“Eczacı Şart” | Güney Gazetesi Mersin

“Eczacı Şart”

14 Mayıs Eczacılık günü nedeniyle bir araya gelen eczacılar ‘Eczacı Şart’ mottosuyla eczacılığın önemine dikkat çekti.

“Eczacı Şart”


ELVAN KONUK

Sürdürülebilir bir sağlık hizmeti için Eczacılık mesleğinin önemine dikkat çeken Mersin Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Özgün Sağır, “Ülkenin dört bir yanında 7/24 kesintisiz ilaç-eczacılık hizmetleri için eczacı şart” dedi.

 

Sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda biraraya gelen eczacılar 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü kutladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından eczacılar Atatürk anıtına çelenk sundu. Günün anlam ve önemine ilişkin açıklama yapan eczacılar, yaşadıkları sorunlara bir kez daha dikkat çekti.   

Modern-bilimsel eczacılığın kuruluşunun 184. Yıldönümünü kutladıklarını ifade eden Mersin Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Özgün Sağır, 6 Şubat depremlerinin ardından afet bölgesinde sürdürdükleri sağlık hizmetlerinden söz etti.

 

“AFETLERDE İLACA GÜVENLİ ERİŞİM İÇİN ECZACI ŞART”

 

Sağır, “İlk günden itibaren gerek depremin gerçekleştiği illerde bulunan meslektaşlarımız gerekse yurdumuzun dört bir yanından gelen gönüllülerimiz depremin etkilediği bölgelerde kurduğumuz sahra eczanelerimizde 7 gün 24 saat ücretsiz ve kesintisiz ilaç hizmeti verdi.

Bizler bu hizmeti sunarken maalesef tarihimizden gelen yardımlaşma geleneğinin yozlaştığına şahitlik ettik. İhtiyaç duyulan çadırlar biz eczacılara da, bu ülkenin “En Büyük İnsani Yardım Kuruluşu” tarafından satıldı. Buradan bir kez daha hatırlatıyoruz ki; Afetlerde ve acil durumlarda ilaca ve sağlık ürünlerine güvenli erişim için Eczacı Şart. Ülkenin dört bir yanında 7/24 kesintisiz ilaç-eczacılık hizmetleri için eczacı şart” dedi.

 

“HASTANELERDE AKILCI İLAÇ POLİTİKALARI UYGULAMAK İÇİN ECZACI ŞART”

 

“Beyaz Reform” adı altında yürürlüğe giren yönetmelikte eczacıların yok sayıldığını dile getiren Sağır,  tüm sağlık çalışanlarının taban ve teşvik katsayıları güncellenirken, kamu eczacılarının oranlarının sabit kaldığına dikkat çekti. Sağır, “Kamuda görev yapan meslektaşlarımızın bu ülkede refah bir seviyede yaşayabilmesi için başta ekonomik şartları ve özlük hakları acilen düzenlenmelidir. O nedenle bir kez daha hatırlatıyoruz ki; hastanelerde akılcı ilaç politikaları uygulamak için Eczacı Şart. Hakkaniyetli, eşitlikçi ve sağlık çalışanları arasında iş barışını önceliklendiren bir yaklaşım için, sürdürülebilir bir sağlık sistemi için eczacı şart” ifadelerini kullandı.

“İLAÇ YOKLUKLARI İLE MÜCADELE İÇİN ECZACI ŞART”

 

2022 yılında ilaç fiyatlarına 3 defa zam geldiğini hatırlatan Sağır, “Dışarıdan bakıldığında, zamlar serbest eczanelerimiz adına olumlu gibi görünse de 2004 yılında yürürlüğe giren İlaç fiyat kararnamesindeki kademeli karlılık metodu sebebiyle karlılığımızı düşürmekten başka bir fonksiyonu olmamıştır. Gelen zamlar sadece ilaç firmalarına yaramaktadır. Asıl olan ilaç fiyat kararnamesinin günümüz şartlarına uyarlanması ve olası olumsuz ekonomik durumlarda eczacıyı korumasıdır. Bu uyarlama aynı zamanda ilaç yokluklarını engelleyerek yeni bulunan ilaç moleküllerinin ülkemizde bulunmasını sağlayacak, dolayısıyla halk sağlığını koruyacaktır. Yaşanan ekonomik sıkıntılardan ilaçta payını aldı. İlaç stratejik bir üründür ve bu politikalardan bağımsız olmalıdır. Bir yandan sağlık otoritesi Sağlık Bakanlığı, diğer taraftan sağlığı finanse eden Sosyal Güvenlik Kurumu arasında sıkışıp kalan sektör, artık imdat çığlıkları atarken bu durum maalesef halkımıza da ilaç yoklukları ve yüksek ilaç fiyat farkları olarak yansımakta. Ve diyoruz ki; uygun maliyetli ilaçlara ve farmasötik bakım hizmetlerine erişim için, ilaç yoklukları ile mücadele için eczacı şart” diye konuştu.