Biberli ekmek de soğan zammından nasibini aldı | Güney Gazetesi Mersin

Biberli ekmek de soğan zammından nasibini aldı

Soğanın kilosunun 30 liraya dayanması ile birlikte pek çok fırın satışların maliyeti karşılamadığını söyleyerek biberli ekmek çıkarmamaya başladı. Biberli ekmek yapımında kullanılan soğan, salça ve yağ zamları nedeniyle çeşit azaltan fırıncılar, yine fahiş zamlar nedeniyle, tahinli ekmek, pizza gibi ürünleri çıkarmaya da ara verdi.

Biberli ekmek de soğan zammından nasibini aldı


ELVAN KONUK / ZELİHA ÖZİPEK


Mersinli fırıncılar artan zamlardan payını aldı, ürünlerde çeşit azaltmaya gitti. Nehir Fırını İşletmecilerinden Orhan Demirtaş, girdi maliyetlerindeki artıştan dert yandı. Zamlar nedeniyle ürün çeşitlerini azaltmak zorunda kaldıklarını dile getiren Demirtaş, “Biberli ekmeği 5 liraya satıyorduk, soğanın kilosu olmuş 25 lira, 5 kilo alıyorum 2 gün gidiyor. Günlük 30 tane çıkarsam, bunun yağı, hamuru, işçiliği var. Maliyetler kurtarmıyor.  Pizza yapımında kullanılan ürünlere de her geçen gün zam geldiği için onu da çıkaramıyorum. Eskiden tahinli ekmek yapardık, şimdi tahinin 10 kilosu 750 lira oldu. Zamlardan dolayı biberli ekmek, tahinli ve pizza çıkaramıyorum. Müşteriler soruyor ama satışlar maliyetleri kurtarmıyor” dedi.

 

“TOPTAN ÜRÜN VERMEYİ BIRAKTIK”

 

Biberli ekmek yapmak için kullanılan salça, soğan ve yağ fiyatlarındaki artış nedeniyle dışarıya toptan ürün vermeyi kestiklerini ifade eden Altın Mert Unlu Mamülleri işletmecisi Mehmet Altın ise, “Kendi tezgahımızda satışımızı sürdürüyoruz, az ürün çıkardığımız için zarar da olsa kar da olsa bir şey kalmasa da mecburiyetten çeşit olsun diye yapıyoruz. Ama maliyeti biraz yüksek olduğu için dışarıya hiçbir şekilde vermiyoruz” dedi.

Belediyenin biberli ekmek satışında 5 lira fiyat verdiklerini dile getiren Altın, “Şu anda maliyet kurtarmadığı için birçok meslektaşımızın biberliyi 7-8-9 liraya sattığını biliyoruz. Biz daha çok öğrencilere satış yaptığımız için bu fiyatları sunamıyoruz. Bu nedenle 5 liraya veriyoruz ama dışarıya hiçbir şekilde sunamıyoruz. Onun dışında kaşarlı poğaçanın fiyatını 2 lira daha fazlaya satıyoruz, kaşarın fiyatı yüksek olduğu için.  Diğer ürünlerin fiyatlarını sabit tutmaya çalışıyoruz. Sonuçta herkesin kendine göre bütçesi var” ifadelerini kullandı.

 

 

“BELEDİYEDEN RAYİÇ ÇIKARSA MECBUREN ZAM YAPACAĞIZ”

 

Girdi maliyetlerindeki artışla ilgili konuşan Altın, fırıncılar olarak fiyat arttırımı için belediyeye teklifte bulunduklarını söyledi.  Geçen yıldan bu yana hiçbir ürünün yüzde 80’in altında zam görmediğini vurgulayan Altın, “Fırıncılar olarak belediyeye teklifte bulunduk, yeni rayiç çıkarsa fiyatları yükselteceğiz. Çünkü usta yevmiyeleri, asgari ücret yükseldiği için ürün fiyatları giderleri karşılamıyor.  

Geçen yıl kira 2 bin lirayken şu an 6-10 bin lira, bin-bin 500 lira elektrik gelirken şu an 10 bin lira elektrik geliyor. Maliyetler arttığı için mecburen ürünlere zam yapıyoruz. Yeni teklifi sunduk eğer belediyeden rayiç çıkarsa zamları mecburen yapacağız” diye konuştu.