“Siyaset karıştı” | Güney Gazetesi Mersin

“Siyaset karıştı”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, oda seçimlerine siyasetin müdahil olmaya çalıştığını, Suriye uyruklu kişilerin blok halinde oy kullanmaya yönlendirildiğini belirterek “Bizim ekiplerimizi tasfiye etmek için siyaset devreye girdi. Bunları da yönlendiren siyasettir. Birisi çıkıp biz yapmadık desin alnını karışlarım. Meclis üyeleri üzerinde siyasi baskı var. Bunu kimse inkar edemez. Bir partinin ileri gelen yöneticileri bu işin içinde” dedi.

“Siyaset karıştı”


ABİDİN YAĞMUR

 

Geçtiğimiz hafta yapılan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclisi ve meslek komiteleri seçimlerinde yaşanan tartışmalar sürüyor. Eğitim komitesi seçimlerinde sandıktan 2 mühürsüz zarf çıktığı için bu komitenin seçimleri iptal edilince MTSO meclisi ve yönetim kurulu seçimi de sarktı. Seçimler aralık ayının ilk haftasında tamamlanacak.

 

“FARKLI KOMİTELERDEN SEÇİME GİRMEK YASAK VE MEŞRU”

 

Yeni dönemde de başkanlığa aday olan MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan Sun TV ve İçel TV ortak yayınında Ali Gürkan Şamiloğlu, Nazmi Akdağ ile Abidin Yağmur’un sunduğu ‘Konuşalım’ programının canlı yayın konuğu oldu.

Kızıltan, meslek komitesi seçimlerinde 2 farklı komiteden seçime girmesi konuyla ilgili şunları söyledi:

“İki farklı gruptan girdik. Genelde Başkan adaylarının kendilerini koruma altına almaya yönelik taktiğidir. Daha önce de oldu. İTO başkanı bu seçimlere 3 yerden girdi. Rifat Hisarcıklıoğlu her seferinde farklı yerlerden giriyor. Böyle bir durum yok. Orada da hissemin olduğu şirket var, burada da hissemin olduğu şirket var. Burada bir beis yok. Elbette herkes böyle bir sistemi biliyor. Bu odanın yasasında var. Kişiler girmiyor şirketler giriyor. Bir şirket iki yerden, üç yerden girebilir. Bu seçime kişiler değil şirketler giriyor ve belki iki şirketim de kazansa farklı ortaklar olarak girecektik meclise”.

 

“SİYASET KARIŞMADI DİYENİN ALNINI KARIŞLARIM”

 

Kızıltan, seçim sonuçlarına Suriye uyruklu kişilerin etki edip etmediğiyle ilgili soruya da şöyle yanıt verdi:

“Bize gönül veren ekiplerin sandıklarının tamamında bir Suriyeli meselesi var. Yoğun şikayet geldi. Seçimin sonlarına doğru son bir saatte sürekli şikayetler geldi. Ben de gördüm, benim sandığımda da gördüm. Bloklar halinde gelip oy kullanıldığını söylüyorlar. Bir yönlendirme olduğunu söylüyorlar. Bu kadar ses bu konuda çıktıysa demek bir gerçek payı da var.  Bazı komitelerde sayı çok fazla sonucu değiştirebilecek kadar olabilir. Gerçi onlar da buranın şirketi ama belki bir dönem sonra 5-6 komitede seçimi alabilecek sayıya gelebilecekler. Tabi kontrolsüz bir göç yaptırıldı. Mersin bu konuda gelecekte sıkıntı çekecek. Bu seçimde blok oy kullanma oldu. Bizim kurduğumuz yapıyı bozup bizim felsefemizde, bizim sistemimizde yürüyen bir oda olmaması için bir hücum oldu. Bu açıkça ortada. Bizim ekiplerimizi tasfiye etmek için siyaset devreye girdi. Bunları da yönlendiren siyasettir. Birisi çıkıp biz yapmadık desin alnını karışlarım. Geçen seçimlerimizde de yaptılar, bu seçimlerde de yaptılar. Tabi ki bu ters tepecektir.  Ekiplerimizin birkaç grupta kaybetmesini sağladılar ama diğer taraftan çok destek de geldi.”

 

 

“KAYNAKLAR ÜÇ BEŞ KİŞİNİN ELİNE GEÇMESİN DİYE UĞRAŞTIK”

 

MTSO Başkanı olduktan sonra Mersin’de bir bütünlük sağlanmasına katkı verdiğini ifade eden Kızıltan, bu birlik ve beraberlikten rahatsız olanlar olduğunu söyledi.

“Çünkü birlik beraberlik olursa insanları kullanmak zor” diyen Kızıltan sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz gerçekten çağdaş düşünen Atatürkçü düşünen, laik, Cumhuriyetçi bir yapıya sahibiz. Böyle bir yapının olmaması için çalışıyorlar belki de. Yanlış yapılan birçok işin karşısında olduk.  Burayı ele geçirilecek bir mevzi olarak görüyorlar. Burası ele geçirilecek bir mevzi değil.  Burası kentin bütününe, iş dünyasının bütününe hizmet etmek için görev alınacak bir makam. Yasa dışı yollardan işler yapan insanların işlerini görecek makamlar olmaması lazım. Düzgün çalışan, alın teri ile çalışan insanlarız ve haksız rekabet uygulamalarına da karşı çıkıyoruz. Eşit şartlarda, haksız rekabet ortamında herkes eşit şartta para kazanır. Ama öyle çarpık bir düzen var ki Mersin’de bir anda büyük paralar elde ediliyor, bakıyorsun karşılığında yapılan iş, o paraların kazanılabileceği kapasitede değil. Böyle bir düzen var. Biz bu düzenin Mersin’de silinmesi için, Mersin’in, Türkiye’nin kaynakları 3-5 kişinin eline geçmesin, genele yayılsın diye uğraştık.”

 

“MECLİS ÜYELERİ ÜZERİNDE SİYASİ BASKI VAR”

 

“Burada MTSO başında düzgün insanlar oturacak, devlet ihalalerinde işbirlikleri yaparak, milyonlarca lirayı, milletin parasını üç beş kişiyle paylaşanlar oturmayacak. Biz burada halkın çıkarlarını savunuyoruz. Bizi devirmek istiyorlar. Bizi devirirlerse biz de sahaya inip sivil olarak mücadelemizi sürdüreceğiz.  Ayhan Kızıltan’ı seçtirmeyeceğiz diyorlar. Benimle sorun yok, bizim zihniyetimizle uğraşılıyor. Bizim zihniyetimizde insanların olmamasını istiyorlar.  Meclis üyeleri üzerinde siyasi baskı var. Bunu kimse inkar edemez. Bir partinin ileri gelen yöneticileri bu işin içinde. Sürekli insanlar telefonla aranıyor, insanlar bir araya getiriliyor. Belki bu süreçte her şeyi kullanacaklar. Bilemiyorum artık iktidar partisi mi, muhalefet partisi mi, bunu yapma gücü kimde var, kamuoyunun takdirine bırakıyorum.”