Milyonlarca hasta tedavi şeklini<br>değiştirmek zorunda kalacak | Güney Gazetesi Mersin

Milyonlarca hasta tedavi şeklini
değiştirmek zorunda kalacak

Mevcut ekonomik koşullar ve kur farkları sebebiyle yurtdışı menşeili bazı ilaç firmalarının Türkiye’den 14 kalem ürününü çektiğini söyleyen Mersin Eczacı Odası Başkanı Aliye Akgül Aydın, bu sayının artmasından endişe ettiklerini söyledi. Bu ilaçların içerisinde Alzheimer, epilepsi ve kronik akciğer hastalığında kullanılan ilaçlar olduğunu dile getiren Aydın, ilaç yokluğu nedeniyle milyonlarca hastanın tedavi şeklini değiştirmek zorunda kalacağına dikkat çekti.

Milyonlarca hasta tedavi şeklini<br>değiştirmek zorunda kalacak


ELVAN KONUK

Mersin Eczacı Odası Başkanı Aliye Akgül Aydın, yurtdışı menşeili ilaç firmalarının Türkiye’den 14 kalem ilacı çektiğini belirti. Aydın, “Bu ilaçların arasında kronik akciğer hastalığında kullanılan ilaçlar, epilepsi ilaçları var. Alzheimer ilaçları, migren ilaçları, muadili olmayan ilaçlar var. Bazı antibiyotikli göz damlaları Türkiye’den çekiliyor, onların da eşdeğeri yok. Çekilen epilepsi ilaçlarının bazılarının görünürde muadili olsa da onlar da maalesef piyasada olmayan ürünler” dedi.

“PİYASADAN ÇEKİLEN İLAÇLARIN ARTMASINDAN ENDİŞE EDİYORUZ”

 

Milyonlarca insanın ilaç yokluğu sebebiyle tedavi şeklini değiştirmek zorunda kalacağını vurgulayan Aydın, “Çekilen epilepsi ilaçlarından birinin eşdeğeri yok ve çocuklarda kullanılıyor.  Yani epilepsi ilacı kullanan hastalarımızın da tedavileri değişmek zorunda kalacak. Belki de artacak bu sayı, çünkü birkaç ay önce organ naklinde kullanılan bir ilaç aynı şekilde yurtdışı menşeili bir firma tarafından piyasadan çekilmişti. 14 kalem ilaç çekildi ve bu sayının artacağından endişe ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“SAĞLIK BAKANLIĞI 6 AY ÖNCESİNDEN BİLMESİNE RAĞMEN ÖNLEM ALMADI”

 

Piyasadan çekilen ilaçların çoğunun kronik olarak kullanılan ilaçlardan oluştuğunu söyleyen Aydın, “Bu firma 6 ay öncesinden Sağlık Bakanlığı’na 14 kalem ilacı çekeceğini söylemiş olmasına rağmen şuan için Türkiye’de yerli ilaç olarak bunları ikamesi üretilmemiş durumda. 6 ay boyunca Sağlık Bakanlığı’nın hastaların tedavilerinin aksatılmaması, tedavilerinde sıkıntı oluşmaması adına herhangi bir önlem almamış olması maalesef üzücü” diye konuştu.