AKP’li belediye cami ve okul satacak, vergi borcunu kapatacak | Güney Gazetesi Mersin

AKP’li belediye cami ve okul satacak, vergi borcunu kapatacak

AKP’li Akdeniz Belediyesi, Maliyeye olan birikmiş vergi borçlarının ödenebilmesi için kendisine ait ya da hissedarı olduğu bazı taşınmazları maliyeye devredecek. Maliye bu taşınmazları satacak ve belediyenin vergi borcundan düşecek. Belediyenin devir v4e satış işlemine konu ettiği taşınmazlar arasında cami, cami arsası, okul, okul arsası ve bahçesi, sağlık ocağı da var. Bu tesisler halihazırda tahsis protokolleri kapsamında ilgili kurumlarca kullanılıyor. Belediye bu tesisleri maliyeye vererek vergi 47 milyon liralık borcundan kurtulmuş olacak. HDP’li meclis üyesi Ali Tanrıverdi, "Bu uygulama muhalefet partilerindeki bir belediyede yapılamaz ama burada yapılıyor" dedi.

AKP’li belediye cami ve okul satacak, vergi borcunu kapatacak


ABİDİN YAĞMUR


2 yıl kayyum tarafından, son 4.5 yıldır da AKP’li Mustafa Gültak tarafından yönetilen Akdeniz Belediyesi, Maliyeye olan birikmiş vergi borçlarını ödeyebilmek için arsa satışı yoluna başvuracak.

AKP’li belediye, vergi borçlarından düşülmek üzere, kendisine ait olan ya da hissesi olan bazı taşınmazları Maliye Bakanlığına devredecek. Bakanlık da Milli Emlak eliyle bu arsalar için rayiç bedel belirleyecek ve satacak.

Karar, belediye meclisinin temmuz ayı olağan toplantısında oy çokluğuyla geçti. Karara ilişkin evraktaki ayrıntılar ise satışı yapılacak yerlerin okul, cami, sağlık ocağı olduğunu ortaya seriyor.

Meclis evrakında yer alan bilgilere göre AKP’li belediyenin, vergi borcuna karşılık olarak Maliye Bakanlığına devredeceği arazi ve tesisler, geçmişte yapılan tahsis protokolleri kapsamında halihazırda devlet kurumları tarafından kullanılan arsa ve tesisler.

 

DEVLETİN KULLANDIĞI TESİSİ DEVLETE DEVREDİP DEVLETE VERECEĞİNDEN DÜŞECEK!

 

Meclis kararına göre Maliye Bakanlığına devri yapılacak yerler arasında 9 adet cami ve cami arsası, bir adet sağlık ocağı, bir adet sağlık ocağı önü arsası, 6 adet okul, okul alanı ve okul bahçesi bulunuyor.

Bu yapılar Milli Eğitim Müdürlüğü, Müftülük, İl Sağlık Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı birimlerce kullanılıyor.

Meclisten geçen karar eğer Maliye Bakanlığınca da onaylanırsa, AKP’li Akdeniz Belediyesi, devlet kurumlarının senelerdir kullandığı tesis ve arazileri bakanlık aracılığıyla satmış olacak ve bunun karşılığında birikmiş vergi borcundan kurtulacak.

Belediye yetkilileri, bu satışlar karşılığında belediyenin yaklaşık 47 milyon liralık vergi borcunun silineceğini meclis toplantısında dile getirdi.

 

“HÜLLE YAPIYORLAR”

 

HDP’li Meclis üyesi Ali Tanrıverdi, “Akdeniz Belediyesi devlete ödemesi gereken vergi borçlarını ödememiş. Borçlar birikmiş. Şimdi böyle bir hülle yaparak borcundan kurtulmak istiyor” dedi.

Belediye idaresinin ilk başta 31 adet arsa ve tesisi Maliye aracılığıyla satmak istediğini, komisyonlarda bu rakamı 18’e indirdiklerini söyleyen Tanrıverdi, “Belediye yaklaşık 60 dönümlük bir alanı satmak istiyordu. Muhalefet meclis üyeleri arkadaşlarımızla bu yerleri inceledik. Değeri yüksek olan, belediyenin gelecekte kullanabileceği alanların listeden çıkarılmasını sağladık. Şu an 10 bin 500 metrekarelik bir alan satışa çıkarılıyor” dedi.

 

“BÜTÇE NEREYE GİDİYOR DİYORUZ, “SİZ PKK’LISINIZ” DİYORLAR!

 

Belediyenin, üzerinde kamu kurumu olan arsaları Milli Emlak yoluyla satışa çıkararak vergi borcundan kurtulması uygulamasının nadir bir örnek olduğunu belirten Tanrıverdi, “AKP’li belediye değil de başka bir belediye, bir muhalefet partisi belediyesi olsa bunu kesinlikle kabul etmezler. Ama burada yapılıyor. Belediye vergi borçlarını ödememiş, karşı taraf da buna göz yummuş. Belediyenin 777 milyon lira bütçesi var. Bunun içinde halka yapılan hiçbir yatırım yok. Hiçbir tesis yok. Yapılan tesisler de hep bakanlıkların hibesiyle yapılmış. Bu kadar bakanlık hibesi varsa, bu kadar vergi borcu ödenmemişse, bu bütçe nereye gidiyor diye soruyorsun, hemen çıkıp bize mecliste “Siz PKK’lısınız” diyor. Biz mecliste sesimizi duyuramıyoruz” ifadelerini kullandı.