ABİDİN YAĞMUR
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin İl Örgütü üyesi avukatlar, 6 Şubat depremlerinden sonra yoğun göç alan Mersin’de ev kiralarının fahiş şekilde arttığı, Mersin’e sığınan depremzedelere yüksek fiyatlardan ev kiralandığı iddiaları üzerine, sahibinden.com adlı site üzerindeki ilanları inceledi.
Avukatlar, depremden hemen sonra dikkat çekici şekilde fiyatlarını artıran emlakçılarla mülk sahiplerini belirledi ve bu kişiler hakkında Mersin Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
Dosyayı inceleyen Cumhuriyet Savcısı Funda Çorakçı, şikâyete konu olan kiralık ev ilanlarındaki değişimleri geçmişe doğru inceledi.
Savcı Çorakçı, Mersin Asliye Ceza Mahkemesine sunduğu iddianamede şüphelilerin ilan sitesinde yayınlanan ilanları incelendiğinde, fiyatların birkaç güç içinde aşırı şekilde arttığının tespit edildiğini vurguladı.
2 ŞUBATTA 7900 LİRA, 10 ŞUBATTA 12 BİN LİRA
İddianamede yer alan bilgilere göre şüphelilerden biri, 28 Ocak 2023’te 7 bin 500 TL olan kira bedelini 12 Şubat 2023’te 10 bin lira olarak güncelledi. Bir başka şüpheli ise 2 Şubat 2023’te 7 bin 900 TL olan kira bedelini 10 Şubat 2023’te 4 bin lira birden artırarak 12 bin lira olarak güncelledi.
Bir başka şüpheli ise 23 Aralık 2022’de 8 bin lira olan kira bedelini, 2 ay sonra, 11 şubat 2023 günü 12 bin liraya çıkardı.
KİRAYI 2 GÜNDE 40 BİN LİRA BİRDEN ARTIRMIŞ
İddianameye göre, yıllık kira bedeli talep eden ilanlarda da depremden sonra artışlar meydana geldi. Bir şüpheli, Ocak ayının sonunda 120 bin lira olan kira bedelini depremden sonra güncellediği ilanda 130 bin liraya çıkardı. Bir başka şüpheli ise 26 Ocak 2023 günü 125 bin lira yıllık kira bedelini 9 Şubat 2023’te 150 bin liraya çıkardı.
9 Şubat 2023’te bir ev için yıllık 80 bin lira talep eden bir başka şüpheli ise 2 gün sonra fiyatı 40 bin lira artırarak 120 bin liraya yükseltti.
“GÖÇTEN İSTİFADE ETMEK İSTEDİLER”
Savcılık soruşturması kapsamında ifadeye çağırılan şüpheliler suçlamaları reddetti. Savcılık iddianamesinde, “Her ne kadar şüpheliler suçlamaları reddetmişse de sahibinden.com sitesindeki ilan bilgilerinden anlaşılacağı üzere şüpheliler, deprem sonrası Mersin’e göç olmasından istifade etmek istemiştir” denildi.
Savcılık, şüphelilerin ayrı ayrı cezalandırılmasını ve kamu hizmetlerinden men edilmelerini talep etti. Eğer mahkeme şüpheliler hakkında kamu hizmetlerinden men cezası verirse şahıslar emlakçılık yapamayacak.
AVUKAT PAKET: TÜM ŞEHİRLERDE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin İl Başkanı Avukat Ahmet Paket, “Bu çalışmayı Adalet İçin Hukukçular Platformu olarak birlikte yaptık. Platformun içinde partililer de var partili olmayan hukukçular da var. Sadece Mersin’de değil, bütün şehirlerde vatandaşların yüksek kiralarla dolandırıldıklarına ilişkin suç duyuruları yaptık. Birçok yerde takipsizlikle sonuçlandı. Savcılıkların bu konudaki genel eğilimi dava açmamak yönündeydi. Birçok yerde takipsizlik verildi. Biz Mersin’de takipsizlik kararlarına itiraz ettik ve dava açılması için zorladık. Birçok yerde dava açılmadı ama Mersin’de açıldı. Dava süreci başladığında daha ayrıntılı olarak konuşabileceğiz” dedi.
“SOKAKTA BIRAKAN HÜKÜMET DE, ELDE EDECEĞİ KÂRIN PEŞİNE DÜŞENLER DE HESAP VERECEK”
TİP Genel Merkezi de fahiş kiralara karşı açılan davayla ilgili olarak şunları kaydetti:
“Binlerce yurttaşımızın hayatını kaybettiği 6 Şubat depremlerinin ardından çevre illerden birisi olan Mersin'de kiralık evlere talep ettikleri fiyatlara fahiş artış yaptığını tespit ettiğimiz kişilerle ilgili parti avukatlarımızın suç duyurusunda bulunması sonucunda Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 9 kişi hakkında fiyatları etkileme suçundan iddianame düzenlenerek dava açıldı. Türkiye İşçi Partisi kaybettiğimiz binlerce canın, yaşama tutunmak için mücadele vermesine rağmen hayatı zehir edilen milyonlarca yurttaşımızın sesi olmaya; suçlulardan hesap sormaya son ana kadar devam edecektir. Depremzede bir halkı aç, açıkta, sokakta bırakan hükümet de, elde edeceği kârın peşine düşenler de hesap verecek.”