“Kan sürekli bir ihtiyaçtır” | Güney Gazetesi Mersin

“Kan sürekli bir ihtiyaçtır”

Mersin Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu, kan bağışının önemine dikkat çekerek, Kızılay’la ortak çalışmaları olan ‘Sen Bir Kahramansın’ kampanyasını tanıttı. Kampanya hakkında bilgi veren Talasemi ve Kök Hücre Derneği Mersin Şube Başkanı Dr. Ali Tamam, kanın acil değil sürekli ihtiyaç olduğunu belirterek, kan bağışçısı olmaya davet etti.

“Kan sürekli bir ihtiyaçtır”


MAYSA DERYAYEVA

 

Türk Kızılya, Mersin Kent Konseyi, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve METODER’in iş birliği ile yürüten ‘Sen Bir Kahramansın’ kampanya tanıtıldı.

Mersin Kent Konseyinde düzenlen toplantıya Kızılay Kan Merkezi Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Özden Altun, Mersin Tabip Odası Temsilcisi Uzm. Dr. Aybüke Tuğçe Muztan, Mersin Diş Hekimleri Odası Başkanı Nilüfer Karaselçuk, Sağlık ve Eğitim Vakfı Başkanı Şadem Köse katıldı.

‘Sen Bir Kahramansın’ kampanyasının önemine dikkat çeken Talasemi ve Kök Hücre Derneği Mersin Şube Başkanı Dr. Ali Tamam, her an herkesin kana ihtiyaç duyabileceğini söyledi.

 

“KANA HER GEÇEN GÜN İHTİYAÇ ARTIYOR”

 

Tamam, kan bağışlarında pandemi nedeniyle azaldığını ve buna kış aylarının eklenmesiyle kan bağış bağışlarının kritik seviyelerine indiğini belirtti.

Kanser, lösemi, lenfoma, hemofili, talasemi, orak hücre anemisi hastaları, kazalar, yaralanmalar, cerrahi işlemler, afetler gibi çeşitli nedenlerle her gün çok sayıda kana ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Tamam, “Tek kaynağının insan olduğu düşünüldüğünde kan ihtiyacı yalnızca kan bağışçıları tarafından karşılanabilmektedir. Bu nedenle sürekli ve düzenli kan bağışına ihtiyaç duyulmaktadır. Kan bağışı en güzel sosyal sorumluluk örneklerinden birisidir. Kan transfüzyonu, bulaşıcı hastalıklar gibi pek çok riski içerir. Bundan dolayı “Güvenli Kan” sağlayabilmenin ilk koşulu “Güvenli Kan Bağışçısı”dır. Güvenli kan bağışçısı ise gönüllü, karşılıksız ve düzenli kan bağışlayan kişidir.  Kan bağışının, bağışçıya en önemli faydası hiç tanımadığı üç kişinin hayatını kurtarmaktır” dedi.

 

 

 

 

“KAN BAĞIŞI HAYAT KURTARIR”

 

Talasemi ve Kök Hücre Derneği Mersin Şube Başkanı Dr. Ali Tamam, kan bağışı ile en az üç kişinin hayatının kurtarıldığını söyledi.

Kan bağışının kan veren bağışçının sağlığa açısından da önemli olduğunu belirten Tamam, “Kan stoklarının yeterli seviyeye ulaştırılabilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için yapılacak kan bağışları ile birçok insana yaşam umudu olunabilir. Sizleri Kızılay’ın Kan Bağış noktalarına kan vermeye davet ediyoruz. Vereceğiniz her kan hayat kurtaracaktır” diye konuştu.