Dersler 30 dakikaya düşecek mi? | Güney Gazetesi Mersin

Dersler 30 dakikaya düşecek mi?

Okullardan gelen yoğun talep nedeniyle Millî Eğitim Bakanlığı 81 ilin valiliğine 40 dakika olan ders süresinin 30 dakikaya düşürülmesine ilişkin yazıyı yolladı. Bakanlık öğrenci yoğunluğu nedeniyle ikili eğitime geçen ortaöğretim kurumlarında bu kararın uygulanabileceği bildirdi. Mersin’deki okullara yazının ulaştığı ve okulların ders süresini 30 dakikaya düşürmek için hazırlıklara başladığı öğrenildi.  Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, “Mersin’de çoğu okul binasında iki okul, bazılarında ise üç okuldan gelen öğrenciler eğitim görüyor. Mersin’de derslerin 30 dakikaya düşürülmesi gerekli” dedi.

Dersler 30 dakikaya düşecek mi?


ELVAN KONUK

6 Şubat depremlerinin ardından Mersin’de 88 okul için boşaltma kararı, 63 okul için de yıkım kararı verildi. Boşaltma ve yıkım kararı verilen okullarda eğitim gören öğrencilerin başka okullara taşınmasıyla ikili öğretim sistemine geçildi. Kış aylarının gelmesiyle birlikte öğrencilerin sabah gün aydınlanmamışken okula gitmesi ve akşam karanlıkta çıkması şikayetleri de beraberinde getirdi.

40 dakika olan ders süresinin 30 dakikaya düşürülmesini talep eden öğretmenler ve velilerin bu isteği Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yanıtsız bırakılmadı. Millî Eğitim Bakanlığı valiliklere bildiri yollayarak, “Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında yık-yap veya güçlendirme kapsamına alınarak başka bir okulun binasına taşınan ya da öğrenci yoğunluğu nedeniyle ikili eğitim yapan okullarda 40 dakika olan ders saati sürelerinin 30 dakika olarak uygulanması talebine ilişkin başvurular gelmektedir. 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında yık-yap veya güçlendirme kapsamına alınarak başka bir okulun binasına taşınan ya da öğrenci yoğunluğu nedeniyle ikili eğitim yapan resmi ortaöğretim kurumlarında Valilikler (İl Milli Eğitim Müdürlüğü) tarafından yapılacak il/ilçe ve okul bazlı planlamalar çerçevesinde ilgi Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde 40 dakika olarak belirtilen bir ders saati süresi 30. dakika olarak uygulanabilecektir” ifadeleri kullanıldı.

 

“ÖĞRENCİLERİN OKULA GELİŞ GİDİŞLERİNDE SORUN YAŞANIYOR”

 

Mersin’de öğretmenlerden sözlü ve yazılı olarak ders sürelerinin 30 dakikaya indirilmesi talebinin geldiğini belirten Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin ise “Depremden sonra okullarda yıkım ve güçlendirme kararı alındıktan sonra Mersin genelinde birçok okul ikili öğretime geçti. Kış saati uygulaması yapılmadığı için ikili öğretim nedeniyle öğrenciler sabah erken gelme ve akşam karanlığa kalma durumuyla karşı karşıya kalıyor. Öğrencilerin okula geliş gidişlerindeki büyük sıkıntıların önüne geçmek için 30 dakikalık ders süresi uygulaması çok mantıklı. Ders uygulamasıyla ilgili Valiliğimizin kararı ne olacak onu bekliyoruz” dedi.

 

“ACİLEN ÖNLEM ALINMALI”

 

30 dakikalık ders saati uygulamasına bir an önce geçilmesi gerektiğini vurgulayan Tekin, “Öğretmenlerin ve özellikle velilerin bu konuda talepleri çok yoğun. Öğrendiğim kadarıyla Adana Valiliği şu anda izin yazısını hazırlıyor, İzmir’de uygulandığını biliyoruz. Çünkü İzmir’de de çok sayıda depremden dolayı taşınma durumu var. Mersin’de de ciddi anlamda böyle bir gereklilik var, Valiliğimizden bunu biz de talep ediyoruz.  30 dakikalık ders saati uygulamasına bir an önce geçilmesi lazım ki, günler daha da kısalıyor, geceler uzuyor. Acilen bir önlem alınması lazım” ifadelerini kullandı.

 

“NE EV SAHİBİ NE MİSAFİR OKULLAR DURUMDAN MEMNUN”

 

Çoğu okul binasında iki okul, bazılarında ise üç okuldan gelen öğrencilerin eğitim gördüğünü belirten Tekin, bu durumun okul yöneticilerini de zor durumda bıraktığından söz etti. Tekin, “Mersin’de ikili öğretim yapılan okulların birçoğunda sorun var. Herkes dişini sıkıyor. Ev sahibi okul yöneticileri okulundan ayrılamıyor, misafir okul yöneticileri, öğretmenleri gerçekten misafirmiş gibi yaşamak zorunda kalıyor. Öğrencilerin yaptığı herhangi bir hatadan dolayı mahcup duruma düşüyorlar. Devlete ait binada tabi ki herkesin hakkı var. Ama ne misafirler ne ev sahibi bu durumdan mutlu değil. Ev sahibi okul yöneticileri sabahtan akşama kadar okulda kalmak zorunda, öğleden sonra misafir okulun yöneticileri geliyor. Zaten bu yoğunlukla, gece vaktinde, sabahın erken saatlerinde çok sağlıklı dersler işlenemiyor” diye konuştu.

 

“MERSİN’DE BOŞALTILAN OKULLARIN HENÜZ YIKIM KARARI ÇIKMADI”

 

Mersin’de boşaltılan okullarda henüz yıkım kararı bile verilmediğini dile getiren Tekin, okul sorununun biran önce çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. Tekin, “Okulların bu dönem tamamlanması çok zor, çünkü 6-7 aydır boşaltılan okulların henüz yıkım kararı bile çıkmadı bırakın yapım kararını. Yıkım ihalesi bile gerçekleşmiyor. Yıkım gerçekleşmezken, aynı süreç devam ediyor okullarda. Hala misafir olarak kalan veliler çocuklar, öğretmenler, yöneticiler ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Mersin’de bu konunun çözümüne yönelik biran önce adım atılması gerekiyor ama önce Valiliğin 30 dakikalık ders saati uygulamasına biran önce geçmesi lazım. Biz Mersin’de okullarımızın hızlı bir şekilde sağlam binalara dönüştürülmesini istiyoruz. Eğitim- İş Sendikası olarak, öğretmenler olarak da, veliler olarak da böyle bir talebimiz var devletimizden, Valiliğimizden veya Bakanlığımızdan” şeklinde konuştu.