“Hızla artan konut sayısı, kanalizasyon sorununu büyüttü” | Güney Gazetesi Mersin

“Hızla artan konut sayısı, kanalizasyon sorununu büyüttü”

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesi ve Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle Mersin bu ülkelerden yoğunluklu olarak göç almaya başladı. Rus ve Ukraynalıların Gülnar ve sahil bandındaki çevre ilçelerden konut alması, bölge ekonomisini kalkındırırken diğer yandan yıllardır devam eden kanalizasyon sorununu da arttırdı. Erdemlide uzun yıllardır süregelen kanalizasyon sorununu gündeme getiren MHP’li Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Duran Kara, “Hızla artan konut sayısı kanalizasyon sorununu büyüttü” dedi.

“Hızla artan konut sayısı, kanalizasyon sorununu büyüttü”


 

ELVAN KONUK

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi Ocak ayı ikinci birleşimi Başkan Vahap Seçer, yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda MHP’li Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Duran Kara, Erdemli’de uzun yıllardır devam eden kanalizasyon sorununu gündeme getirerek konunun ivedilikle çözümünü istedi. Erdemli özellikle son iki yıl içerisinde hızlı bir şekilde geliştiğine dikkat çeken Kara, “Yıllardır Erdemli’de kanalizasyon sorunu kanayan bir yara.  Bu sorunu geçmiş yıllarda da çok konuştuk. Hatta 1996 yılında Erdemli Belediyesi’nin çatısı altında kanalizasyon hizmet birliği kurduk. Acaba çözebilir miyiz diye. Parti gözetmeksizin bütün sahil bandındaki belde belediyelerle görüştük. Şimdi bu sorunun Büyükşehir Belediyesi’nce çözülmesi gerekiyor” dedi.

Yoğun göç ile birlikte bölgedeki konut sayısının da çok hızlı bir şekilde arttığını vurgulayan Kara. “Özellikle Rusya ve Ukrayna bölgesinden hızlı bir şekilde burada konut alım talebi var, tabi müteahhitlerimizde hızlı bir şekilde inşaat projelerine başlıyor. Çeşmeli ile Erdemli arasında D-400’ün arası neredeyse dolmuş vaziyette. Bu da mevcut sorunumuzun büyümesine neden oluyor. Bu konuya ivedilikle yaklaşırsak daha iyi olacağı kanaatindeyim. Kanalizasyonla ilgili kanalizasyon katkı payını çalıştırsak, bir defaya mahsus olmak üzere, bu payla finansı sağlasak hem vatandaşlar hem oradaki müteahhitler memnun olur” ifadesini kullandı.

 

“ORADAN NE ŞİKAYET GELİRSE HAKLI İNSANLAR”

 

Kanalizasyon sorununun çözümü için göreve geldiği günden bu yana çalıştığını söyleyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, merkez arıtma tesisi için saha etütlerinin yapıldığını belirtti. Seçer, “Erdemli muazzam gelişen bir yer. Benim de çok özenle ilgiyle izlediğim bir ilçemiz. Hem kendi öz dinamikleri ile büyüyor, hem de ülkedeki gelişmeler, bölgedeki gelişmeler hatta yani kuzey tarafındaki bir savaşın bile etkilediği bir ilçe. Öyle önemli bir yer haline geldi, dediğiniz gibi Ukraynalılar orada Ruslar orada, pandemi etkiledi, iç göç aldı. İkametgahını oradan aldılar, onun için Tömük bizim için önemli diyoruz. Orada bir kanalizasyon, merkez arıtma tesisi yapacağız, yaklaşık olarak 15 milyon euroluk bir konu, kredi. Müşavir firma yetkilileri şuan sahada, saha etütleri sonrasında ihale aşamasına gelecek” dedi.

Kanalizasyon arıtma sorununun çözüleceğini ifade eden Seçer, “Oradan ne şikâyet gelirse haklı insanlar. Ama sadece bu sorumluluk benim değil, ben 4 yıldır çırpınıyorum. Şu kredi için 4 yıldır koşturuyoruz, ben yönetime geldiğim günden beri. Bu yaklaşık 500 milyon liralık bir yatırım. Katılım paylarıyla toplanacak bir şey değil. Elbette biz yapım işleri bittikten sonra aboneleri bağlarken sisteme yasalar ölçüsünde belli bir katılım payı alacağız” şeklinde konuştu.