“İlaç krizi derinleşerek devam ediyor” | Güney Gazetesi Mersin

“İlaç krizi derinleşerek devam ediyor”

Mersin Tabip Odası, son günlerde yaşanan ilaç kriziyle ilgili basın açıklaması düzenledi. İlaç krizin derinleşerek devam ettiğini belirten Mersin tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, “İlaç temininde yaşanan sorunlar, halkın sağlığını tehdit eden başka sonuçlara neden oluyor” dedi.

“İlaç krizi derinleşerek devam ediyor”


MAYSA DERYAYEVA

 

Mersin Tabip Odası Şubesinde yapılan açıklama konuşan Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, halk sağlığını tehdit eden sahte kanser ilacı üzerindeki iddialar araştırılma yapılması gerektiğini belirtti.

İlaç temininde ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Nesanır, “Ekonomik bunalımla birlikte değerlendirilmesi gereken bu kriz, halk sağlığı açısından ciddi tehdit yaratmaktadır. İlaç fiyatlandırma politikaları, döviz kurlarındaki yükselme, sabit kur uygulaması ve yüksek enflasyon sonucu kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar başta olmak üzere yaşamsal önemdeki bazı ilaçların temininde ciddi sorunlar olduğu görülmektedir. İlaç teminindeki sorunlar, yerli ilaçların yanında bazı kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ithal ilaçlarda da söz konusudur” diye konuştu.

 

“SAHTE İLAÇLAR HASTANIN HAYATINI TEHLİKEYE ATIYOR”

 

Kanser ilaçların yurtdışında yasal olmayan şekilde satıldığını ve bu ilaçların sahte olduğunu belirten Nesanır, bu ilaçlar nedeniyle kanser hastalarının hayatlarını tehlikeye atıldığını ifade etti.

Nesanır, “İlaç temininde yaşanan sorunlar, halk sağlığını tehdit eden başka sonuçlara da neden olmaktadır. Bunların başında da yurttaşlarına ilaç temin etmekle görevli kurumların yurtdışından temin edilmesi gereken ilaçları, yasal olmayan şekilde satın alması yer almaktadır. Bu ilaçların güvenliği konusunda ciddi kaygılar mevcuttur. Örneğin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kanser hastaları için yurtdışından getirilen ICLUSIG adlı ilacın sahte olduğu belgelenmiş ve ilacın direnç artırıcı etken madde yerine ağrı kesici içerdiği raporlarla saptanmıştır. Ardından ilacı tedarik eden firmalarla ilgili müfettiş soruşturması yapılmış ancak SGK’nın gereken araştırmayı yapmadığı görülmektedir” dedi.

 

“TAZMİNAT ÖDEMEYE DAVET EDİYORUZ”

 

Halkın sağlığı ile oynayan sahte ilaçların araştırılması gerektiğini vurgulayan Nesanır, “İlaçların kamu tarafından üretilmesi talebimizin ne kadar haklı olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Halkın sağlığı ile oynayan sahte ilaç skandalı ile ilgili olarak ortaya atılan iddialar araştırılmalı ve sorumlular yargılanmalıdır. Hiçbir şey yaşam mücadelesi veren insanların canından daha önemli değildir. Sağlık Bakanlığı ile ilgili adli ve idari birimleri, bu vahim iddiaları ivedilikle araştırmaya, kimlere uzanırsa uzansın sorumluları açığa çıkarmaya ve sahte içerikte ilaçların kullandırıldığı hastalara/yakınlarına tazminat ödemeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.