“Bisikletliler yaşatalım" | Güney Gazetesi Mersin

“Bisikletliler yaşatalım"

26 yaşındaki üniversite öğrencisi Can Niyazi, ‘Bisikletliler Yaşasın’ diyerek, bisikletlilerin ölümüne dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için İstanbul- Diyarbakır arasında yolculuğa çıktı. Yolculuğunu duraklarından biri olan Mersin’e de uğrayan Niyazi, gazetemize bisikletli sürücülerin yaşadığı sorunları anlattı.

“Bisikletliler yaşatalım


MAYSA DERYAYEVA

 

2018 yılı verisine göre, toplamda 8 bin 514 bisikletli kazadan 136’sının ölümle sonuçlandığını söyleyen Can Niyazi, bisiklet kazalarının her geçen yıl artığına dikkat çekti.

Bisikletinin trafikte bir araç olduğunu ve motorlu araçların kullanıcıları tarafından saygı duyulması gerektiğini ifade eden Niyazi, bu amaçla İstanbul- Diyarbakır arasında bisikletli yolculuğa çıktığını belirtti.

 

“KAZALARIN ÇOĞU BU ROTADA OLDU”

 

En son Ankara’da Umut Gündüz’ün vefat etmesi sonucu birleyin yapılması için harekete geçtiğini söyleyen, “Birçok bisikletli ölüm oldu ve bunu her bisikletli gibi ben de üzüldüm.  En son Menderes Gündüz'ün oğlu Umut Gündüz Ankara'da alkollü sürücü ezdi ve Bandırma yolunda Savaş isminde Biz bir arkadaşımızı kaybettik. Ondan sonra artık bir şeyler yapmamız gerekiyor diye düşündük. Daha sonrasında ben aslında bir keyif duruyorlar çıkacaktım ve İstanbul Diyarbakır Rotası oluşturdum. Burada oluşmasının sebebi ise 2018 yılı verisine göre 136 bisikletli arkadaşımız vefat etti vefat eden arkadaşlarımızın çoğu burada kaybettik” dedi.

 

“SORUNLARIMIZ ÜZERİNDE KONUŞUYORUZ”

 

Gittikleri illerde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Niyazi, “Gittiğimiz illerde bisikletçi arkadaşlarımızla olduğunca diyalog kurmaya çalışıyoruz. Gittiğimiz illerde vefat eden bisikleti arkadaşlarımızın ailesi varsa onlarla diyalog kurmaya çalışıyoruz bisiklet üzerine sohbet ederek ortak sorunlarımıza genel anlamda nasıl çözebiliriz diye konuşmalar yapıyoruz toplantılar yapıyoruz. Bazı zamanlarda bu konu ile ilgili yerel yönetimlerle temas kurabiliyoruz” diye konuştu.

 

 

 

 

“TOPLUMSAL BİLİNÇLENDİRİLME YAPILMALI”

 

Bisiklet yollarının güzel bir çalışma olduğunu ancak yetersiz olduğunu söyledi. Toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Niyazi, “Bisiklet Yollar yapılmalı ama sadece bisiklet yolu ile bu sorunu kapatamayız toplumda bir bilinç kazandırılması gerekiyor bisikletin trafikte bir araç olduğunu kabul etmeleri gerekiyor özellikle motor taşıtları sürücüleri Kanunen bisiklet bir araçtır ve motor taşıtlarının buna saygı duyması gerekiyor bunun bilinçlendirilmesi kısmı belediyeler açısından önemli herhangi kamu görevini alınacak şoför bisiklet eğitiminden geçirilmesi bir örnek olabilir” dedi.