Çiçekçi esnafı dertli | Güney Gazetesi Mersin

Çiçekçi esnafı dertli

Mersin Çiçekçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Özdemir, çiçek fiyatlarında yüzde 200 oranında artış yaşandığını belirterek, çiçeklere talebin az olmasından dolayı ekonomik olarak zorlandıklarını söyledi. Mersin genelinde 350’e yakın çiçekçi dükkânın olduğunu ifade eden Özdemir, son 8 ayda 20 dükkanının ekonomik nedenlerden ötürü kapandığına dikkat çekti.

Çiçekçi esnafı dertli


MAYSA DERYAYEVA

 

Özel günlerin vazgeçilmez hediyesi olan çiçeklerde talebin az olduğunu söyleyen Mersin Çiçekçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Özdemir, arz talep dengesinde yaşanan durumdan dolayı fiyatlarda yükseliş yaşandığını söyledi.

Özdemir, çiçek üretimde kullanılan ürünlerin maliyetinin yüksek olmasının çiçekçi tezgahlarına yansıdığını belirtti. Özdemir, “Çiçeklerde fiyat artışına baktığımızda ortalama yüzde 200 oranında artış ama arz talep dengesinde bu oran aşağıya veya yukarıya çıkabiliyor. Üreticilerdeki gübre ve yan ürün artışlarından kaynaklı maliyet artışının çiçekçi tezgahlarına yansıdığını söyleyebiliriz. Sadece çiçek fiyatında değil, çiçekte kullanılan malzemelerin, süsleme alanında kullanılan malzemelerin fiyatında yüzde 400 artış yaşandı” dedi.

 

 

 

“KDV YÜZDE SEKİZE DÜŞÜRÜLSÜN”

 

Çiçekçiler esnafı olarak zor bir süreçten geçtiklerine vurgu yapan Özdemir, “Çiçek talebinde ciddi bir oranında azalma var ve bu nedenle esnafımız sıkıntılı günler yaşıyor. Satışlarımızda pandemi sonrasında bir toparlanma olmasına rağmen bugünlerde çok ciddi anlamda gerilenmiş durumda. Çiçekçi esnafına devletin yardım etmesi gerekiyor. Esnafın devletten sigorta, vergi desteği gibi yardım talebi var. KDV yüzde 18 olduğu için çiçekçileri çok daha fazla zorluyor. KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesini devletten talep ediyoruz” diye konuştu.

 

 

 

 

“ÇİÇEKÇİ ESNAFI EKMEK PARASI KAZANAMAZ HALE GELDİ”

 

Mersin genelinde 350’e yakın çiçekçi dükkanının olduğunu ve son sekiz ayda yirmiye yakın dükkanın ekonomik nedenlerden dolayı kapandığını söyleyen Özdemir, “Esnafımız dükkân kirasını, elektriğini ödeyemiyor. Mersin’de kayıtlı ve kayıtsız olmak üzere Çiçekler Odasına ve Ticari Odasın kayıtlı 350 çiçekçi dükkânı var ve son sekiz ay içerisinde 20 dükkanımız ekonomik nedenlerden kapanmak zorunda kaldı” dedi.

Konuşmasında Özdemir, 24 Kasım Öğretmenler Gününe sayılı günlerin kaldığını belirterek, kayıt dışı satış yapan seyyar satıcılarının esnaf satışlarını kötü etkilendiğini söyledi. Özdemir, “Önümüzde 24 Kasım Öğretmenler Günü yaklaşıyor ve üç günlük günübirlik çiçekler türüyor. Okul önlerinde, meydanlarda, yol kenarında tezgahlar önünde çiçek satıyorlar. Bu satıcılar esnafımızı daha da kötü etkiliyor.  Çiçekçi esnafının ciddi anlamda ekonomik zora düşmüşken birde seyyar satıcı baskısı gelince, esnaf ekmek parasını kazanamaz hale geliyor” ifadelerini kullandı.