“Tarımdaki girdi fiyatları ürünlere yansıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Tarımdaki girdi fiyatları ürünlere yansıyor”

Son bir yılda gıda fiyatlarında yüzde 92 oranında artış yaşandı. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yusuf Değirmenci, tarımda girdi fiyatlarının artmasından dolayı gıda ürünlerinin fiyatında artış yaşandığını belirtti.

“Tarımdaki girdi fiyatları ürünlere yansıyor”


MAYSA DERYAYEVA

 

Gıda fiyatlarında yaşanan artışın ana nedeninin geçen yıl yaşanan kuraklıktan kaynaklandığını ifade eden TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yusuf Değirmenci, “Kuraklığının etkilerinin yanı sıra Türk lirasının diğer ülkelerin para birimleri karşısında değer kaybı yaşaması ve diğer bir nedeni ise tarımsal girdilerde yaşanan artış gıda fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor” dedi.

 

 

Enerjiye, mazota yapılan zamlardan bahseden Değirmenci, “Çiftçilerimizin kullandığı tohum ve yemde artış yaşandı. Yemin çoğu ithalat ürünü olduğu için dövizdeki artıştan ve ithalat olan ürünün piyasadaki arzından dolayı fiyat artışı yaşandı. Diğer bir önemli nokta ise gübre olmakla, gübrenin hammaddelerinin büyük bir kısmı ithalat ürün ve biz gübre konusunda yurt dışında bağımlıyız. Tarımda en çok kullanılan elektrik ve mazota yüksek oranda zam geldi ve son bir yıl içerisinde yüzde 272 oranında enerji fiyatlarında artış oldu. Sulama, ilaçlama ve diğer makinelerin elektrik ve mazotla çalışmasından dolayı büyük bir etki yarattı" diye konuştu.

 

Gıda fiyatların dövizde yaşanan gelişmelerin etkileyeceğine dikkat çeken Değirmenci, “Enerji, mazot ve diğer girdi ürünlerindeki artış devam ederse gıda ürünlere yansıyacaktır. Kuraklık ve yağışın az yağması önümüzdeki yılın yaz ayları ürünleri etkileyecektir” dedi.