“Mersin’de 284 bin yabancı yaşıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Mersin’de 284 bin yabancı yaşıyor”

Mersin İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından “Göç Yönetimi” adlı toplantı düzenlendi. Toplantıda ülke genelinde ve Mersin’de yaşayan yabancı göçmenler hakkında bilgi veren Mersin İl Göç İdaresi Müdürü Hüseyin Kemal İlday, Mersin’de toplam 284 bin yabancının yaşadığını belirterek, Mersin’de yaşayan yabancıların kaçına vatandaşlık verildiğini tam olarak belli olmadığını söyledi.

“Mersin’de 284 bin yabancı yaşıyor”


MAYSA DERYAYEVA

 

Mersin İl Göç İdaresi Müdürü Hüseyin Kemal İlday, Türkiye genelinde Mersin’in beşinci sırada yabancıların yaşadığı il olduğunu belirtti.

 

İlday, “Mersin genelinde 284 bin yabancı sayısı var.  Mersin Göç İdaresi Başkanlığı sitesine girip istatistikler bölümüne gelindiği zaman her hafta Cuma gün o sayı güncellenir. Mersin’de 244 bin geçici koruma kapsamındaki Suriyeler daha sonrasında 39 bin civarında ikamet izni ile şahıslar, 1300 uluslararası koruma kapsamında yabancı mevcuttur. Mersin Türkiye genelinde beşinci sırada bir il olmakla, ilimize ticaret amacıyla gelen yabancılar bir hayli fazla yine Mersin Üniversite ile yaptığımız çalışmalar var ve yabancıların Mersin ekonomisine bir katkısı diye bir akademik çalışmalarımız var. Yabancılar ülkemize bir külfet olmadığını aslında ticarete katkı sağladıklarını, ihracat rakamlarındaki artıştan ciddi bir çalışmamızda var” dedi.

 

 

 

 

“İLİMİZDE 63 MAHALLE YABANCI KAYITLARINA KAPALI”

 

Suça karışan ve kamu düzenini bozan yabancıların sınır dışı edildiğini ifade eden İlday, Mersin’de sınır dışı etme oranını yüzde 30’un üzerinde olduğunu belirtti.

Mersin’de 63 mahallenin yabancı kayıtlarına kapatıldığını söyleyen İlday, “Sınır dışı sayılarında suça karışan yabancılar ülkemizde kalışlarına izin verilmemektedir. Hızlı bir şekilde sınır dışı iş ve işlemlerini yürütmekteyiz. Mersin ilinde sınır dışı etme oranı yüzde 30’un üzerindedir. Mersin ilimizde yabancıların Türk vatandaşının yüzde 20’sinden fazla yabancı olan yeni yabancı kayıtlarına kapatılmış durumda ve Mersin’de 63 mahallenin yabancı kayıtlarına kapatıldı. Mersin ilimizde 500 bin yabancının yaşadığının mümkünatı yok. Son dört ayda Mersin’de bir tane bile düzensiz göçmen yakalanmadı ve yakalandığı zaman sınır dışı işlemi uygulanıyor. Türkiye doğan bir çocuk Türk vatandaşı olamıyor. Annenin ya da babanın birinin Türk vatandaşı olması durumunda doğan çocuk Türk vatandaşı olabiliyor. Bizim ilimizde vatandaşlık alan şahıs sayısı belli değil tam net bir şey söyleyemiyoruz. Ülke genelindeki vatandaş olanların yüzde 60’ı çocuk” diye konuştu.