Orhan Pamuk Mersin Kenti Edebiyat Ödülünü aldı | Güney Gazetesi Mersin

Orhan Pamuk Mersin Kenti Edebiyat Ödülünü aldı

Mersin Kenti Edebiyat Ödülüne değer görülen Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk ödülünü Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen törenle aldı. Orhan Pamuk, ödüllerin edebiyatçılar için önemine dikkat çekti ve “Mersin Kenti Edebiyat Ödülünü bana layık gördüğünüz için, bu adam birçok ödül aldı, Mersin’e gelmez demediğiniz için teşekkür ederim. Ben bu ülkenin yazarıyım. Çağrıldığım her yere giderim” dedi.

Orhan Pamuk Mersin Kenti Edebiyat Ödülünü aldı


ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odasının öncülüğünde düzenlenen Mersin Kenti Edebiyat Ödülünün 16’ncısı, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’a verilmişti.

Orhan Pamuk, Mersin Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen törenle ödülünü aldı.

Tören, Seçici Kurul üyesi Celal Soycan ve Celal Sakallı’nın, Orhan Pamuk romanları üzerine yaptığı sunumla başladı.

Daha sonra söz alan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Değerli bir edebiyatçıyı Mersin’de ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Eserleri 60’tan fazla dile çevrilen, Nobel ödüllü bir yazarı kentimizde konuk etmekten onur duyuyoruz” dedi.

Mersin Kenti Edebiyat Ödülünün ideolojik kaygılar taşımadığını, Mersin iş dünyasının ödülü alacak kişilerin belirlenmesinde rol almadığını vurgulayan Çakır, ödülün edebiyatçılardan oluşan seçici kurulca belirlendiğini söyledi.

Çakır, edebiyat ödüllerinin ideolojik tartışmalara, kutuplaşmalara konu edilmesine tepki gösterdi ve Mersin Kenti Edebiyat Ödülünün tek amacının Türkçeye katkı sunan edebiyatçılara şükranı ifade etmek olduğunu kaydetti.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hamit İzol da “Öyle bir ülke hayal ediyorum ki herkes istediğini yazabilsin” ifadelerini kullandı.

 

Mersin Kenti Edebiyat Ödülünü MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır ve MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol’un elinden alan Orhan Pamuk da ödül seçici kurulana ve Mersinlilere teşekkür etti.

Cumhuriyet’in 50. Yılında, 1973 yılında roman yazmaya başladığını anlatan Orhan Pamuk, ilk romanını yazarken iki kez Milliyet ödüllerine yetişemediğini, üçüncü yarışmada romanı yetiştirip ödülü kazandığını ancak şair Ülkü Tamer’in 600 sayfalık o ilk romanı “Kimse okumaz, bu roman satmaz” diyerek bastırmadığını söyledi.

İlk romanının ancak 1982 yılında yayınlanabildiğini kaydeden Pamuk, ödüllerin edebiyat dünyasındaki etkisine dikkat çekti ve kendisinin yazarlık serüveninin de ödüllerin önemine vurgu yaptı.

Yazmak istediği, tasarladığı çok sayıda roman olduğunu da kaydeden Orhan Pamuk, son zamanlarda, edebiyat hatıraları üzerinde çalıştığını söyledi.

Mersin Kenti Edebiyat Ödülünden dolayı Mersin halkına teşekkür eden Pamuk, “Mersin Kenti Edebiyat Ödülünü bana layık gördüğünüz için, bu adam birçok ödül aldı, Mersin’e gelmez demediğiniz için teşekkür ederim. Ben bu ülkenin yazarıyım. Çağrıldığım her yere giderim” ifadelerini kullandı.