“İthal çileği Türk malıymış gibi satıyorlar” | Güney Gazetesi Mersin

“İthal çileği Türk malıymış gibi satıyorlar”

CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, 2024 yılı bütçe görüşmelerinde Mersinli üreticilerin sorunlarına dikkat çekti. Yunanistan ve Mısır’dan ithal edilen çileğe Türk patentinin yapıştırılarak satışının yapıldığını belirten Çakır, “Bugün ‘yerli ve milli’ diyen arkadaşlara sesleniyorum, eskiden Yerli Malı haftası vardı. Allah’ınızı severseniz, hiç aklınıza gelmiyor mu? Yunan çileğini Rusya’ya satanlara diyeceğimiz bir laf var, utanmıyor musunuz siz ya, neci bu sizin para derdiniz ya? Silifke’de Anamur’da çilek çıkıyor, Mısır ülkesinden çilek ithal ediyorsunuz. Sayın Bakanım bu neci ya?” diye konuştu.

“İthal çileği Türk malıymış gibi satıyorlar”


ELVAN KONUK

CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, TBMM Genel Kurulunda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024 yılına ait bütçesi üzerine söz aldı. Çiftçinin sorununa dikkat çeken Çakır, “Beli bükülen Mersinli üreticilerimiz, hükümetten artık yardım değil aman dilediği dönemlerde her gün zamla yatıp kalkan bir duruma gelmiştir. Sulama ücretleri 260 TL’den dönümü 1824 TL’ye çıkmıştır. Çiftçi bunun altında eziliyor. Yani sevine sevine narenciye sayın bakanım bin lira verdiniz. Neye verdiniz biliyor musunuz? Çiftçinin anası ağladıktan sonra verdiniz. Bitti, limon dalda gitti. Burada narenciye olayı bitmiş millet nasıl geçinecek onun derdine düşmüştür” dedi.

 

“ÇİFTÇİNİN İŞİ BİTTİKTEN SONRA DESTEK VERDİNİZ”

 

Narenciye üreticisine ton başına verilen bin liralık desteğin 34 liraya denk geldiğini dile getiren Çakır, desteğin üreticiye zamanında ulaşmadığına dikkat çekti. Çakır, “20 sene önce bakın kayıtlarınıza 100 dolar veriyorduk, greyfurta 60 dolar, limona 100 dolar, mandalinaya 30-40 dolar veriyorduk. Şimdi verdiğiniz tamamına 34 dolar. Ne zaman? Çiftçinin işi bittikten sonra. Enerji piyasasının almış olduğu 2020 yılındaki karardan sonra çiftçiye verilen elektrik yüzde 50 düşmüştü. Fakat öyle iş yaptınız ki yüzde 140 zam yaptınız, 760 lira olan dönem başına sulamayı birden 1850’lere çıkardınız. 2024 yılında dönümü bakın 3 bin lira olacak. Bu adam bunu neyle ödeyecek. Cazibeyle sulama dediğimiz yani kendiliğinden akan su 336 lira, adamın kendi suyu geliyor ondan 336 lira para alıyorsunuz. Bir de siz sulama birliklerini kaldırdınız, oraya 657 tane memur atadınız. Zam hemen zammı koyuyor, sulama birliği olsa adamlar karar alır, Devlet Su İşleri ile kendileri anlaşır. Altını çizerek söylüyorum; çiftçinin hakkını korumak buradaki Adana milletvekillerine, Hatay milletvekillerine, Niğde milletvekillerine ve bizim Mersinli milletvekillerine düşer” ifadelerini kullandı.

“İHRACATÇILARIMIZ TÜRK ÇİLEĞİ DURURKEN RUSYA’DAN ÇİLEK ALDILAR”

 

Mersin’de bazı ihracatçıların Yunan çileğine Türk patenti koyarak Rusya’ya sattığını belirten Çakır, o kişileri tek tek ifşa edeceğini söyledi. Çakır, “Gelelim çileğe, bugün ‘yerli ve milli’ diyen arkadaşlara sesleniyorum. Yunanistan çileğine Rusya ambargo koydu. Ama bizim ihracatçılarımızın bazıları Türk çileği dururken Yunanistan’dan çilek aldılar, Rusya’ya satıyorlar. Mersin’de kapı kapı, ilçe ilçe o ihracatçıları deşifre edeceğim, size de ayrı bildireceğim onu. Bir de yerli ve milli dediğiniz, eskiden Yerli Malı haftası vardı. Allah’ınızı severseniz, hiç aklınıza gelmiyor mu? Yunan çileğinin üzerine Türk patenti koyup Rusya’ya satanlara diyeceğimiz bir laf var, utanmıyor musunuz siz ya, neci bu sizin para derdiniz ya? Bir de şu anda çilek çıkıyor Silifke’de Anamur’da, Mısır ülkesinden çilek ithal ediyorsunuz. Sayın Bakanım bu neci ya? Neci bu? Kim cevap verecek buna?” diye konuştu.

 

“VAN’IN, HAKKARİ’NİN YİYEMEDİĞİ LİMONUN SEBEBİ SİZSİNİZ”

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı göreve davet eden Çakır, “Mısır ülkesinden ihraç edilen ürünün kilo başına kargo maliyeti 50-60’tır. Üreticiye geri ödüyoruz yüzde 50-60’ını. Bizde 3 dolar. Bir de Van’ın, Hakkari’nin yiyemediği limonun, portakalın sebebi sizsiniz. Bugün Mersin’den kalkan bir tır İstanbul’a 45 bin liraya gidiyor. Neden? Mazot pahalı mazot. Mazota gel dediğim zaman bana bağırıp çağırıyorsunuz. Sizi göreve çağırıyorum sayın Bakan, lütfen milletin imdadına yetişin” şeklinde konuştu.


  “İthal çileği Türk malıymış gibi satıyorlar”