CHP’li kadınlar 100. yılda da sahaya inemedi | Güney Gazetesi Mersin

CHP’li kadınlar 100. yılda da sahaya inemedi

Yerel seçimlerde Mersin’de favori parti olarak görülen CHP’de 13 ilçe belediye başkan aday adaylığı için 77 kişi başvurdu. Bunlardan sadece 13’ü kadın. En fazla kadın aday adayı 5 isimle Mezitli’de. CHP’nin kalesi Yenişehir’de 10 aday adayından sadece biri kadın. Kırsal nüfusun fazla olduğu Mut ilçesinde 4 aday adayından 2’si kadınken Tarsus’ta 2, Silifke’de 2, Toroslar’da bir kadın aday adayı var. Akdeniz ve Anamur’da ise CHP’den kadın başkan aday adayı yok.

CHP’li kadınlar 100. yılda da sahaya inemedi


ABİDİN YAĞMUR

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, geçtiğimiz aylarda, partisinin güçlü olduğu ilçelerde kadın belediye başkan adayları olmasını dilediğini söylemişti. Seçer’in bu temennisi erkek belediye başkanlarını ve başkan adaylarını kızdırdı, kamuoyunda geniş yankı buldu. Türkiye’nin ilk kadın il belediye başkanı Müfide İlhan’ın memleketinde cumhuriyetin 100. Yılında kadın belediye başkan aday adayı sayısı yine çok az sayıda.

 

64 ERKEK, 13 KADIN

 

CHP’ye 13 ilçe belediye başkan aday adaylığı için 77 kişi başvurdu. Bu aday adaylarından 64’ü çeşitli mesleklerden erkekler, 13’ü ise çoğunluğu avukat olmak üzere kadınlar.

CHP’li kadınların belediye başkan aday adaylığı için en fazla tercih ettikleri ilçelerin başında Mezitli geliyor. 16 aday adayının olduğu ilçede bunlardan 5’i kadın.

Eğitimciler Perihan Özpınar ve Nil Özveren, avukat Nevin Zaimoğlu, inşaat mühendisi ve iş insanı Cavidan Demirağ, çevre mühendisi Zehra Korkmaz Mezitli Belediye Başkanlığına aday adaylığı başvurusu yaptı.

Mezitli’deki erkek belediye başkan aday adayları ise mevcut başkan Neşet Tarhan, Ahmet Serkan Tuncer, Hasan Engin, Yaşar Karadağ, Erkan Akkoyuncu, Seyit Özananar, İlker Taşyürek, Ahmet Özdemir, Ahmet Yorgun, Hüseyin Serin ve Mümtaz Uysal oldu.

 

GÖHER ŞAHİN YENİŞEHİR’DE, GÜLAY ŞİMŞEK ÇAMLIYAYLA’DA TEK BAŞINA

 

CHP’nin 1999’dan beri aralıksız olarak seçim kazandığı, genel seçimlerde de açık ara birinci parti olduğu Yenişehir ilçesi partinin kalesi durumunda.

Yenişehir Belediye Başkan aday adaylığı için CHP’ye tek bir kadın başvurdu: Göher Şahin. Uzun yıllar Yenişehir Belediyesinde müdürlük yapan, son olarak Mersin Büyükşehir Belediyesinde daire başkanlığı yapan Göher Şahin, Yenişehir CHP’de 9 erkek belediye başkan aday adayının arasından sıyrılıp aday olmaya çalışıyor.

Yenişehir’deki erkek belediye başkan aday adayları ise mevcut başkan Abdullah Özyiğit, Yücel Ceylan, Burhan Tekniker, Ahmet Arıcan, Haşim Tuluk, İbrahim Genç, Önal Özdemir, Cevdet Yılmaz ve Aziz Durdu.

Mersin’in en küçük ilçelerinden biri olan Çamlıyayla’da CHP’den tek kadın belediye başkanı aday adayı Gülay Şimşek, Yunus Kenarlı’ya karşı adaylık yarışı verecek.

 

TARSUS’TA 11 ADAY ADAYINDAN 2’Sİ KADIN

 

CHP’nin son seçimlerde belediyeyi kazandığı Tarsus’ta ise 11 isim belediye başkan aday adaylığı için başvurdu. Bunlardan sadece 2’si kadın.

Avukat Ünzile Kuru ve mimar Melisa Yanat CHP’den Tarsus Belediye Başkan aday adaylığına başvuran 2 isim oldu.

Tarsus’taki erkek belediye başkan aday adayları ise mevcut başkan Haluk Bozdoğan, Ali Boltaç, Abdulkadir Filiz, Vedat Günyol, Mehmet Özel, Hikmet Oğuzcan, Habip Ekmekçi, Musa Ceylan, Ozan Varal, Vahap Eryılmaz oldu.

 

SİLİFKE’DE 6 ADAY ADAYINDAN 2’Sİ KADIN

 

Silifke’de CHP’den belediye başkan aday adaylığı için 6 kişi başvuruda bulundu. Bunlardan 4’ü erkek, 2’si kadın.

Avukat Ayşe Doğan ve Avukat Ebru Çalışkan, diğer aday adayları Bünyamin Uçar, Çağatay Akyürek, Mustafa Turgut ve Yaşar Kılınç’a karşı adaylık mücadelesi verecek.

 

MUT’TA 2 KADIN 2 EREK ADAY ADAYI

 

Mersin’in en fazla köye ve en fazla kırsal nüfusa sahip ilçelerinden biri olan Mut’ta ise CHP’den 4 belediye başkan aday adayı var. Bunlardan 2’si kadın, 2’si erkek.

Akademisyen Serpil Tomak ve tarım kooperatifçisi, mali müşavir Gülsüm Kevser, erkek belediye başkan aday adayları Yılmaz Karaer ve Servet Karaman ile yarışıyor.

 

TOROSLAR’DA TEK KADIN ŞERİFE ARICI

 

Mersin’in büyük ilçelerinden Toroslar’da CHP’den 7 belediye başkan aday adayı başvuru yaptı. İlçede tek kadın aday adayı Avukat Şerife Arıcı Yıldız oldu. Diğer aday adayları ise Hasan Özalp Önal, İbrahim Zengin, Galip Özkan, Sinan Koç, Recep Güngör ve İsa Çani.

CHP’den Akdeniz Belediye Başkan aday adaylığı başvurusunda bulunan 9 kişi içinde hiç kadın yok. Erdemli, Gülnar, Anamur, Bozyazı ve Aydıncık ilçelerinde de CHP’den kadın aday adayı bulunmuyor.

 

“KADIN VARSA HAYAT VAR”

 

CHP’li Yenişehir Belediye Başkan aday adayı Göher Şahin, “Kadın varsa hayat var” sloganıyla kentin açıkhava reklam mecralarında ve sosyal medyada kampanyasını sürdürürken mahalle ve sivil toplum ziyaretlerinde de destek arıyor.

CHP’li Mezitli Belediye Başkan aday adayı Nevin Zaimoğlu da “Değişimin kadın gücüyle buluşacağı yer Mezitli” sloganıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Mezitli Belediye Başkan aday adayı Zehra Korkmaz da “Kadınlarımız rahat bir nefes alaca” sloganını kullanıyor.

 

“DEĞİŞİMDE KADININ GÜCÜ”

 

CHP’li Silifke Belediye Başkan aday adayı Ebru Çalışkan da “Değişimde kadın gücü Silifke için” sloganıyla kampanyasına başladı.

Silifke Belediye Başkan aday adayı Ayşe Doğan ise “Güneşi güzel doğan Silifke için” diyor ve “Neden olmasın” diye ekliyor.

CHP’li Tarsus Belediye Başkan aday adayı Ünzile Kuru, seçim sloganında cumhuriyetin 100. Yılına vurgu yapıyor. Kuru, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında bir kadın başkan ile geleceği birlikte değiştirelim. Tarsus’u birlikte geliştirelim” sloganını kullanıyor.

 

“BİRBİRİMİZİN YURDU OLACAĞIZ”

 

CHP’li Toroslar Belediye Başkan aday adayı Şerife Arıcı Yıldız ise seçim çalışmalarını “Toroslar’da halkla hakça yönetim” sloganıyla yürütüyor.

CHP’li Mut Belediye Başkan aday adayı Serpil Tomak, “Değişim Mut’un yolculuğunda var” sloganını kullanırken diğer kadın aday Gülsüm Kevser Mut, “Seçeceğiz, seçileceğiz. Özgür irademizle birbirimizin yurdu olacağız” sloganıyla kampanyasını sürdürüyor.