“Acının, öfkenin, dayanışmanın günü” | Güney Gazetesi Mersin

“Acının, öfkenin, dayanışmanın günü”

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Mersin Tabip Odası, hayatını kaybeden kadın doktorları anarak, sağlıkta şiddet olaylarına dikkat çekti.

“Acının, öfkenin, dayanışmanın günü”


ELVAN KONUK

 

Kadına yönelik şiddete karşı mücadele gününde tüm ülkede olduğu gibi Mersin’de de artan şiddet olaylarına dikkat çekildi. Mersin Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Reyhangül Baloğlu, “25 Kasım, bizler için hem acının hem öfkenin hem de dayanışmanın günü. 19 Kasım 2015’te meslektaşımız Doktor Aynur Dağdemir birlikte çalıştığı bir kadını erkek şiddetinden korumaya çalışırken öldürüldü. Öfkenin günü çünkü, Aynur kadınlar için güvenli olmayan çalışma ortamında erkek şiddeti ile aramızdan alındı. Dayanışma günü çünkü, Aynur cesareti ile bizlere kadın dayanışmasının vazgeçilmez önemini ve gücünü gösterdi” dedi.

 

“SAĞLIKTA ÇÖKÜŞ İLE HER GÜN ŞİDDET İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

 

Giderek artan şiddet olayları ve sağlıkta çöküş nedeniyle her gün kadın hekimler olarak şiddetle karşı karşıya geldiklerini söyleyen Dr. Reyhangül Baloğlu, hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını hatırlattı. Baloğlu, “Sağlıkta dönüşüm projesi kadın sağlık çalışanları için ölümcül çalışma koşulları yaratırken, güvensiz işyerleri erkek şiddetini cesaretlendirmeye devam etti. Ocak ayında Ebe Ömür Erez aile sağlığı merkezinde katledildi. Daha bir ay önce aile sağlı merkezinde çalışan Emine hemşire işyerinde bir erkek tarafından ateşli silah ile vuruldu” ifadelerini kullandı.

 

“KADINLARI YOK SAYAN POLİTİKALARA KARŞI MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

 

Yaşamı savunan bir mesleğin üyeleri olarak bir kadın daha kaybetmemek için kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan Baloğlu, “Erkek egemen anlayış, kadınların kazanımlarına saldırıları arttırarak kadın mücadelesini hedef aldı, almaya devam ediyor. Her geçen gün şiddetin arttığı, adaletin yok sayıldığı coğrafyamızda son olarak TTB Merkez Konseyi Başkanı, bir insan hakları savunucusu, bir adli tıp profesörü, hepsinden öteye ömrünü kadına yönelik şiddeti önlemeye adamış meslektaşımız Dr. Şebnem Korur Fincancı hukuksuzca tutuklandı. Kadın hekimler olarak bizler Şebnem Hoca’nın ve birliğimizin neden hedef alındığını biliyoruz. Biz Mirabel Kardeşlerin mücadele azmini, Melike’nin, Rümeysa’nın öfkesini, Aynur’un cesaretini, Füsun Sayek’in öncülüğünü, Esin Hoca’nın bilim aşkını, Şebnem Hoca’nın hekimlik duruşunu kendine rehber edinip kuşanmış kadın hekimleriz. Erkek şiddeti, kadın akademisyenleri hedef alan bilim düşmanlığı, kadını yok sayan sağlık politikaları son bulana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.