“Kuraklık düşündürüyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Kuraklık düşündürüyor”

Tarsus Ticaret Borsası’nın 2023 yılı ilk toplantısında kuraklığa dikkat çekildi. Başkan Murat Kaya, yağışların istenilen düzeyde olmaması durumda kuraklığın tarımsal kuraklığa neden olacağını söyledi.

“Kuraklık düşündürüyor”


Tarsus Ticaret Borsası 2023 yılının ilk Meclis Toplantısını gerçekleştirdi. Tarsus Ticaret Borsası Ocak ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Murat Kaya başkanlığında Borsa Toplantı Salonu’nda yapıldı. Türkiye ve tüm dünyada iklim değişikliğine bağlı olarak meteorolojik bir kuraklık yaşandığına dikkat çeken Meclis Başkanı Kaya, yağışların istenilen düzeyde gerçekleşmemesi halinde bu durumun tarımsal kuraklığa dönüşme ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

2022 yılı ihracat rakamlarıyla ilgili bilgi veren Kaya, “İhracatta üzerimize düşen görevi layıkıyla yapmalıyız” dedi. Türkiye ekonomisine yaratılan toplam ihracat gelirinin 254,2 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirten Kaya, “Ancak dış ticaret açığımızdaki artış da dikkat çekiyor. 2022 yılında Türkiye’nin dış ticaret açığı yüzde 138,4 büyüyerek 110,2 milyar dolara erişti. Bu durumun ana sebebi olan İthalattaki yüksek seyrin tek çaresi, ithal kalemlerinin yurt içinde üretilebilmeleridir. Dolayısı ile ülke sanayici ve iş adamları olarak bize bu anlamda büyük iş düşüyor. Küresel e-ticaret hacminin 2022 sonu itibariyle 5.7 trilyon dolara ulaşması tahmin ediliyor. Ticaret Bakanlığının verilerine göre ülkemizde e-ticaret hacmi yüzde 116’lık artışla 350 milyar TL’yi geçti. Bu hacmin 16 milyarı e- ihracat, 25 milyarı ithalat oldu. e-ticaret faaliyetinde bulunan 489 bin işletmemizle bizim önümüzdeki birkaç yılda elektronik ticarette ihracatımızı yüzde 4’ler den en az yüzde 10’unu aşan e-ticareti gerçekleştirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Toplantının sonunda ihracat kapasitesinin artırılmasına yönelik Ticaret Bakanlığı destekli Ticaret Borsasının URGE projesi hakkında Meclis üyelerine bilgi verildi. (Haber Merkezi)