“Şiir yazarken madeni ilham verir işçilik ise sana aittir” | Güney Gazetesi Mersin

“Şiir yazarken madeni ilham verir işçilik ise sana aittir”

Güle Düşen Gözyaşı ve Benden Bilme şiir kitapları ile okurla buluşan Mustafa Doğan, “İlham elbette vardır senin kulağına üfler gider sen onu alır muhteşem bir esere de çevirebilirsin ziyan da edebilirsin yani madeni ilham verir, işçilik ise sana aittir. Eser senin elinde görkem kazanır. İlham yol gösterir ve gider” dedi.

“Şiir yazarken madeni ilham verir işçilik ise sana aittir”


ELVAN KONUK

 

Mersin Şairler ve Yazarlar Derneği (MEŞYAD) Başkanı Şair ve Yazar Mustafa Doğan, Güle Düşen Gözyaşı ve Benden Bilme şiir kitapları ile okuyucuyla buluştu. Ulusal düzeyde düzenlenen şiir yarışmalarında bugüne kadar 63 ödül alan Doğan, şiir yorumculuğu, radyo tiyatrosu ve radyo programcılığı alanları ile de ilgilendiğini söyledi. Şair Doğan ile 4 yıldır başkanlığını yürüttüğü MEŞYAD’ın faaliyet alanları ve edebiyat üzerine konuştuk

 

Okurlarımız için kendinizden kısaca bahseder misiniz?

Aslında çocukluk yıllarımda başlayan şiir yolculuğumun artık olgunluk dönemini yaşıyorum. Zaman zaman yorulup kaçmak istesem de bu gönüllü çalışmanın içinde bulunmaktan yana çok mutlu olduğumu söyleyebilirim.

Ve şiirle başlayan edebiyat hayatım.

İnternet kullanımın yaygınlaşması ile yazdıklarımı paylaşama imkânı da buldum. İstediğim her şaire ve şiire kolayca ulaşabiliyordum. Bu durum kendimi geliştirmem ve yetiştirmem konusunda da yardımcı oldu. Nitekim ilk şiir kitabım Güle Düşen Gözyaşı 2013 yılında okuyucusuyla buluştu. Ve kültür bakanlığı yayınlarında yer aldı.  Türkiye içinde düzenlenen şiir yarışmalarda ödüller almaya başladım. Şu ana kadar altmış civarında ödül aldım. Ümraniye belediyesinin düzenlediği şiir yarışmasındaki 3. olmam ki bu yarışmaya katılım 8 bin civarındaydı. Cemal Safi şiir yarışmasında 1. olmam ve şehrimizde düzenlenen Üç Ocak Şiir Yarışmasında 1. olmam beni sevindirmiştir. Her ödül kıymetlidir, ama beni en çok sevindiren ödüller arasında bu üç yarışmayı sayabilirim.  Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan Türkçesine çevrilen şiirlerim de vardır.   

Şiir yorumculuğu, radyo tiyatrosu, radyo programcılığını da bu alana ekleyebileceğim birkaç uğraş olarak da ekleyebiliriz.  Radyo tiyatrosu demişken iki tane de sahnelen tiyatro eseri yazdığımı ilave edebilirim. Hikâye ve deneme türlerinden yazmış olduğum eserler mevcut.

 

 

 

Bestelenmiş 30 kadar eserim olsa da profesyonel anlamda albümlerde yer alan 3 eserim bulunmaktadır. Halen Mersin Şairler ve Yazalar Derneği başkanı olarak edebiyat dünyasında pek çok şair ve yazarımızla Mersin’den destek oluyoruz.

Beni en çok etkileyen şiirlerimden biri de rahmetli annem için yazdığım Acını Öğretme şiirdir.

Daha değil...

Alıp başımı gidemem yokluğundan,

İndiremem kıyılarıma huzur gemilerini.

Çocuk yanlarım, ıslık çalıyorken içi boş avuntulara

Bu kanadı kırık tebessümlere, güvenmiyorum anne.

 

“BİLENLE ÖĞRENMEYE ÇALIŞANI BİRLEŞTİRMEYİ AMAÇLIYORUZ”

Derneğinizin kuruluşu ve misyonundan söz eder misiniz?

1995 yılında kurulan derneğimizin 6. Başkanı olarak 4 yıldır görev yapıyorum amacımız eli kalem tutan tüm yazar kadrosuyla edebi eserlerin vücut bulması için gerekli ortamı oluşturmak. Bilenle öğrenmeye çalışanı birleştirmek. Öğrenim kalitesini artırmak ve güçlü edebi eserlerin ortaya çıkarmasına yardımcı olmak. Ve tabiî ki edebiyata hizmet etmek. Hizmet etmek deyince artık her yıl geleneksel olarak yaptığımız edebiyata hizmet ödüllerini de 6 yıldır aralıksız olarak veriyoruz.

Deneğimiz Mersin’in en köklü edebiyat dernekleri arasında mutlaka ilk üçe girer köklü ve güçlü bir dernek olan MEŞYAD. Şiir yazan ya da eli kalem tutan herkes derneğimizden haberdar olmalı bunu başardığımızı düşünüyorum.  Son yıllarda pek çok güçlü kalem ve şairle birbirinden güzel çalışmalara imza attığımızı samimiyetle söyleyebilirim. 

Maki için ayrı bir başlık açmak gerek bunu sonuna kadar hak ediyor. 20 yılı aşkın bir zaman dilimine yayılan yazılı ve basılı edebiyat dergisi, tüm olumsuzluklara rağmen sayısı azalsa bile halen hayatta ve devam ediyor.  Mersin’in adeta saklı hafızası olan dergimizin güçlenerek devam etmesi için de yoğun çaba harcıyoruz

 

Yazma yolculuğunuz nasıl başladı?

Çocukluk yıllarım gençlik yıllarım hep yazdıklarımı saklayarak geçti ne zaman şiir yazdığımı söylesem ya da fark etseler aaaa bizde yazmıştık vaktinde seninki de geçer diyorlardı. Oysa ben şiir yazmanın ne olduğunu öğrendiğimde yazdıklarımın şiir olmadığını da öğrendim.  Birine şiir okuduğum zaman bende yazıyorum deyip şiiri basite indirmesi beni hep üzmüştür.  Yazma eylemimin henüz çok başındayım. Belki de yeni başlıyorum, hep gizleyerek başladım ama şimdi haykırıyorum. Yazılmayı bekleyen nice şiir nice hikaye nice roman var ne diyelim sağlık olsun da.

 

“İLHAM YOL GÖSTERİR VE GİDER”

Şiir yazarken özel bir mekâna ihtiyaç duyuyor musunuz? İlhama inananlardan mısınız?

Şiir yazanlar bilir şiir kalbe gelince sancı gibidir o şiirin doğumu olmadan sizi rahat bırakmaz. Ama gerçekleşemez ise şiir küser.  Hani laf aramızda şu anda o küskünlüğü yaşıyorum en kısa zamanda barışmak dileğimle. İlham elbette vardır senin kulağına üfler gider sen onu alır muhteşem bir esere de çevirebilirsin ziyan da edebilirsin yani madeni ilham verir, işçilik ise sana aittir. Eser senin elinde görkem kazanır. İlham yol gösterir ve gider.

 

İlgilendiğiniz başka sanat dalları var mı? Aldığınız ödüllerden bahseder misiniz?

En son aldığım ödülle birlikte ulusal olarak düzenlenen şiir yarışmalarında aldığım 63 ödül oldu

İki yıldır katılmadığımı da belirtmek isterim. Beni en çok üzen ve sevindiren yarışma tamda anneler günü haftasında annem için yazdığım “Acını Öğretme” isimli şiirle kazandığım 2.’lik ödülüdür.

Aslına hepimiz bilir ki şiir tüm yazılım sanatının en zoru ve anasıdır. Tüm yazılı edebiyat sahiplerinin az da olsa bir şiir geçmişi vardır. Bu yüzden öncelik şiir sonra hikâye sonra tiyatro şu anda kullandığım bu edebiyat kolları aratacak diye düşünüyorum dedim ya henüz yeni başladım sayılır.

 

“ŞEHRİN KALEMLERİ İLE BİR ANTOLOJİ HAZIRLAMAK İSTİYORUM”

Yeni kitap projeleriniz olacak mı?

Bugüne kadar pek çok projeye imza attım bir hikâye kitabım hazır aslında bir çocuk romanım öyle. Tiyatroyu da ihtiyaca göre yazabilirim. Ama şehrime sadakatim var bu yüzden bu şehrin yazarlarıyla bir çocuk hikâyeleri yazmak için başladık. Ve bu şehrin kalemleri diye bir antoloji hazırlamak da istiyorum. Dernek olarak bu projeleri fazlasıyla başaracak güçteyiz. Ne diyelim nasip olsun.

 

Son olarak neler eklemek istersiniz?

Aslında söyleyecek çok şey var ama okuyucuyu da sıkmamak adına burada bitirmek belki daha doğru. Bizi izleyin göreceksiniz, yolunuz ne güzel bir aydınlık içinde olacak. 

Son olarak edebiyat kazansın halkımız aydınlık yarınlara ulaşsın ve bunda bizimde katkımız olur ne mutlu derim. Mersin Şairler ve Yazarlar Derneği gerçekten çok kıymetli bir kurum. Bu yüzden iyi ki MEŞYAD var ve bünyesindeyiz.