Aleviler torba yasa değil, eşit yurttaşlık istiyor | Güney Gazetesi Mersin

Aleviler torba yasa değil, eşit yurttaşlık istiyor

Mersin’de Alevi dernekleri Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na tepki göstererek, “Ocaklarımıza, dergahlarımıza, inancımıza dokunmayın” diye haykırdı.

Aleviler torba yasa değil, eşit yurttaşlık istiyor


HASAN KÜÇÜK  

 

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Mersin’de de Alevi Dernekleri Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na tepki gösterdi. Türkiye’nin çeşitli illerinde eş zamanlı yapılan basın açıklaması Mersin’de Cemevi önünde gerçekleştirildi. Alevi Kültür Dernekleri Akdeniz Bölge Sorumlusu Medet Demir burada yaptığı basın açıklamasında, siyasi iktidar ve AKP hükümetinin Aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikalarının hız kesmeden devam ettiğini söyledi.

 

 

“ALEVİ TEMSİLCİLERİNİ DİNLEYİN”

 

Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Alevilerin ikinci yüzyılda tamamen köklerinden koparılarak inançlarının yok edilmek istendiğini anlatan Demir, “Alevi toplumunun sorunlarını gerçekten çözmek istiyorsanız; Alevi toplumunun temsilcilerini mutlaka dinlemelisiniz dedik. Alevisiz bir Alevi açılımı yapmayın dedik. Bu kanun ile  ibadetimiz olan cem ve ibadethaneleri olan cemevlerimiz bir sorun olarak gösterilmekte. Sorundan yana değil çözümden yanayız, Alevilik torbaya sığmaz dedik. Bunları söylediğimiz günün gecesi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı Kuruldu” dedi.

AKP’nin yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin Alevi inancı ve kimliğini zinhar inkâr etmekle birlikte kendi zihniyetine göre bir Alevilik tanımı yaptığını anlatan Demir, “Bu yasa ile Aleviliği Sünni Geleneğin altında kültürel bir öge olarak göstermekte, İnancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları, Alevi halkının talepleri onlarca yıldır ortada dururken, bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile AKP Hükümeti çözümü betonda, demirde görmekte” şeklinde konuştu.

 

“OCAKLARIMIZA, DERGAHLARIMIZA, İNANCIMIZA DOKUNMAYIN”

 

Siyasi iktidarın Alevilerin var ve Aleviliğin hak olduğunu görmek, anlamak ve uygulamak zorunda olduğunu anlatan Demir, “Eşit yurttaşlık istiyoruz ve bu hakkımızdan vazgeçmiyoruz. Kimsenin inancını ve ibadethanesini tarif etmeyeceğimiz gibi, kimse de bizim inancımızı ve ibadethanemizi tarif edemez. Binlerce yıldır bu toprakların vazgeçilmez bir gerçeği olan Alevi- Bektaşi inanıcın temel değerlerini bugüne kadar yok saydınız.  Tarihi inanç köklerimiz olan ocak ve dergahlarımıza dönük baskılarınızın farkındayız.  Alevi-Bektaşi dergahlarının birçoğuna el koydunuz ya da kontrol altında tutularak işlevsiz hale getirdiniz. Aynı zamanda dedelerimizi zapturapt altına alarak, ocaklarımızı yok etmek istiyorsunuz. İktidar Sünni-Hanefi inancına biz Alevileri de ekleme amacındadır. Bizleri tarif etmeninizi ve tanımlamanızı kabul etmiyoruz” diye konuştu.

 

“CEM İBADETİMİZ, CEMEVLERİ İBADETHANEMİZDİR”

 

Cemlerinin ibadetleri, cemevlerinin ise ibadethaneleri olduğunu vurgulayan Demir şunları söyledi: “Bizler, Anadolu’nun çok kültürlü ve çok inançlı çeşitliliğini tekleştirmeyen, laik ve demokratik bir ülkede, birlikte yaşama sevdamızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Demokratik Mücadelemizi, Yasal ve Hukuki zeminlerde aramaya ve savunmaya devam edeceğiz. Aleviler vardır! Alevilik haktır.”