Hayalet seçmen endişesi | Güney Gazetesi Mersin

Hayalet seçmen endişesi

Akdeniz’de seçmen sayısı 4 ay içinde 176 bin 855’ten 180 bine çıktı

Hayalet seçmen endişesi


ABİDİN YAĞMUR

Mersin’de Kürt seçmenin en fazla olduğu, belediyeyi 5 yıldır AKP’nin yönettiği Akdeniz ilçesinde seçmen sayısı 2023 mayıs seçimlerinde 176 bin 855’ti. 2023 ekim sonu itibariyle seçmen sayısı 3200 kişi artarak 180 bin 55’e yükseldi. Bu yükselişi şüpheli bulan Dem Parti mahalle mahalle, sokak sokak listeleri inceledi. 50 şüpheli adres belirledi. O adreslerden birinde tam 119 seçmenin kaydı olduğu belirlendi. Buna benzer çok sayıda adres belirlediklerini belirten Dem Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, “Seçmen kaydırılan adresleri, bunların hangi nüfus müdürlüğünde kaydırıldığını biliyoruz. İtirazlarımızı yapacağız” dedi.

Mersin’in Merkez Akdeniz ilçesi, 1999, 2009 ve 2014 seçimlerinde Kürt siyasi geleneğinden gelen partilerin belediye seçimlerini kazandığı bir ilçe. 2017 yılında kayyum atanan belediyeyi 2019 seçimlerinde AKP’li Mustafa Gültak kazanmıştı.

2024 seçimleri öncesinde ilçede seçimlerin favorisi olarak yine Kürt siyasi geleneğinden gelen Dem Parti görülüyor ancak AKP-MHP ortaklığının da CHP’nin de ilçede hatırı sayılır bir oy oranı var.

Akdeniz ilçesi bugünlerde hayalet seçmen ve seçmen kaydırma iddialarıyla gündemde. İddiayı kamuoyuna duyuran isim Dem Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan oldu.

 

“DİĞER SEÇİMLERE GÖRE DİKKAT ÇEKİCİ ARTIŞ”

 

İddiaları, tespit ettikleri şüpheli durumları Güney muhabirine anlatan Ali Bozan, 1 Ekim 2023 tarihi itibariyle YSK’nın tüm partilere seçmen listelerini ilettiğini, ilk incelemelerinde bazı yerlerdeki seçmen artışlarını şüpheli bulduklarını anlattı.

Bozan, “Akdeniz ilçesinde boş adreslere seçmen kaydırıldığını duyuyorduk. Güncel seçmen listesi gelince eski seçimlerdeki seçmen sayılarıyla karşılaştırdık. Akdeniz’de 2015’te 179 bin seçmen varmış. 2017’de 177 bin seçmen, 2018’de 176 bin seçmen, 2019’da 175 bin seçmen, Mayıs 2023 seçimlerinde de 176 bin 855 seçmen varmış. Bakıyoruz son seçimlerden 4 ay sonra Akdeniz’de seçmen sayısı 180 bine çıkmış.  4 ayda ne oldu da Akdeniz’de seçmen sayısı 3200 kişi arttı? Büyük bir göç mü oldu, büyük bir yatırım yapıldı da iş sahaları mı açıldı? Hayır. O zaman burada şüpheli bir durum var” ifadelerini kullandı.

 

“SEÇMEN YAZILAN EVLERİN ÇOĞU HARABE”

 

Akdeniz’de mahalle ve sokak bazlı çalışarak, seçmen sayısının çok fazla olduğu 50 adres tespit ettiklerini belirten Bozan, “Bu adreslere tek tek gittik. Adreslerdeki evlerin çoğunun harabe, boş olduğunu gördük. Birçok binada Suriyeli sığınmacıların oturduğunu gördük. Samsun’dan, Antep’ten, Antalya’dan buraya taşınmış gibi gösterilen insanlar var” dedi.

 

BİR EVDE 119 KİŞİ, BİR EVDE 39 KİŞİ

 

Çilek Mahallesinde harabe bir evde 119 seçmen göründüğünü, bunların başka il ve ilçelerde oturduğunu tespit ettiklerini anlatan Bozan, “Hamidiye Mahallesinde tek başına yaşayan 72 yaşındaki bir annemiz e-devlet üzerinden kaydına baktırıyor. Evde kendisinden başka 39 kişi olduğunu görüyor. O 39 kişi içinde bir arkadaşımızın tanıdığı bir isim rast geldi. Aradık o kişiyi. Önce haberim yok dedi. Sonra bu işin AKP tarafından yaptırıldığını söyledi. Mersin’de AKP eliyle seçmen kaydırma ayyuka çıktı” ifadelerini kullandı.

 

“URFA’DAKİ VATANDAŞIN KAYDI MERSİN’E ALDIRILMIŞ, HABERİ YOK”

 

Mersin Akdeniz’de seçmen sayısı şüpheli olan bir evdeki hayalet seçmenlerden birinin Şanlıurfa’dan Dem Parti çevresinden bir vatandaş olduğunu, vatandaşa ulaşarak durumu sorduklarını anlatan Bozan, “Arkadaş Urfa’da yaşıyor. Mersin’e taşınmamış. Ama ailesiyle birlikte Urfa’daki kaydı silinmiş. O seçim günü Urfa’da oy kullanamayacak ama kaydı burada olduğu için birileri onun adına burada oy kullanabilecek. Bu nedenle biz seçim günü sandıklarda mutlaka kimlik kontrolünün dikkatlice yapılmasını sağlayacağız” dedi.

 

“SANDIK BAŞINDA BELİRLEYİP SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”

 

Seçmen kaydırmalara karşı hem partilerin hem de evine seçmen yazılan vatandaşların itiraz hakkının olduğunu belirten Bozan, “Seçmen kaydırılan adresleri, bunların hangi nüfus müdürlüğünde kaydırıldığını biliyoruz. İtirazlarımızı yapacağız. Yine de çağrıda bulunuyoruz. Eğer başka bir adrese kaydırılan vatandaşlarımız durumu biliyorlarsa gidip o adreslerden kendilerini sildirsinler, kendi adreslerinde seçmen olsunlar. Seçim günü sandıklarda bu tür usulsüzlükler yaptığını belirlediğimiz kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağız” ifadelerini kullandı.

 

ÇİLEK MAHALLESİNDE SEÇMEN SAYISI 4 AYDA 300 KİŞİ ARTMIŞ

 

Dem Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, Çilek Mahallesindeki harabe bir evde 119 seçmen kaydının çıktığını söylemişti.

Çilek Mahallesi Muhtarı Mehmet Tomak, mahalle muhtarlıklarının nüfus ve adres taşıma işlemleri sürecinin dışında olduğunu belirtti.

Mahallesinde 2023 Mayıs seçimlerinde 9 bin civarında seçmen olduğunu, son seçmen listesinde ise sayısının 300 kişi birden arttığını belirten Muhtar Tomak, “Kısa sürede önemli bir artış. Son seçimlerde mahallemizde 35 Suriyeli seçmen vardı. Son listede Suriyeli seçmen sayısı fazla artmamış, 40 civarında” ifadelerini kullandı.

 

2019’DA HDP 4 BİN OYLA KAYBETMİŞTİ

 

2019 yerel seçimlerinde Akdeniz ilçesinde AKP, 47 bin 789 oy ve yüzde 34 oy oranıyla başkanlığı kazandı. HDP ise 43 bin 974 oy ve yüzde 31 oy oranıyla ikinci parti oldu. Aynı seçimde CHP 39 bin 633 oy ve yüzde 28 oy oranına ulaştı.

2023 Genel Seçimlerinde Akdeniz’de Yeşil Sol Parti 49 bin 78 oyla birinci parti olurken, CHP 39 bin 896 oyla ikinci parti oldu. Her iki parti de 2019’a göre oyunu artırdı. AKP, 36 bin 329 oyla üçüncü parti konumuna geriledi.