Akkuyu NGS’ye karşı açılan <br>deniz suyu sıcaklığı davası reddedildi | Güney Gazetesi Mersin

Akkuyu NGS’ye karşı açılan
deniz suyu sıcaklığı davası reddedildi

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Federasyonu’nun, Akdeniz’in deniz suyu sıcaklığının arttığı, bu nedenle Akkuyu Nükleer Santralini soğutamayacağı gerekçesiyle ve santral inşaatının durdurulması talebiyle açtığı dava Mersin 2. İdare Mahkemesince reddedildi. Avukat İsmail Hakkı Atal, mahkemenin bilirkişi görevlendirmeye gerek duymadan davayı reddetmesine tepki gösterdi. Atal, “İklim krizi sürecinde Akdeniz’in nükleeri soğutamayacağı kesin olmasına rağmen, devlet aklının yok edildiği yeni Türkiye Yüzyılında Türkiye Akkuyu’yla koşar adım felakete sürükleniyor” dedi.

Akkuyu NGS’ye karşı açılan <br>deniz suyu sıcaklığı davası reddedildi


ABİDİN YAĞMUR

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Federasyonu (DAÇE), Akdeniz’in Akkuyu Nükleer Santralini soğutmasının imkânsız hale geldiği, deniz suyu sıcaklığının 2022'de 30.5 dereceye, geçen yaz ise 31.9 dereceye yükseldiği, bu nedenle soğutma suyu sorunu dikkate alınarak Akkuyu Nükleer Santralinin inşaatının durdurulması gerektiği iddiasıyla Mersin 2. İdare Mahkemesinde dava açmıştı.

 

AKDENİZ 2 KAT FAZLA ISINIYOR

 

Geçtiğimiz aralık ayında davacı DAÇE ile davalı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının sunduğu belgeleri inceleyen Mersin 2. İdare Mahkemesi davayı reddetti.

DAÇE avukatı İsmail Hakkı Atal, “Akkuyu’da 2022 Ağustos ayında deniz suyu sıcaklığı 30,5 C’yi ve 2023 yazında 31,9 C’yi görmüş, daha kötüsü Temmuz ayı deniz suyu sıcaklık ortalaması 28,4 derece olmuştu. Nükleer santrallerin soğutma suyu 28 C’nin üzerine çıktığında nükleer santraller patlama riski taşıdığından; iklim krizi sürecinde Fransa’da 2020-2023 arasında sıcak hava dalgalarıyla nükleer santraller stand-by konumuna alınıp elektrik üretimi durdurulmuş İsveç'te 2108’de Baltık deniz suyu sıcaklığının 25 C'yi geçmesi üzerine Ringhal nükleer santrali soğutulamadığı için durdurulmak zorunda kalınmıştı. Akkuyu sahasının bulunduğu Doğu Akdeniz'in gezegenden 2 kat fazla ısındığını gösteren bilimsel çalışmalar ışığında bu davamızı açmıştık” dedi.

 

“BİLİRKİŞİ GÖREVLENDİRMESİ YAPILMADI”

 

Mersin 2. İdare Mahkemesinin davayı reddetme gerekçesi sunamadığını savunan Atal, “İklim değişikliğinin deniz suyu sıcaklığına olan etkisinin Akkuyu Nükleer Santralinin güvenliğini ve çalışmasını etkileyip etkilemediği konusunda bakanlığın hiçbir çalışma yapmadığı ve yaptırmadığı da ortaya çıkmıştı. Ancak Mersin 2. İdare Mahkemesi verdiği ret kararına gerekçe bulamadı ve deniz suyu sıcaklığının nükleeri soğutamayacak kadar ısındığının ortaya çıkmaması için keşif ve bilirkişi incelemesi dahi yapmadan ret kararı verdi. Mahkemenin ret kararı ve keşif -bilirkişi incelemesi yapılmamasının gerekçesi, 2014 yılında Danıştay’da açılan ÇED raporunun iptal davası olarak gösterilmiştir” dedi.

 

“NEREYİ TUTSAK ELİMİZDE KALIYOR”

 

Atal, “Akkuyu nükleer projesi nereden tutsak elimizde kalıyor; Akkuyu her an 7 'den büyük yıkıcı bir deprem beklenen Kuzey Anadolu Ecemiş fay hattı üzerinde olduğundan bir deprem sonrasında patlamazsa , gelecek yıl 35 C’yi bulacak Akdeniz su sıcaklığından dolayı patlamazsa, İdlib’te 35 askerimizin üzerine füze atarak şehit eden emperyalist Rusya Devletinin mülkiyet sahibi ve operatörü olduğu Akkuyu nükleer santrali Rus’ların Türkiye’yi işgali için bir kalkan olarak kullanılmazsa ; en iyi ihtimalle Rusya Türkiye’yi 15 yıl boyunca soyacaktır. İklim krizi sürecinde Akdeniz’in nükleeri soğutamayacağı kesin olmasına rağmen, devlet aklının yok edildiği yeni Türkiye Yüzyılında Türkiye Akkuyu’yla koşar adım felakete sürükleniyor” ifadelerini kullandı.