Çocuk gelinlere yakılan bir ağıt : ‘Tutsak’ | Güney Gazetesi Mersin

Çocuk gelinlere yakılan bir ağıt : ‘Tutsak’

Mersin Şairler ve Yazarlar Derneği (MEŞYAD) üyesi Şair ve Yazar Hülya Çelik, Tutsak adlı romanında çocuk gelinler ve kadına şiddet olaylarını irdeliyor. Yayınladığı beş roman ve iki şiir kitabıyla okurlarla buluşan Çelik, çocuk gelinlerin yaşadıklarını Tutsak’taki kahramanı Zeynep’in gözünden aktarıyor.

Çocuk gelinlere yakılan bir ağıt : ‘Tutsak’


ELVAN KONUK

 

Aşk Tutulması, Eylülün Sarısı isimli şiir kitapları ile İbret (Kırık İnci), Ateşin Gölgesinde, Güneş İçimde Uyur, Seni Beklerken ve Tutsak isimli romanlarıyla tanınan Mersinli Şair Yazar Hülya Çelik ile edebiyat yolculuğu ve Tutsak üzerine konuştuk.

 

Okuyucularımız için kendinizden biraz bahseder misiniz?

 

HÜLYA ÇELİK:  Asıl Memleketim olan Mersin’de doğdum. İlköğretimimi Karaduvar ilkokulunda, Ortaokulumu Mersin ortaokulunda okudum. Öğretmenler lisesine kaydım yapıldıktan sonra tedavisi uzun süren bir hastalıktan dolayı eğitimime devam edemedim. Yıllar sonra evlendim. İki oğlum bir kızım oldu. Çocuklarımı çok seviyorum.

 

Yazma serüveniniz nasıl başladı?

 

HÜLYA ÇELİK:  Yazma serüvenime ilkokulum bittikten sonra başladım. Çeşitli hikâyeler kurgulayıp kardeşlerime ve kuzenlerime anlatırdım. On iki yaşlarda şarkı sözü ve şiir yazmaya başladım. Ardından birkaç çocuk hikâyesi yazdım sonra üç öykü yazdım.  Yaş aldıkça arşivimde Romanlarım da çoğaldı. Şu an basımı yapılmış beşi roman ikisi şiirden oluşan yedi adet kitabım var.

 

“ŞİİR VE ROMAN AYRI KARAKTERLERDE OLAN İKİ ÇOCUK GİBİ”

 

Hem şiir hem roman yazıyorsunuz. Bir alanı seçmeniz gerekseydi en çok yazmayı sevdiğiniz alan hangisi olurdu?

 

HÜLYA ÇELİK:  Evet, hem şiir hem öykü hem de roman yazıyorum. Açıkçası ikisi arasında bir tercih yapmam mümkün değil. Şiir ve roman ayrı karakterlerde olan iki çocuk gibidir benim için. Şiir yazarken roman kurgusu çağırıyor beni roman yazarken de şiir perisi çağırıyor, demek istediğim ikisi arasında bir tercih yapamıyorum. Hem şiir hem roman yazmak benim için paha biçilemez duygulardır.

 

Tutsak adlı kitabınızın yaratım sürecinden bahseder misiniz?

 

HÜLYA ÇELİK:  Gazete ve televizyonda sürekli küçük gelinler ve şiddet gören kadınlarla ilgili haberler çıkıyordu ve bu tarz haberler günümüzde de artış göstererek hâlâ devam ediyor. Bu olanlar herkesi etkilediği gibi beni de etkiliyor ve kahrediyordu. Bununla ilgili araştırma yaptım. Durun yeter artık diyerek, Tutsak adlı Romanı yazdım.

 

 

 

“‘TUTSAK’ ANNE VE BABALARA ÖNEMLİ MESAJLAR VERİYOR”

 

Tutsak ta ne bekliyor okurları? Zeynep’in hayatı bizlere topluma neler söylüyor?

 

HÜLYA ÇELİK:  Tutsak’ta Zeynep okutulmayan, okuldan alınıp biyolojik ve psikolojik evrimini tamamlamadan evlendirilmeye zorlanan kızlarımızın yaşadıkları şiddet ve dramı gözler önüne sererek anne ve babalara çok önemli mesajlar veriyor.

 

Yeni Kitap çalışmanız var mı?

 

HÜLYA ÇELİK:  Şu an son düzenlemelerini yaptığım Birinci Dünya Harbinde İngilizlere esir düşen Türk askerlerin esarette ne zorluklar yaşadıklarını ve aralarında kaçan askerlerinin yurtlarına dönebilmek için nasıl mücadele ettiklerini anlatan Esaretten Kaçış adlı roman dosyam var.