Apartman altı tehlike | Güney Gazetesi Mersin

Apartman altı tehlike

Binaların alt katında faaliyet yürüten işyeri sahiplerinin, binalarının kolonlarını kestiği, bunun sonunca çok sayıda binanın yıkıldığı iddiası depremden sonra gündeme gelmişti. Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ramazan Turan, Mersin’de de binaların alt katındaki dairelerin metrekaresinin büyütüldüğünü, kolonlarının kesildiğini ve aylık 35-40 bin liraya zincir marketlere kiraya verilmek istendiğini söyledi. Halkkent Mahallesi’nde zemin kattaki 90 metrekare olan yapının 400 metrekareye çevrilmesi için yürütülen çalışmayla ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne dilekçe yazan Turan, binaların deprem riskine dikkat çekti.

Apartman altı tehlike


ELVAN KONUK


Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ramazan Turan, mülk sahiplerinin zincir marketlere dairelerini kiralamak için mevcut yapılarını büyütme yoluna gittiklerini söyledi.

Konuyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne dilekçe yazdıklarını belirten Turan, “Eski Kadın Doğum Hastanesi’nin karşısındaki daireyi 400 metrekare alana çevirip zincir markete aylık 35-40 bin liraya kiraya vermeye çalışıyorlar.  Depo yapılırken kolon kesiyorlar, ya da kolonu daha ileriye alıyorlar. Hatay’da yapılan bir market nedeniyle daire yıkıldı. Kolon kesilmişti. Cumhurbaşkanımız da söylemişti zemin katlarda artık bina altlarına dükkân vermeyelim, konut alanlarıdır, işyeri olmasın diye. Konutun duvarları yıkılıp da işyeri yapılamaz. Halkkent evleri çok güçsüz, yarın deprem olduğunda binalar yıkılabilir. Şu an bizim girişimimizle inşaat durduruldu” dedi.

Turan dilekçesinde şu ifadeleri kullandı: “Mersin ili Toroslar ilçesi Halk Kent Mahallesi Oruç Reis Caddesi 2996 ada M blok zemin kat daire 2 nolu mesken de usulsüzce, yapılmayan yapıya "yapı kayıt" belgesi verilmiş olup,90 m2 olan yapıyı 400 m2 ye çelik konstrüksiyon ile çevirmeye çalışmaktadırlar. Bahse konulu üst satırda belirtilen adreste gerekli incelemelerin yapılması konusunda gereğini arz ederiz.”

 

 

 

“ZİNCİR MARKETLER MAHALLE ARALARINA GİRİYOR, ESNAF MAĞDUR”

 

Zincir marketlerin mahalle aralarına girdiğini dile getiren Turan, bu durumun ranta yol açtığını ifade etti. Turan, “Toroslar’ın Tozkoparan Mahallesi’nde Hasan Akel lisesi karşısında usulsüz kaçak inşaat yapı ile, çelik konstrüksiyonla çevirmeye çalışılarak zincir marketlere kiraya verilmek isteniyor. Bununla ilgili de suç duyurusunda bulunduk. Zincir marketlerin açılması demek çevresindeki esnafın mağdur olması demektir” diye konuştu.

 

“KOLONLAR KESİLDİ İDDİALARI GÜNDEME GELMİŞTİ”

 

6 Şubat depremlerinin ardından binalarda taşıyıcı sistemlere sonradan gerçekleştirilen müdahaleler ve bu müdahalelerin olası depremde ortaya çıkardığı riskler konusunda uzmanlar uyarıda bulunmuştu. 2000 yılından sonra deprem yönetmeliğine göre yapılan binaların depremde yıkılması zemin katta bulunan dükkanların kendilerine yer açmak için kolonları kestiği iddialarını gündeme getirmişti. Bu iddialar sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği eski Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde inşa edilecek binalarda, kent ve konut tasarımında yerel dokunun, sosyolojinin de gözetileceğini, "altı dükkan, üstü daire döneminin ise kapanacağını” vurgulamıştı.

 

 

“Bina hangi amaçla yapıldıysa ona göre kullanılması gerekiyor”

 

 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Gülçin Barbaros Ak, bir binanın projesi neyse ona göre kullanılması gerektiğini söyledi.

Eski yönetmelik ve yeni yönetmelik arasında büyük farklar olduğunu belirten Gülçin Barbaros Ak, “Kullanım açısından da bizim yaptığımız hesaplarda büyük bir farklılık arz ediyor. Yaptığımız hesaplarda taşıyıcı sistemin konutsa ona göre hesabını yapıyorduk ama konut + ticaret ise ona göre hesaplanıyordu. Kullanımın değişmesi, aradaki duvarların kaldırılması tabi ki yapının stabilitesi açısından çok da olumlu değil. Özellikle taşıyıcılarına zarar verilmemesi gerekiyor” dedi.

Yine de projeyi yerinde incelemek gerektiği üzerinde duran Gülçin Barbaros Ak, “Daireler dükkana çevrilirken aradaki bölme duvarları kaldırılıyor mu? Taşıyıcı sisteme müdahale ediliyor mu? Bunların kontrol edilmesi lazım. Bunlar değiştiriliyorsa eğer yapının bütünlüğüne zarar veren şeyler olduğu için biz önermiyoruz. Yerinde inceleme gerektirir, nasıl bir değişiklik yapıldığını görmek gerekir. Normalde bir projede tadilat ruhsatı çıkmadan bu tip değişikliklere sıcak bakmıyoruz” şeklinde konuştu.