“Bütçeden payımızı istiyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“Bütçeden payımızı istiyoruz”

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Makine Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Yücesoy, kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ekonomik haklarının iyileştirilmesi için hükümete çağrıda bulundu.

“Bütçeden payımızı istiyoruz”


ABİDİN YAĞMUR

 

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifinin 21 Ekim 2022 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmeye başlandığını kaydeden Yücesoy, “En geniş anlamıyla hükümetlerin sosyal sınıflara, toplumsal hak ve özgürlüklere ve demokrasiye ilişkin duruşlarının en çok somutlaştığı siyasal ve iktisadi bir belge niteliğinde olan Bütçe Kanunu, geçmiş yıllarda olduğu gibi toplumsal çıkarları gözetmeyen antidemokratik bir nitelikle hazırlanmıştır. Bütçe hakkının eksiksiz kullanılabilmesi için, bütçe sürecinin her halkın kendisinin ve örgütlü temsilcilerinin katılımının sağlanması, eleştiri ve görüşlerinin alınması gerekmektedir. Ne var ki bu yıl da, önceki bütçe dönemlerine benzer bir şekilde toplumsal katılım yok sayılmış ve bütçe hakkı ihlal edilmiştir” dedi.

 

“KAMU ÇALIŞANLARI ENFLASYONA KARŞI MÜCADELE VERİYOR”

 

Yücesoy, hükümetin orta vadeli programda 2024 yılı için dolar beklentisini 25,77 lira olarak öngördüğünü, hükümetin kalkınma planında 2024 enflasyonunu yüzde 7.6 olarak öngörmesine rağmen bugün TÜİK’e göre bile enflasyonun yüzde 85,51 seviyesinde olduğunu kaydetti.

Yücesoy, “İktidar ise bu acı tabloyu “orta vadeli programımızda önceki yıllarda olduğu gibi mali disiplinden asla taviz vermedik”, enflasyon için ise “faiz sebep enflasyon sonuç” diyerek açıkladı. İşte kamu çalışanları bu büyük yalanın altında kalarak ekonomik sorunlara ve enflasyona karşı yaşam mücadelesi veriyor. Son 25 yılda kamuda çeşitli statülerde çalışan, emekliye ayrılan ve farklı ücretler alan mühendis, mimar ve şehir plancıları ekonomik ve sosyal hakları açısından oldukça ciddi bir satın alma gücü kaybına uğramışlardır. Söz konusu kamu görevlilerinin çalışırken aldıkları ücretlerin erimesinin yanı sıra emekliliklerine etki eden diğer hakları da diğer kamu görevlilerine göre oldukça düşük kalmıştır.  Diğer meslek sınıflarıyla aralarındaki eşitsizliklerin ve farklılıkların giderilmesi amacıyla kamuda çalışmış ve teknik hizmetler sınıfına dâhil mühendis, mimar ve şehir plancılarının çalışma hayatında ve emeklilik döneminde, haklarında iyileştirme yapılması için bütçe ayrılması bir zorunluluktur” ifadelerini kullandı.

 

“ÇALIŞANLAR ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ”

 

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yücesoy, bütçe beklentilerini şöyle özetledi:

“Ücretli kesimlerin omuzuna yıkılan vergi yükü hafifletilmeli, bütçe gelirleri büyük oranda kar, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayanmalıdır. Kamu çalışanları ücretlerinde yapılan gelir vergisi dilimine bağlı mağduriyet giderilmelidir.

Çalışma dönemlerinde ücreti oluşturan kalemlerden biri olan ek ödeme emekliliğe yansıtılmalıdır.

Her ne kadar çalışma dönemlerinde kamu çalışanı ücretini oluşturan kalemlerden biri olsa da asıl emeklilik dönemindeki emeklilik ücretinde etkisi olan ek gösterge yeniden düzenlenmelidir.

Mühendis, mimar, şehir plancılarının kamuda istihdam, atama ve güvenceli kadro konusunda ihtiyaca uygun alım talebi yaratılmalı ve buna uygun bütçe ayrılmalıdır. İstihdamın artırılması için kamunun işlerinin kamu adına görev yapan devlet memurlarınca yapılması, bu kapsamda taşerona devredilen tüm sözleşmelerin iptal edilerek bu işler için kamu istihdamının sağlanması ve ücretlerin de insanca yaşam düzeyine çıkartılması zorunluluktur.”