Tarsus’ta bir Yeryüzü Pazarı | Güney Gazetesi Mersin

Tarsus’ta bir Yeryüzü Pazarı

Tüketici ve üretici arasındaki ilişki genellikle uzaktan izlenen bir denge gibi algılanır, ancak Tarsus’ta bu dengeyi değiştiren bir örnek var: Katılımcı Garanti Sistemi (PGS) ile yönetilen bir pazar. Bu pazar, tüketici ve üreticiyi bir araya getirerek, yerel odaklı kalite güvence sistemine dayalı olarak işliyor.

Tarsus’ta bir Yeryüzü Pazarı



PGS, paydaşların aktif katılımına dayalı bir sistem olarak tanımlanıyor. Üreticiler, bu sistem aracılığıyla ürünlerini sertifikalandırırken, güven oluşturmak için sosyal ağlar ve bilgi alışverişi gibi araçlara dayanıyor. Bu yaklaşım, coğrafi olarak yakın olan üreticiler ve aynı temel değerleri paylaşan dış aktörler için bir ikinci taraf belgelendirme modeli oluşturuyor.

Bu alternatif belgelendirme modeli, bir dizi ortak standardı tanımlıyor ve bu standartlara uyan üreticilere bir dizi ortak prosedürle belgelendirme sağlıyor. Bu süreç, uyumsuz sonuçları tanımayı ve üçüncü taraf sertifikalar gibi mali yük getirmeyen güvene dayalı bir sertifikasyonu tercih ediyor.

Tarsus Slow Food Yeryüzü Pazarı, bu sistemin özünü oluşturan unsurları taşıyor. Üretici ve tüketici arasında paylaşılan bir vizyon, güven, yatay yönetim, katılımcılık ve ortak sorumluluk alma sistemde öne çıkan özellikler.

2023'ten itibaren, Tarsus Slow Food Yeryüzü Pazarı, Türkiye'nin uluslararası Slow Food'un pilot pazarı olmayı hedefliyor. Bu pazar, tüketici ve üretici arasındaki ilişkiyi yeniden tanımlamayı da hedefliyor. (Haber Merkezi)