Akkuyu’nun radyoaktif atığı Ankara’ya depolanacak | Güney Gazetesi Mersin

Akkuyu’nun radyoaktif atığı Ankara’ya depolanacak

Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ait radyoaktif atıklar başkent Ankara’da kurulacak olan nükleer atık depolama tesisine taşınacak. Depolama merkezinin tarım ve hayvancılık bölgelerine yakınlığı tepki çekerken bu durum “Ankara Mersin’in nükleer çöplüğü mü olacak?” sorusunu da akıllara getirdi.

Akkuyu’nun radyoaktif atığı Ankara’ya depolanacak


Mersin Akkuyu NGS’ye ait radyoaktif atıkların Ankara Avdanlı’ya taşınmasına karar verildi.  Ankara Polatlı sınırları içindeki Avdanlı Mahallesi’nde kurulacak nükleer atık depolama tesisi için 4 milyon metrekarelik mera alanında tahsis amacı değişikliği talep edildi.

Konuyu İyi Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, meclise taşımıştı. Oral, "Akkuyu Nükleer Santrali'nin radyoaktif atıklarının Polatlı'da Avdanlı mahallesinde depolanması için bir proje yürütüldüğünü tespit ettik. Biz de Enerji Bakanımıza belgeleriyle sunduk. Polatlı ilçesi Avdanlı mahallesinde toplamda 4 milyon metrekarelik bir ‘Radyoaktif Atık Bertaraf ve Depolama Yerleşkesi’ kurulması planlandığı Jandarma ve Çevre Şehircilik müdürlüklerinin yazışmalarıyla ortaya çıkmıştır” demişti.

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Başkanlığı’nın 7 Temmuz 2022 tarihli yazısı üzerine Ankara Valiliği il Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne atfen düzenlenen raporda yer alan bilgilere göre; Avdanlı Mahallesi’nde bulunan 4 milyon metrekarelik alan için “Radyoaktif Atık Yönetimi Merkezi, Radyoaktif Atık Bertaraf ve Depolama Yerleşkesi” olarak kullanılmak amacıyla 4342 Sayılı Mera Kanununa dayandırılarak “tahsis amacı değişikliği” talep edildi.

 

 

 

 

DEPOLAMA TESİSİ YERLEŞİM VE ÜRETİM YERLERİNİN YAKININDA

 

Jandarma tutanaklarına göre, 4342 Sayılı Mera Kanunu’nun 14. maddesi kapsamında yapılan tahsis değişikliği talebinin mahallede ‘sosyal yönden olumsuz olaylara neden olup olmayacağı’ hususunda düzenlenecek olan tutanağın Ankara Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne sunulmak üzere en kısa sürede kaymakamlığa gönderilmesinin istendiği belirlendi. 

Tutanaklarda yapılan araştırmalar sonucu, nükleer atık ve depolama yerleşkesinin kurulmak istendiği Avdanlı Mahallesindeki noktanın, çiftçi yerleşim ve üretim alanları olan Aşağı Yatak mevkiine 2-2,5 km, Gümüşkaya Mahallesine 3 km, Kocahacılı Mahallesine 2-2,5 km, su kaynakları olan Sakarya Irmağı’na 3 km uzaklıkta olduğu belirtildi. “Tesisten çevreye radyoaktif madde (Radyasyon) yayılması durumunda çevre halkının olumsuz yönde etkilenebileceğinin değerlendirildiğine dair bu tutanak tarafımızdan tanzim edilerek müştereken imza altına alınmıştır” denildi. (Haber Merkezi)