75 milyonluk ret | Güney Gazetesi Mersin

75 milyonluk ret

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’ın, belediyenin de hissedar olduğu bir araziyi kat karşılığında diğer ortağın konut projesine açma teklifi belediye meclisinden geçmedi. Başkan Bozdoğan, “Araziyi bu haliyle satarsak 35 milyon lira değeri var. Kat karşılığı verirsek belediye 70 milyon lira kazanacak” dedi, ancak meclisin AKP’li, MHP’li ve CHP’li üyelerini ikna edemedi.

75 milyonluk ret


ABİDİN YAĞMUR

 

Tarsus kamuoyunu günlerdir meşgul eden “belediye kat karşılığı arsa satacak” söylentisinin ayrıntıları Tarsus Belediye Meclisinde ortaya çıktı. Tarsus Belediyesi, hissedarı olduğu, diğer ortakların onayı olmadan inşaat yapamadığı arazideki payını kat karşılığı diğer ortağın inşaat projesine açmak istedi ancak belediye meclisi teklifi geri çevirdi.

Tarsus Belediye Meclisinde, Atatürk Mahallesinde bulunan 4966 ada, 1 parsel nolu taşınmazdaki Tarsus Belediyesine ait 6 bin 557 metrekarelik hisse için, taşınmazın hissedarı olan Mevsim Mağazacılık Bilgisayar Tekstil Dayanıklı Tüketim Malları İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. ile   "Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi" yapılması konusunda Belediye Encümenine yetki verilmesi ile ilgili teklifin görüşüldü.

 

“YEŞİL ALAN DEĞİL, KONUT ALANI”

 

Teklif üzerine konuşan Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, “Sosyal medyada öylesine laga luga çığırtkanların ifadeleri vardı ki onlarla ilgili halkımızı aydınlatmak için bilgilendirme yapacağım” diyerek sözlerine başladı.

Arazinin imar uygulamaları sonucunda Tarsus Belediyesine geçtiğini ifade eden Bozdoğan,  “O zaman 940 bin liraya aldığım bu yer şuan birim fiyatı 7 milyon lira oldu 1142 metrekareyi de hesaplarsanız 8 milyona yakın bir para.  Biz belediyeye zarar değil inanılmaz bir kar getirdik.  Atatürk Mahallesinde ada bazında da 4966 parsel 1 imar durumunda emsali 1.70 olan konut alanı, park alanı değil. Biz de bu yılki bütçemizde 340 milyon liralık bir açığımız var. Bu açığımızı da projelendirme yaparak ortadan kaldırmam gerekiyor. Çünkü bu kentin beklediği çok hizmet var. Yatırımlarımız için 340 milyon liralık açığı kapatmam lazım çünkü Tarsus Belediyesi Cumhuriyet tarihinin en yüksek bütçesine ulaştı. 1 milyar 139 milyon lira. İller Bankası’ndan ayda gelecek olan 24-25 milyon lira parayla bunlar sağlanmaz. O zaman hiçbir hizmet veremezsiniz sadece memurların, işçilerin ücretini ödeyebilirsiniz” dedi.

 

“BELEDİYENİN KASASINA EN AZ 75 MİLYON LİRA GİRER”

 

Yasal olmayan bir işlem yapmadıklarını ifade eden Bozdoğan, “Medeni Kanun net: Karşı tarafın izni olmadan hiçbir şey yapamıyorsun. İflasa bile gidemiyorsun. Mecburen böyle bir projeyi gündeme getirdik, kabul edilir edilmez o ayrı bir olay. Ama neyin nereden geldiğini herkesin bilmesi için anlatıyorum. Buradaki olayda biz şunu da söyledik; Eğer ki kat karşılığı verilecekse encümene komisyonda şöyle bir öneri de götürülebilir. Alt olarak yüzde 40, yüzde 42, yüzde 45 nasıl bir karar verirse buna komisyon karar versin dedik. Komisyonun verdiği karara göre de encümen o rakamın altında satış yapmasın ya da anlaşmayı yapmasın dedik. Burada hesap yaparken de kat karşılığı oranı en basitinden yüzde 40’tan almış olsanız bile bir emsal oranı ile çarptığınızda kendi alanımızı brüt inşaat alanı 13 dönüme tekabül ediyor. 13 bin 378 metrekareye. İnşaat alanı da 5351 metrekareye, tahmini konut birim fiyatı olarak hesapladığınızda da belediyenin kasasına girecek para en az 75 milyon lira bir para. Bu arsayı normal olduğu gibi satmaya kalksanız 35 milyon bir para girer. Biz iki katını kazanalım ve bu bir içinde kasaya girsin diye bu projeyle geldik. Burada arsa metrekare birim fiyatında Ziraat Bankası’na yaptırdığımızda 5,5 milyon lira olarak çıkardı, ama biz olayı firmaya karşı tarafa söylerken “Ya siz bize satın ya da kat karşılığına gidelim” dedik. Ama arkadaşlar bunu kabul etmediler. Biz de birim fiyatını dönüm olarak 7 milyon liradan aldık. Evrağın olayı bu” ifadelerini kullandı.

Teklif üzerine konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Oylamada CHP’den 6, MHP’den 9, AKP'den ise 5 meclis üyesi ret oyu kullandı ve belediyenin teklifi reddedildi.

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, Cuma günü yapılacak meclis oturumunda teklifi yeniden gündeme getireceğini ve ısrar kararı arayacağını söyledi.