Hastalar ilaç bulamıyor | Güney Gazetesi Mersin

Hastalar ilaç bulamıyor

Ağrı kesici ve ateş düşürücü, kanser, diyabet ve diğer hastalıklar için kullanılan ilaçların bulunmasında hastalar zorluk yaşıyor. Eczanelerde ilaç yokluğu yaşadıklarını belirten Mersin Eczacılar Odası Başkanı Özgün Sağır, “Ciddi boyutta akılınıza gelebilecek her ilaç grubunda yokluk yaşanıyor” diyerek, yetkililerin, ilaç firmalarının, depoların ve eczacıların bir masada oturarak soruna çözüm sunması konusunda çağrıda bulundu.

Hastalar ilaç bulamıyor


MAYSA DERYAYEVA

 

Geçen yılın ortalarından başlayarak ilaç tedarikinde sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Mersin Eczacılar Odası Başkanı Özgün Sağır, bu durumun her geçen gün derinleşerek artığını vurguladı.

İlaç üretim bandında yaşanan sıkıntıdan ötürü yüzde 35 oranında ilaç bulmadığını ifade eden Sağır, hastaların reçeteli üç ilaçtan birinin bulamadığına dikkat çekti.

Bir ilacı 100 hastadan sadece 20’sının satın alabileceği duruma geldiğini söyleyen Sağır, “Geçen yılın ortasında başlayan süreç her geçen gün sancılı bir şekilde artarak devam ediyor. Bugün içinde bulduğumuz günlerde yüzde 35 oranında ilaç yoklukları yaşıyoruz. Bir eczaneye gelen reçeteli üç ilacın biri yok ve maalesef bunların genel üretim bandı ile sıkıntı olduğu için tüm ulusal çapta yok. Mersin, İstanbul, Diyarbakır fark etmeksizin hiçbir yerde yok. Ancak çok sınırlı sayıda firmalar tarafından üreterek bölgeye geliyor ama oda yeterli değil. Yüz hastanın bir ilaca ihtiyacı varken, firmanın 20 kutu ilaç gönderiyor olması geriye kalan 80 vatandaşın ilaca ulaşamaması nedeniyle buda bir yokluktur. Kısacası artan bir sıkıntı yaşıyoruz. Yıl sonunun gelmiş olması nedeniyle, firmaların üretimi yavaşlatmasıyla ve hedeflerini tutturmuş olması nedeniyle bu anlamda bir durgunluk etki ediyor. Ciddi boyutta spesifik bir ilaç gruplarına değil akılınıza gelebilecek her ilaç grubunda yokluk yaşanıyor” diyerek konuştu.

 

“İLAÇ ZARURİ BİR İHTİYAÇ VE KEYFİ BİR ÜRÜN DEĞİL”

 

İlacın keyfi bir ürün olmadığını ve zaruri bir ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Sağır, euro kurundaki güncellemenin ilaç firmalarındaki anlaşma ile uyumsuz olduğundan ötürü sorun yaşadıklarını söyledi.

Sağır, “Bu yıl temmuz ayındaki değişiklik ile birlikte ilaçtaki euro kuru 7,86 lira ve şu an içinde bulunduğumuz şartlarda euro kuru 18,50 lira yüzde yüzün üzerinde farkın olduğu sektörde üretimin sağlıklı olması hayal olur. İlaç zaruri bir ihtiyaç ve keyfi bir ürün değil. Bir defa buradan bakmaları gerekiyor. Buradan baktığınız zaman bu alanda planlamaları ona göre yapmanız gerekiyor. Bu ülkede bir gerçek var. Euronun 18 liranın üzerinde olduğu bir gerçek şimdi sen üretim firmasına 7,86 liraya üret ve hazırla piyasaya sun böyle bir şey mümkün değil. Bunun nedeni ilacın girdi maliyeti 18, 50 lira çıktı maliyeti 7,86 lira. Firma bu fiyat içerisinde ilacın ambalajını, işçi parasını katarak üretiyor” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

“SORUNU GÖRMEZDEN GELEREK ÇÖZEBİLME ŞANSIMIZ YOK”

 

Yetkililerin bu sorunu bir an önce kabullenerek, çözüm odaklı girişimler yapması gerektiğini ifade eden Sağır, “Yetkililerin önceki bu sorunu kabul etmeleri gerekiyor. Bu sorunu görmezden gelerek çözebilme şansımız yok. Bu ülkede ilaç yok. İki kere iki dört.  Bu sorunun görmezden gelmeyi bırakacaklar. Sağlık Bakanlığı ruhsatı veren, Maliye Bakanlığı, ilaç üreteci firmalar, depolar ve eczacılar bir araya gelerek, bu sorunu çözmesi gerekiyor. Bir araya gelmeden bu sorunu çözülemez. Yetkililer sorunu gerçekten görmeye başladıkları anda bu sorunların hepsi çözülmeye başlar yeter ki niyet iyi niyet olsun” dedi.