Doktor ve öğretmenden kefir mayalama eğitimi | Güney Gazetesi Mersin

Doktor ve öğretmenden kefir mayalama eğitimi

Mersin’de çocuk sağlığı ve çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Galip Kırıcı ile öğretmen Seher Özgün, her ay 10 aileye kefir mayalama eğitimi veriyor. Dr. Galip Kırıcı, bağırsak sağlığı, antibiyotik ilaçlar ve kefirin faydaları konusunda bilgi veriyor, öğretmen Seher Özgün de kefir mayalamayı öğretiyor. Eğitime katılan ailelere doğal kefir mayası da veriliyor.

Doktor ve öğretmenden kefir mayalama eğitimi


ABİDİN YAĞMUR
Kefir, Kafkasya ve Anadolu coğrafyasında yüzyıllardır bilinen, kullanılan bir süt ürünü. Sağlığa olumlu etkileri nedeniyle Türkiye’de son yıllarda kefir kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Marketlerde çeşitli markaların kefir ürünlerini bulmak mümkün.

Mersin’de özel bir hastanede görev yapan çocuk sağlığı ve çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Galip Kırıcı, kefirin özellikle çocuk sağlığında olumlu etkisinin bilimsel çalışmalarla da kanıtlandığı görüşünde. Dr. Galip Kırıcı bu nedenle ailelere mutlaka kefir tüketmelerini öneriyor.

Dr. Galip Kırıcı, bu öneriyi sözde bırakmadı ve kefir mayalama eğitimine de başladı. Eğitimler ayda bir kez özel hastanenin yemekhanesinde yapılıyor.

Doğal mayanın sınırlı olması nedeniyle katılımcı aile sayısı da sınırlı tutuluyor. Eğitim çalışmasında öncelikle Dr. Galip Kırıcı, insan sağlığında bağırsak dengesinin önemi, antibiyotik ilaçlar ve bu ilaçlara alternatif olabilecek doğal besinler hakkında bilgi veriyor.

Ardından öğretmen Seher Özgün, kendi ürettiği doğal kefir mayasından nasıl kefir mayalanacağını, hangi koşullarda saklanacağını uygulamalı olarak gösteriyor. Eğitimin sonunda evlerinde kefir mayalamaları için katılımcılara doğal kefir mayası veriliyor.

 

“ANTİBİYOTİĞE GEREK KALMAMASI İÇİN KEFİR”

 

Çocuk sağlığı ve çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Galip Kırıcı,  “Milattan Önce 400’lü yıllarda Hipokrat bağırsak sağlığının insan sağlığı için önem arz ettiğini ve bağırsaklarda sağlığı da koruyan mikrop dengesi olduğunu söylemiş. Daha sonraki süreçte bağırsaklarımızın ikinci beynimiz olduğu söylenerek bu mikrop oranının hastalıklara karşı koruyucu olduğu bahsi dile gelmiş. Buradan hareketle biz, çocukları sağlıklı büyütebilmek için, ikide bir antibiyotikle karşı karşıya gelmemeleri için koruma amaçlı kefir eğitimi başlattık” dedi.

 

OBEZİYETE KARŞI DA ÖNERİLİYOR

 

Kırıcı, “Kefirde canlı mikroorganizmalar var. O canlı mikroorganizmalar, bağırsaklarımızdaki mikroorganizmalarla beraber sağlığımızı koruyacak şekilde etkin maddeler salgılıyor. Bunların bir kısmı zararlı mikropları öldüren maddeler. Bunun yanında vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor, canlandırıyor, insanların duygusal yönden daha iyi olmasında etkisi var. Obezite yönünden olumlu etkisi var. Dolayısıyla sağlıklı yaşam, bağırsaktaki mikrop oranının dengeli kalmasından geçiyor.  Ailelere burada kefirin yararları, önemi nedir onu anlatıyoruz. Eğitim alan ailelere organik kefir mayası veriyoruz ve evde kefir yapıp içmelerini öneriyoruz” ifadelerini kullandı.


  Doktor ve öğretmenden kefir mayalama eğitimi