Sıra Sıra Gemiler Tahliye Bekler! | Güney Gazetesi Mersin

Sıra Sıra Gemiler Tahliye Bekler!

Mersin Limanında şeker, pamuk, pirinç gibi yük taşıyan gemileri için demirde bekleme süreleri ortalama 5 günü, yükleme, tahliye gibi rıhtım işlemleri ise 4 günü buluyor.  Bekleme sürelerinin uzaması hem maddi kayıplara hem zaman kaybına neden oluyor.  Sektör temsilcileri, limandaki işçi ve ekipman eksiğinin giderilmesini beklerken liman işletmecisi “genişleme projesine destek verin, hizmet hızlansın” diyor.

Sıra Sıra Gemiler Tahliye Bekler!


MDTO’nun girişimleri ile düzenlenen toplantıda bir araya gelen konteyner taşıma hatları temsilcileri ile Mersin Limanı yetkilileri, liman operasyonlarına ilişkin görüş alışverişinde bulundu. 

Mersin Deniz Ticaret Odası’nın yaptığı araştırmaya göre Mersin Limanı’nda özellikle şeker, pamuk, pirinç gibi yük taşıyan gemileri için demirde bekleme süreleri ortalama 5 günü, yükleme tahliye gibi rıhtım işlemleri ise rıhtım işlemleri ise 4 günü buluyor.

Üyelerinden gelen yoğun şikayetler üzerine Mersin Limanına yanaşan gemilerin bekleme sürelerini ve operasyon süreçlerini araştıran MDTO yetkilileri, konteyner gemileri için de benzer bir durumun söz konusu olduğunu belirterek, konteyner gemilerinin demirde bekleme sürelerinin 4 günü, yükleme ve tahliye operasyonlarının ise 1 günü bulduğunu belirtiyor.

Konuyu düzenlediği toplantıda üyeleri ile değerlendiren MDTO Yönetimi, geçtiğimiz günlerde düzenlenen ikinci toplantıda konteyner taşıma hatları temsilcileri ile Mersin Limanı yetkililerini bir araya getirdi.

Demirdeki gemilerin bekleme süreleri ile limandaki yükleme/boşaltma operasyonları hakkında görüş alışverişinde bulunulan toplantıda MIP Genel Müdürü Johan Van Daele ile MIP Grup Müdürleri katılımcıların taleplerini dinledi, sorularını yanıtladı.

 

UZUN BEKLEME SÜRELERİ MALİYETLERİ ARTTIRIYOR

 

Görüşmede MIP yetkililerine, özellikle konteyner gemilerinin 4-5 gün beklemesinin liman kullanıcıları açısından büyük problem yarattığı, konteyner gemilerinin saatlik çalışan gemiler olduğu, uzun bekleme sürelerinin maliyetleri arttırdığı iletildi.

Mersin gibi liman kenti kimliği ile öne çıkan bir kentte, bekleme sürelerinin bu kadar uzun olmaması gerektiğinin altını çizen hat temsilcileri; limanda işçi ve ekipman eksiğinin bir an önce giderilmesini gerektiğini, limanda yaşanan sıkışıklık ve bekleme sorunları nedeniyle yüklerin İskenderun’a ve başka limanlara kaydığını, konteynerlerin limanda kalma sürelerinin azalması ve konteyner hareketliliğinin kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.

Liman içindeki trafiğin rahatlaması için CFS sahasının (konteyner içindeki yükün boşaltıldığı veya doldurulduğu alanlar) acilen boşaltılması ve buradaki işlerin liman dışına çıkarılması gerektiğini dile getiren katılımcılar  ayrıca, bir süre önce kaldırılmış olan ancak bugün tekrar yürürlüğe giren yanaşma penceresi uygulamasının liman kullanıcılarının fikirleri sorulmadan gündeme alındığını, söz konusu uygulamanın açıkta bekleyen gemilerin işlemleri bittikten sonra hayata geçirilmesinin daha uygun olacağını ifade ettiler.

Limanda işçi ve ekipman eksiği bulunmadığını belirten MIP yetkilileri ise limandaki sıkışıklığın önüne geçebilmek için genişleme projesine ihtiyaç olduğunu, bunun için 400 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı planladıklarını ancak genişleme projesinin hukuken durdurulduğunu kaydetti.

Limanda yaşanan sorunlardan bir ticari işletme olarak kendilerinin de etkilendiğini işaret eden Liman Yönetimi, Mersin Limanı’nın bugün yüzde 85 kapasite ile çalıştığını ve sorunun çözümü için tüm liman kullanıcılarının bu projeyi desteklemesi gerektiğini belirtti. Yetkililer ayrıca konteyner içi yükleme boşaltma işlemlerini, mevzuatın izin verdiği ölçüde liman dışına taşımayı planladıklarını söyledi.  (Haber Merkezi)