Eğitimciler MESEM ve ÇEDES<br>uygulamalarını protesto etti | Güney Gazetesi Mersin

Eğitimciler MESEM ve ÇEDES
uygulamalarını protesto etti

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde biraraya gelen eğitimciler Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) ve ÇEDEŞ projelerini protesto etti. Öğretmenler adına konuşan Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Çocukların geleceğinin ‘MESEM’ ve ‘ÇEDES’ üzerinden karartılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Eğitimciler MESEM ve ÇEDES<br>uygulamalarını protesto etti


ELVAN KONUK

Mersin’de öğretmenler okullar Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda hayata geçirdiği MESEM ve ÇEDES projelerini protesto etti. Laik ve bilimsel eğitim için ses yükselten eğitimciler “Öğrencilerimizi ÇEDES’le karanlığa, MESEM’le patronların sömürüsüne teslim etmeyeceğiz” yazılı pankart açtı.

 

“MESEM TERCİHTEN ÇOK ZORUNLULUK HALİNE GELDİ”

 

Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “’Bir gün okul, dört gün iş’ sloganıyla hayata geçirilen Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) uygulaması öğrencilerin patronlara ucuz iş gücü olarak sunulmasının önünü açmıştır. MESEM projesiyle 300 bini çocuk olmak üzere, 1 buçuk milyonun üzerinde insanın emeği patronların hizmetine sunulurken, yüzbinlerce çocuk ve gencimiz MESEM’in çarkları arasında acımasızca öğütülmektedir. Yüzbinlerce çocuk ve gencimiz ‘çırak’ ya da ‘stajyer’ kimliğiyle işçi gibi çalıştırılıp emek sömürüsünün sınırları zorlanmaktadır. Son yıllarda iktidar eliyle derinleştirilen ağır ekonomik ve toplumsal sorunlar MESEM’leri bir tercih olmaktan çok, yüzbinlerce çocuk ve genç için adeta bir zorunluluk haline getirilmiştir” dedi.

 

 “ÇEDES, EĞİTİM ÖĞRETİMİN AMAÇLARINA TEMELDEN AYKIRIDIR”

 

İktidarın kendi dünya görüşüne uygun nesiller yetiştirme hedefinin bir dayatma haline geldiğini dile getiren Sümbül, “Millî Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliğinde yürütülmekte olan ÇEDES Projesi kapsamında atılan adımlar laik eğitim ve laik yaşama açıktan meydan okuma anlamına gelmektedir.  Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı dinselleşme uygulaması olarak karşımıza çıkan ÇEDES Projesi, çocukların zihinsel gelişim süreçlerine ve pedagoji bilimine tamamen aykırı bir içerikte hazırlanmış ve 81 ildeki bütün okullarda uygulanmaya başlamıştır.

Okullarda sadece öğretmenlerin eğitim öğretim hizmeti verebileceği gerçeği ortada dururken, ÇEDES projesi ile okullarımızda imamlar, vaizler ve Diyanet’e bağlı memurlar “manevi danışman” olarak görevlendirilmekte ve yasa dışı bir şekilde fiilen eğitim öğretim hizmeti vermektedir. Okul içinde ve dışında yapılan dini içerikli etkinlikler, özellikle toplu namaz etkinlikleri ve öğrencilere mezarlık temizletilmesi gibi etkinlikler çocukların zihinsel gelişimi açısından sakıncalıdır. Sınıflarda dini içerikli etkinlikler (sınıflarda Kâbe ve mezar maketleriyle yapılan etkinlikler) laik eğitime ve eğitim-öğretimin amaçlarına temelden aykırıdır” şeklinde konuştu.

 

“BU PROJELERİN PARÇASI HALİNE GELMEYECEĞİZ”

 

Eğitimciler, öğrenciler ve velileri MESEM ve ÇEDES projeleriyle mücadele etmeye çağıran Sümbül, “Çocuklarımızın ve öğrencilerimizin siyasi iktidarın kendi siyasal-ideolojik hedeflerine ulaşmak için hayata geçirilen MESEM, ÇEDES ve benzeri projelerin parçası haline getirilmesine sessiz ve tepkisiz kalmayacağımız bilinmelidir. Bu konuda eğitim ve bilim emekçileri başta olmak üzere, öğrencilerimizi, velilerimizi ve demokratik kamuoyunu MESEM ve ÇEDES uygulamalarına karşı birlikte tutum almaya ve ortak mücadeleye davet ediyoruz. Eğitim-Sen olarak okullarımızın piyasa odaklı ve dini içerikli faaliyet ve etkinliklerin değil, laik ve bilimsel eğitimin mekânları olması için bütün gücümüzle mücadele edecek, iktidar eliyle hayata geçirilen MESEM ve ÇEDES dayatmasına karşı bütün gücümüzle mücadele etmeyi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.