Zam yağmuru küçük esnafı vurdu | Güney Gazetesi Mersin

Zam yağmuru küçük esnafı vurdu

Mersin’de 2022 yılında 4 merkez ilçede 350 esnaf kepenk kapattı

Zam yağmuru küçük esnafı vurdu


ELVAN KONUK

Zincir marketler bazı ürünlerde fiyat sabitlediklerini duyurmuştu. Fiyat sabitlemenin reklamdan öteye gitmediğini ve gerçeği yansıtmadığını dile getiren Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ramazan Turan, insanların üzerinde algı yaratıldığını ve insanların zincir marketlerden alışveriş yapmayı tercih ettiğinden söz etti. Birçok kalem ürünün bakkallarda daha hesaplı olduğunu vurgulayan Turan, elektrik ve kira gibi girdi maliyetlerinin katlanması nedeniyle 2022 yılında Mersin’de 350 esnafın kepenk kapattığını söyledi.

Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ramazan Turan, zincir marketlerin ‘fiyat sabitleme’ politikasının küçük esnafı kötü yönde etkilediğini ifade etti. Marketlerde zam yağmurunun devam ettiğini belirten Turan, “Zincir marketler fiyatları sabitledik diyorlar ama gerçeklikle alakası yok. Süt ve yoğurt grubuna zam yaptılar. Nutella grubuna ay başından itibaren zam geldi. Zeytinyağına zam yaptılar, margarine zam yaptılar, tereyağına zam yaptılar ve hala devam ediyorlar. Zamların durduğu yok. Zincir marketler reklamını yaptılar bir nevi, hükümete ‘biz sizin yanınızdayız fiyatları durduracağız’ mesajını verdiler” dedi.

“BAKKALLAR BİRÇOK ÜRÜNÜ ZİNCİR MARKETLERİN ALTINDA SATIYOR”

 

 Zincir marketlerin bu politikası ile bakkalların işinde düşüş olduğundan söz eden Turan , 2022 yılında bakkal, baharatçı, kuruyemişçi, tekel bayi gibi 350 tane esnafın kepenk kapattığını söyledi. Turan, “’Vatandaşlar siz zam yapıyorsunuz zincir marketlerde zam yok’ diyor. Biz her ürünü zincir marketlerin altında satıyoruz. Biz yumurtayı 60 liraya satarken onlar 70 lira civarında satıyor.  Biz yağı 150 lira civarında satıyoruz onlarda 160 liradan aşağıya yağ yok. Her şeyi bizden pahalı satıyorlar. Öyle bir algı yaratıyorlar fiyatları sabitledik diye, kesinlikle inandırıcılığı yok. Fiyatları sabitledik diye reklam yaparak müşterileri çektiler” diye konuştu.

“BAKKALLAR GİDERLERİN ALTINDA EZİLDİ”

 

Küçük esnafın elektrik ve kira giderlerinin altında ezildiğini vurgulayan bakkal işletmecisi Erdal Arslan, esnafın ayakta durabilmesi için kira ve elektrik ödemelerinde destek sağlanması gerektiğini söyledi

12 yıldır Bakkal işleten Erdal Arslan, girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekti. Arslan, “Buraya ödediğimiz yıllık kiramız 17 bin liraydı, bu sene 36 bin liraya yükseltiler. Yüzde 105 oranında zam yapıldı. Elektrik faturamız normalde yaz aylarında bin 500 lira geliyordu, şuan kış ayı olmasına rağmen 2 bin lira elektrik faturası geliyor. Elimizdeki ürünü bitirmeden alacağımız ürüne zam geliyor. Ucuza satıp pahalıya ürün alıyoruz. Sigaraya en az on defa zam geldi ama bizim kar marjımız hala bir lira. Giderimiz çok gelirimiz az. Atıştırmalık ürünlerde 50 kuruş kar ediyoruz ama günde bin tane satsak bile dükkana gelen elektrik, su faturasını karşılamıyor. Bakkallar olarak günübirlik yaşıyoruz. Başvuru yapacağımız yerler yok. Herkes kendi ipiyle asılmış, şuanda yürütebilen yürütüyor, yürütemeyen kapatıp gidiyor.  İçeceklere ve atıştırmalık ürünlere ayda üç defa zam geldi. Bakkallar olarak kar edemiyoruz çünkü giderimiz fazla” şeklinde konuştu.