Engelli derneklerinden yerel yönetimlere çağrı | Güney Gazetesi Mersin

Engelli derneklerinden yerel yönetimlere çağrı

Mersin’deki 17 engelli derneği, yerel yönetimlerden beklentilerini özetleyen bir bildiri hazırladı ve belediye başkan adaylarına sundu. Engelli derneklerinin taleplerinden oluşan taahhütnameye imza atan ilk isim CHP Toroslar Belediye Başkan adayı Abdurrahman Yıldız oldu.

Engelli derneklerinden yerel yönetimlere çağrı


ABİDİN YAĞMUR
Mersin’de faaliyet yürüten Engelli Hakları Ve Engelsiz Gelecek Derneği, Engelli Kadınlar Dayanışma Derneği, Engeli Olan Bireyler Ve Aileleri Gelişim Merkezi Derneği, Ortopedik Engelliler Derneği, Otistik Çocukları Yaşatma Ve Kazanma Derneği, Mersin Engelliler Spor Kulübü Derneği, Mersin Engelli Sanatçılar Derneği, Mersin Yaşlı Ve Engellilerin Sosyal Bakım Ve Yardımlaşma Derneği, Mezitli Engelli Çocuk Anneleri Ve Gönüllüler Derneği, Mezitli Engelsiz Yaşam Derneği, Mezitli Otizme Umut Derneği, Kalp Gözüyle Görenler Derneği, Tüm Engelliler Umut Derneği, Türkiye Görme Engelliler Derneği Mersin Şubesi, Türkiye Sakatlar Derneği Mersin Şubesi, Akdeniz Engelliler Federasyonu, Türkiye Engelliler Konfederasyonu yerel seçimler öncesinde belediye başkan adayları için bir taahhütname hazırladı ve imzaya açtı.

Engelli bireylerin ve ailelerinin yaşamlarının kolaylaştırılması, haklarının korunması için bazı düzenlemeler talep eden engelli derneklerinin bildirisinde 8 madde yer aldı.

CHP Toroslar Belediye Başkan adayı Abdurrahman Yıldız, “Özellikle Engelli bireylerin toplumumuzun en dezavantajlı kesimini oluşturduğunun bilincinde olarak onların belediyemizden beklentilerinin karşılanması bizim, birinci görevimiz olacaktır” dedi.

 

ENGELSİZ KAFELER AÇILACAK, İSTİHDAM ARTIRILACAK

 

Engelli sivil toplum örgütlerinin talepleri doğrultusunda hazırlanan bildiride şu maddeler yer aldı:

“Belediye bünyesinde görev yapacak engellilerle ilgili ve yetkili müdür, engelli hakları ile ilgili çalışan sivil toplum örgütlerinin ortak kararı doğrultusunda olacaktır.

Bölgemizdeki engelli derneklerinin faaliyetlerinin kolayca sürdürmeleri için oluşturacağımız Sivil Toplum Kampüsü’nde kendilerine yer verilecektir.

Belediyenin sosyal destekleri ile ilgili harcamalar, yapılacak sosyal incelemeler doğrultusunda engelli bireylerin ilçemizdeki nüfusa oranı göz önüne alınarak, uygun bir şekilde engellilere yönelik yapılacaktır. Sosyal yardımlar belediye yönetmeliğine uygun bir biçimde engelli bireyin gelir durumu dikkate alınarak işlem yapılacaktır.

4857 Sayılı İş Kanunun 30. Madde, 10. Bendi kapsamında kamuda yüzde 4 engelli personel çalıştırma oranı kanuna uygun olarak uygulanacaktır. Ayrıca, personel alımı yapılırken gerekli yasal şartları taşıması şartıyla engelli bireylerin sosyal durumu gözetilerek, engelli derneklerinin ortak önerileri dikkate alınacaktır.

Engelli dernekleriyle iş birliği dahilinde engellilere yönelik meslek edindirme kursları, sportif faaliyetler ve engelli ve ailelerine yönelik sosyal faaliyet programları desteklenecektir. Bu doğrultuda engelli bireyleri toplumdan ayrıştırmadan onların toplumla birlikte kullanacakları “engelsiz kafeler” açılacaktır.

Kendi adına üretim yapabilecek engelli bireyler için Belediye’nin sosyal projeleri kapsamında açılacak üretim atölyelerinde, sarf malzeme, servis, yemek ve usta öğretici desteği sağlanacaktır.

Tekerlekli sandalyeli engellilerin taşınması amacıyla Toroslar Belediyesi bünyesine en az 2 adet rampalı engelli taşıma aracı alınacaktır. Yeni yapılacak belediye binası engellilerin erişimine uygun yapılacaktır.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği yapılarak açacağımız dinlenme tesisleri de engelli bireylere uygun yapılacaktır.

Seçildiğim takdirde yukarıda sıraladığım çalışmalara hazırlayacağımız Stratejik Planda öncelik vereceğimize ve ardından hemen başlayacağımın bilinmesini taahhüt ederim.”