Mersin’de bir kadın ozan: Dost Meryem | Güney Gazetesi Mersin

Mersin’de bir kadın ozan: Dost Meryem

Dost mahlasıyla şiirler yazan Meryem Özdemir, hayata dair her duyguyu şiirlerine yansıtıyor. Babası halk ozanı olan ve çocukluğundan beri halk ozanlarının ezgileri ile büyüyen Dost Meryem, ‘Yollar Dolaştı’ kitabında şiirlerini okuyucuyla paylaştı. Bugüne kadar yüzlerce şiir yazan Dost Meryem, geçtiğimiz Temmuz ayında Halk Şairi unvanının sahibi oldu.

Mersin’de bir kadın ozan: Dost Meryem


ELVAN KONUK

Mersin Şairler ve Yazarlar Derneği (MEŞYAD) üyesi Şair Meryem Özdemir, 28 yıldır aktif olarak 8’li 11’li, 14’lü, 15’li hece ölçüsü ve serbest ölçü ile şiirler yazıyor. Birçok ödül alan Dost Meryem yazdığı şiirlerde tek bir türe bağlı kalmayıp geniş bir vizyonla şiirlerinin atmosferini oluşturuyor.

 

BABASINDAN ‘DOST’ MAHLASINI ALDI

 

Diyarbakır’da doğan Meryem Özdemir, babasının yörenin tanınmış ozanlarından Aşık Niyazi Demir olması nedeniyle halk ozanlarının ezgileri ile iç içe büyüdüğünü söyledi.  Özdemir, “Babam halk ozanı olması nedeni ile bu kültür ile iç içe yaşadım. İlk dönemde yazdığım şiirlerim orijinal olduğu halde babamdan veya başka bir ozandan o şiirleri ezberlediğimi düşünerek ilk şiirlerimi yaktım” dedi. Almanya’ya oğlunu ziyarete gittiği bir dönemde şiir bilinci kazandığından söz eden Özdemir, “Burada gurbetin verdiği duygular ve geçen zamanın getirdiği özgür düşünce ortamı ile tekrar şiir yazmaya başladım. O dönem yazdığım şiirlerin bana ait olduğunu anladım. Babam şiirlerimin çoğaldığını ve bu yolda ilerlediğimi görünce bana kendi mahlaslarından ‘Dost’ mahlasını verdi” diye konuştu.

 

ÖNCE ÇOCUKLARINI OKUTTU, SONRA KİTABINI ÇIKARDI

 

Her fırsatta kız çocuklarının okutulması gerektiğinden söz eden Dost Meryem, 4 kız 6 çocuğu olduğunu söyledi. Önceliğini çocuklarının eğitimine verdiğini anlatan Dost Meryem, çocuklarının meslek sahibi olmasının ardından ilk kitabı ‘Yollar Dolaştı’yı çıkardığını ifade etti. Dost Meryem, “Çocukların okutulmadığı yerlerde ve altı çocuğu üniversitede okutmak öyle her baba yiğidin harcı değildi. Ama ben ant içmiştim. Dedim madem Allah bana emanet etti, ben bunları elimden geldikçe okutmaya çalışacağım. Bir kızım doktor, bir kızım avukat, iki kızım öğretmen, oğlumun biri edebiyat öğretmeni biri de grafiker” şeklinde konuştu.

 

MAKİ DERGİSİNDE YAZMAYA DEVAM EDİYOR

 

Bugüne kadar edebiyat alanında birçok ödül alan MEŞYAD üyesi Halk Şairi Meryem Özdemir, derneğin çıkardığı dergi olan Maki’nin her sayısında şiir yazmaya devam ediyor.  Derginin özel sayısında babası Aşık Niyazi Demir’e ‘’Baba ve Kızı’ başlığı altında yer verildiğinden söz eden Dost Meryem, bugüne kadar birçok antolojide şiirleriyle yer aldı.

 

ŞİİRLERİ BESTELENDİ

 

Bülent Akın’ın tez çalışması olan ‘Dost Meryem: Hayatı Sanatı ve Şiirleri’ kitabında hayat hikayesi ve şiirlerinin bulunduğundan söz eden Meryem Özdemir, birçok şiirinin Ahmet Bozdoğan, Rıza Aydın, İsmail Bayram, Hasan Cemil Şensever, Ali Rıza Ödemiş, Müslüm Bozkurt, Mustafa Topaloğlu, Ozan Maralı gibi yerel sanatçılar tarafından bestelendiğini dile getirdi.

 

DOST MERYEM’İN ÖDÜLLERİNDEN BAZILARI

 

2017 MEŞYAD Yılın Şairi Ödülü, 2018 Çukurova Edebiyatçılar Derneği ‘’Ana’’ Şiiri ile İkincilik Ödülü, 2011 Şahmeran Şiir Yarışması Üçüncülük Ödülü, 2018 OŞYAD Uluslararası 21. Ekmek Ödüllü Şiir Yarışması ‘’ Eğitimci- Şair Salih Sefa Yazar’’ anısı özel ödülü, 2010 ŞOYDER 1. Yılankale Şahmeran Şiir Yarışmasında ‘’Hece Vezni’’ Dalında ‘’ Şair Muhsin Bağatar’’ ödülü.