Zeytinlikler kurtuldu | Güney Gazetesi Mersin

Zeytinlikler kurtuldu

Zeytinlik alanları madenciliğe açacak yönetmelik değişikliği Danıştay 8. ve 10. Dairesi’nden oluşan müşterek heyet tarafından iptal edildi. Danıştay’ın kararı üretici ve çevreciler tarafından sevinçle karşılandı.

Zeytinlikler kurtuldu


HASAN KÜÇÜK

 

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyeti yapılmasına yönelik yönetmelik değişikliği yapmıştı. Yönetmelik değişikliğinin Resmi Gazetede yayınlanmasının ardından iptali için dava açıldı. Davayı karara bağlayan Danıştay, yönetmeliğin iptaline karar verdi.

Danıştay kararında şu ifadelere yer verildi: “Dava konusu düzenleme ile zeytinlik alanlarda, zeytinlerin sökülmek ve taşınmak ya da sökme ve taşıma yoluna dahi gidilmeksizin madencilik faaliyeti yürütülmesine imkan tanındığından, sökülen ve taşınan ya da madencilik faaliyeti nedeniyle tahrip olan alanların eski hale getirilmesinin mümkün olmaması sebebiyle yönetmeliğin uygulanmasının telafisi güç ve imkansız zararlar doğuracağı açıktır.”

 

 

ÇEVRECİLER KARARA SEVİNDİ

 

 

Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, Danıştay müşterek heyetinin zeytinlik alanları sermayeye peşkeş çekecek yönetmeliği engelleyecek kararı olumlu bulduklarını söyledi.

Söz konusu yönetmelik ile zeytinliklerin bütünsel olarak rant uğruna sermayeye peşkeş çekileceğini ifade eden Aslan, “Bu durum binlerce yıldır gıdamız olan zeytin alanlarımızı yok edebilecekti. Bunun önüne geçmek için çeşitli kurum ve kuruluşlar dava açtı. Çevreciler olarak bizlerde destekledik. Dava sonuçlandı. Türkiye adına iyi bir sonuç, ülkemiz adına sevindirici bir karar” şeklinde konuştu.

 

 

Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle gıda krizinin kapıda olduğu bir dönemde dünya ülkelerinin başta zeytin olmak üzere bütün gıda ürünlerinin üretimini desteklediğini vurgulayan

Aslan, “Biz ise ön önemli gıdamız olan zeytin alanlarını talan etmek için yönetmelikler çıkarıyoruz. Bu yönetmeliğini iptaline karşı açılan davanın başarı ile sonuçlanması hem üreticilerimiz hem halkımız adına sevindirici. Zeytin bizim ana temel besinimiz. Yönetmeliğe göre, kamu yararı adı altında zeytinlikleri talan edebileceklerdi. Zeytinliklere enerji santralleri, hava alanları kurabilecek, sanayi tesisleri gibi birçok yatırım yapabileceklerdi. Bu karar bunu engellemiş oldu. Hem üreticiler hem o gıdaları tüketen insanlar olarak bu karar sevindirici bir sonuç” ifadelerini kullandı.