“İktidar zam hamlesiyle emeklileri satın alamayacak” | Güney Gazetesi Mersin

“İktidar zam hamlesiyle emeklileri satın alamayacak”

7 bin 500 lira olarak açıklanan en düşük emekli maaşı sendikaların 9 bin 700 lira olarak açıkladığı açlık sınırının altında kaldı. Zam yağmuru karşısında geçinemediklerini söyleyen emekliler yapılan zammı seçim yatırımı diye yorumladı.  EYT’lilerle sayısı 16 milyonu bulan emeklilerin aileleriyle birlikte 30 milyonluk bir seçmen kitlesi olduğunu vurgulayan Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, “İktidar bu samimi olmayan, rüşvet kokan yapay hamlesiyle emeklileri satın alamayacaktır” dedi.

“İktidar zam hamlesiyle emeklileri satın alamayacak”


ELVAN KONUK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkardıklarını açıklamıştı. AKP iktidarının 21 yıldır emeklileri görmezden geldiğini söyleyen 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi üyeleri yapılan zammın rüşvet koktuğunu söyleyerek “İktidarın oyununa emekliler gelmeyecek, seçimde gerekli cevabı vereceklerdir” şeklinde açıklama yaptı.

2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Yürütme Kurulu Başkanı Hüseyin Kurt, “Tıpkı 3600 ek göstergede olduğu gibi, tıpkı EYT olayında yaptıkları gibi, günümüzde açlık sınırının 9 bin 700 lirayı, yoksulluk sınırının 31 bin lirayı geçtiği şu zamanda bu sözde zam çok azdır, komik miktardır ve çok gecikmiş bir hamledir. İktidar bu samimi olmayan, rüşvet kokan yapay hamlesiyle emeklileri satın alamayacaktır” dedi.

 

“AYNI ORANDAKİ ARTIŞIN BÜTÜN EMEKLİLERE SEYYANEN YANSITILMASI GEREKİYOR”

 

Emeklilerin AKP iktidarında hayat pahalılığına ve enflasyona ezdirildiğini söyleyen Kurt, “İktidar kafa karışıklığı yaratarak emeklilerin maaş sorununu çözdüğü algısı yaratmak istiyor. Bunu yaparken bile haksızlıklar yaratıyor. Çünkü maaşı 7 bin 500 lirayı aşan emekliler bu artıştan yararlanamıyorlar. Aynı orandaki artışın bütün emeklilere seyyanen yansıtılması ve yasa ile korunması gerekiyor. Asgari ücretin gerçek enflasyon üzerinden en az açlık sınırının üzerinde olacak şekilde belirlenmesi gerekiyor. En düşük emekli maaşı da bu rakamların üzerinde olacak şekilde yasal güvenceye alınmalıdır. Emekli maaşları ülkemizde yoksulluk sınırı ile gerçek enflasyona göre belirlenen açlık sınırının ortalaması alınarak belirlenmelidir. Çünkü, komik rakamlar ve zamlar milyonlarca emekliyi açlığa mahkûm ediyor” diye konuştu.

“İNSANCA YAŞANACAK MAAŞ İSTİYORUZ”

 

Emekli maaşı ile geçinemediklerini belirten Kurt, “Emekli maaşı kiraya yetmiyor. Zamlar yağmur gibi yağıyor. Faturaları ödeyemiyoruz. Çarşıda, pazarda, markette ve mutfakta yangın var. Geçinemiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz. Ömrünün sonbaharını yaşayan biz milyonlarca emekli, iktidar tarafından sadaka gibi elimize tutuşturulan açlık sınırının ve asgari ücretin altındaki emekli maaşı ile geçinemiyoruz. Milyonlarca emekli, bırakın yoksulluk sınırını açlık sınırının da altında, tüketici kredileri ve kredi kartları ile banka kuyruklarında ekmek kuyruklarında yaşama savaşı veriyor. Bizler, üçer-beşer maaş ve huzur hakkı istemiyoruz. Yıllarca çalıştık. Vergi ve sigorta primi ödedik. Ömrümüzün sonbaharında insanca yaşayabileceğimiz bir maaş hepimizin hakkı değil mi” şeklinde konuştu.

TALEPLER

 

Tüm emekli maaşları ile dul ve yetim aylıklarına gerçek enflasyona göre derhal seyyanen ek zam yapılsın.

En düşük emekli aylığı ve bayram ikramiyesi insanca yaşama yetecek seviyeye çekilsin. Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında yılda dört MAAŞ ikramiye verilsin.

İntibak Yasası derhal çıkarılsın. 2000 öncesi ve sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin.

Aylık Bağlama Oranı yeniden yüzde 70’e çıkarılsın.

Emekli maaşlarından alınan tüm sağlık kesintileri kaldırılsın.

 


  “İktidar zam hamlesiyle emeklileri satın alamayacak”