“Bahar geldi ama vergi adaleti sağlanmadı” | Güney Gazetesi Mersin

“Bahar geldi ama vergi adaleti sağlanmadı”

Mersin’deki sağlık sendikaları vergide adalet talebiyle eylem yaptı. Sendikalar adına konuşan SES Mersin Şubesi Eş Başkanı Sevgi Başkavak, “Bu üçüncü Çarşamba eylemimizde, bahar geldi ama vergi adaleti sağlanmadı cümlesiyle talebimizi yineliyoruz. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışanların vergi kesintilerini adil ve katlanabilir hale getirilmesini, yüzde 35 kesintinin çok yüksek olduğunu, vergi kesintisinin en fazla   yüzde 15 ve yıl içinde sabit oranda olmasını talep ediyoruz” dedi.

“Bahar geldi ama vergi adaleti sağlanmadı”


İLKAY ADALIOĞLU

Mersin Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), MAHDER, Birlik Dayanışma Genel Sağlık İş, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği Hekim-Sen üyeleri Mersin’de vergide adalet talebiyle ses yükseltti. 

‘Aile hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor’ eylemlerinin üçüncüsünü gerçekleştirdiklerini dile getiren SES Mersin Şubesi Eş Başkanı Sevgi Başkavak, sağlık örgütleri adına konuştu. Yaptıkları eylemler karşısında hükümetin kayıtsız kaldığını dile getiren Başkavak, “2023 yılı sonu itibarıyla 8 BİN 163 Aile Sağlığı Merkezinde (ASM), 28 bin 054 Aile Hekimliği Biriminde (AHB) yaklaşık 340-350 milyon vatandaşımıza birinci basamak sağlık hizmeti sunuyoruz. 2023 yılında Devlet Hastanesi ve Eğitim Araştırma Hastanesi Hizmetlerine 184 milyar, Şehir Hastanelerine 50 milyar olmak üzere toplamda 234 Milyar harcanmış. Aynı yıl koruyucu ve diğer sağlık hizmetlerinin önemli yükünü üstlenen Aile Hekimliği Hizmetlerine ise sadece 42 milyar TL harcanıp, 2023 yıllı içerisinde 75 adet birinci basamak sağlık tesisi inşaatı yapılarak koruyucu sağlık hizmetlere verilen önem açıkta görünmektedir” dedi.

 

“SAĞLIK ÇALIŞANIN CEBİNE KONULAN 100 LİRANIN 35 LİRASI VERGİ OLARAK KESİLDİ”

 

Bir yandan birinci basamak sağlık hizmetlerine ayrılan kaynakların azaldığını söyleyen Başkavak, diğer yandan hekimlerin iş yükünün de arttığına dikkat çekti. Başkavak, “Buna karşılık aile hekimliğinde hizmet veren sağlık çalışanın cebine konulan 100 liranın 35 lirası vergi olarak kesilmiştir. Bu üçüncü Çarşamba eylemimizde, bahar geldi ama vergi adaleti sağlanmadı cümlesiyle talebimizi yineliyoruz. Tüm ücretli çalışanlar yüksek vergi kesintilerinden mustariptir. Üç haftadır yaptığımız bu eylemlerin sağlık ve sosyal hizmet iş kolu başta olmak üzere vergi adaletsizliğinden yakınan tüm kesimlerce görüneceğine inanıyor ve birleşik bir talebe dönüşeceğini umut ediyoruz. Birleşerek mücadele edersek adaletsiz vergi sistemini değiştirebiliriz. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışanların vergi kesintilerini adil ve katlanabilir hale getirilmesini, yüzde 35 kesintinin çok yüksek olduğunu, vergi kesintisinin en fazla   yüzde 15 ve yıl içinde sabit oranda olmasını talep ediyoruz. Bu haklı meşru talebimizi için her Çarşamba süresiz eylemde olacağımızı bildiriyoruz” şeklinde konuştu.