“Çocuklar haklarından yoksun” | Güney Gazetesi Mersin

“Çocuklar haklarından yoksun”

Türkiye’deki eğitimsizliğin, ekonomik krizin ve şiddetin en büyük bedelini çocukların ödediğine dikkat çeken Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, çocukların haklarından yoksun bırakıldığını söyledi.

“Çocuklar haklarından yoksun”


ZELİHA ÖZİPEK

Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle bir açıklama yaparak çocuk istismarlarına dikkat çekti.  Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 1995 yılında Türkiye’de yürürlüğe girdiğini ifade eden Aslan, “Ülkemizde maalesef Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Çocuk Koruma Kanununu yeterince uygulanmamaktadır” dedi.

 

“MİLYONLARCA ÇOCUK YOKSULLUK YÜZÜNDEN İHMAL EDİLMEKTE”

 

Artan işsizliğin, yoksulluğun, eğitimsizliğin, gelir dağılımındaki eşitsizliğin ve hızlı nüfus artışının çocuk haklarının ihlal edilmesine neden olduğunu söyleyen Aslan, “Günümüzde ekonomik krizin, açlığın, eğitimsizliğin, şiddetin, savaşların her türlü ihmalin ve istismarın bedelini çok ağır bir şekilde çocuklar ödemektedirler. Tüm dünyada çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlalleri ne yazık ki devam ediyor. Milyonlarca çocuk yoksulluk yüzünden ihmal edilmekte ve istismara uğramaktadır” ifadelerini kullandı.

 

“ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ UYGULANMIYOR”

 

Türkiye’deki çocukların evliliklerinin sayısının arttığını vurgulayan Aslan, bu durum nedeniyle kız çocuklarının eğitim hakkından mahrum bırakıldığını söyledi. Aslan, “Çocuk Hakları Sözleşmesi, Çocuk sağlığını ve eğitimini tehlikeye sokacak fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişmesini engelleyecek hiçbir işe zorlanmayacağını ifade etmesine rağmen ülkemizde milyonlarca çocuk ağır işlerde ve sokaklarda çalışmak zorunda bırakılmıştır. Çoğu kentlerde hava ve gıda kirliliği yüzünden çocuklar sağlıksız ortamlarda yaşamak zorunda bırakılmıştır. Kentlerin sağlıksız planlanmaları nedeniyle çocukların sosyal yaşamdan izole edilmesine neden olmaktadır” diye konuştu.

Türkiye’de Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin uygulanmadığından söz eden Aslan, çocuk hakları için etkin mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek,  “Ülkemizi ve kentlerimizi yönetenler çocukları özel olarak korumak, güvenceye almak, eğitim olanaklarından yararlanmalarını, fırsat eşitliği sağlamak, temel eğitimleri ücretsiz olarak karşılamak, fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlıklarını korumak, ekonomik amaçlı etkinliklerde her türlü sömürüye karşı korunmaları doğrultusunda gerekli her türlü önlemi almak zorundadır” şeklinde konuştu.