Gümüşkum’a tehdit sürüyor | Güney Gazetesi Mersin

Gümüşkum’a tehdit sürüyor

Mezitli’de 75. Yıl Mahallesi’nde bulunan ve 100. Yıl Tabiat Parkı içerisinde yer alan ‘Kırçiçeği Düğün Salonu’ nesli tükenmekte olan caretta caretta’ların yumurtlama alanında bulunuyor. İşletme yarattığı doğan alan tahribatı ve çevre kirliliği ile yoğun şikayetlere neden oluyor.  2019 yılından bu yana işletmeye 9 kez para cezası yazıldığını ve işletmenin mühürlenmesi için çeşitli yaptırımlar uyguladıklarını söyleyen Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yaptığı girişimlerden sonuç alamadığını duyurdu.

Gümüşkum’a tehdit sürüyor


Mezitli Belediyesi, 75. Yıl Mahallesi’nde bulunan ve 100. Yıl (Gümüşkum) Tabiat Parkı içerisinde yer alan ‘Kırçiçeği Düğün Salonu’na karşı mücadelesini sürdürüyor. Mezitli Belediyesi doğal alan tahribatı, çevre kirliliği ve ses kirliliği nedeniyle bölge sakinlerinin yıllardır yoğun şikayetlerine neden olan Kırçiçeği Düğün Salonu’na 2019 yılından beri 9 kez para cezası yazıldığını bildirdi. Kırçiçeği Düğün Salonu için vatandaşların yoğun şikayetlerini dikkate alan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, işletmenin mühürlenmesi ve gerekli cezai işlem uygulaması için çeşitli yaptırımlar uyguladı. Çevre Kanunu, Kabahatler Kanunu, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu gibi farklı kanunlar uyarınca işletmeye toplam 77 bin 737 TL para cezası kesildi. Bölge sakinlerinin mücadelesine destek veren Başkan Tarhan, bölgeye gerekli müdahalenin yapılması için Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yaptığı girişimlerden sonuç alamadı. 

 

 

 

“ORMAN BAKANLIĞI YETKİ BENDE MEZİTLİ BELEDİYESİ BU ALANA GİREMEZ, KARIŞAMAZ DİYOR”

 

Başkan Tarhan şöyle devam etti; “Bu işletmenin faaliyetleri hem doğal alanın tahribatına yol açmakta hem de çevredeki vatandaşlarımızın yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle ilgili kurumlarla yaptığımız yazışmalar sonucu maalesef olumsuz sonuçlar elde ettik.  Temmuz 2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden aldığımız cevap bizlerin elini kolunu bağlamış oldu. Yazışmanın;

‘Söz konusu alan Bakanlığımız sorumluluk alanındadır. Yönetim ve denetim yetkisi Bakanlığımızdadır. Bu yetkinin Bakanlık izni dışında başka kurum ve kuruluşlarca kullanılmasına izin verilmez ve bu konuda gerekli önlemler Bakanlığımızca alınır. Mezitli Belediyesi bu alana Bakanlığımız izni dışında giremez. Mersin ve Mezitli Belediyelerinin gerek alanın Gelişim Planı yapım ve onay sürecinde gerekse imar planlarının yapım ve onay süresinde yetkisi bulunmamaktadır. Mezitli Belediyesinin herhangi bir denetim yetkisi bulunmamaktadır” şeklinde yazılması müdahale etmemizin önünü kapatmıştır” ifadelerine yer verdi. (Haber Merkezi)