“Doğa katliamına dur diyecek misiniz?” | Güney Gazetesi Mersin

“Doğa katliamına dur diyecek misiniz?”

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Silifke ilçesinde bulanan Tisan koyuna yapılmaya başlanılan 1000 adet villaya ilişkin konuyu TBMM’ye taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının cevaplaması üzerine soru önergesi veren Antmen, ““Bu çevre ve doğa katliamına dur demeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu.

“Doğa katliamına dur diyecek misiniz?”


MAYSA DERYAYEVA

 

1970’lı yılarda yapılaşmaya acılan ancak bir bölümü korunan Tisan koyunda, uzun bir sürede sonra büyük bir yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya. Tisan koyunda 1000 adet villaların inşa edilmesi yönündeki karar AKP ve MHP’li belediye meclis üyeleri tarafından kabul edilmişti.

Konuyu TBMM’ye taşıyan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Tisan koyunda doğa talanı yaşandığını söyledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması için soru önergesi veren Antmen, “Bu bölge sadece doğal güzelliğiyle değil, aynı zamanda kültürel ve arkeolojik zenginliğe de sahiptir. Bu firma şimdi bunları kontrolsüz şekilde yok etmeye başlamıştır. İnşaat esnasında burada izinsiz şekilde konkasör tesisi ve bir beton santrali de yapılmıştır. Mersin Büyükşehir Belediyesi yetkilileri Kabahatler Kanununa göre cezai işlem uygulamıştır ancak firma doğa ve tarih talanına devam etmektedir” diye konuştu.

 

 

 

Alpay Antmen’in önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

Kıyı kanununa aykırı hareket ederek doğal ve tarihsel dokuyu bozan bu inşaata nasıl halen müsaade edilmektedir?

Şu ana kadar kaç tane ağaç kesilmiş, ne kadar bitki örtüsü yok edilmiştir? İnşaat nedeniyle zarar gören doğal miktar alanları ne kadardır? Bunların içerisinde yaşayan; inşaat nedeniyle ölen veya yer değiştirmek zorunda kalan hayvanlar hangileridir?

İnşaat nedeniyle zarar gören arkeolojik alan miktarı nedir? Bunların içerisinde ne tür eser veya kazı bölgeleri yer almaktadır?

Mersin Silifke’nin doğal ve tarihi güzelliğini geri alınamaz şekilde yok eden bu yapılaşmaya izin veren ve buna yol açan AKP ve MHP’li belediye başkanları ve meclis üyeleriyle ilgili herhangi bir işlem yapacak mısınız?

Bu çevre ve doğa katliamına dur demeyi düşünüyor musunuz?