Bu hesaba göre kaçak et yiyoruz! | Güney Gazetesi Mersin

Bu hesaba göre kaçak et yiyoruz!

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde gündeme gelen resmi bilgiye göre, belediyenin 7 adet mezbahasındaki günlük kesim ortalaması 163 adet. Oysa bu mezbahaların her birinin kapasitesi günlük 100 adet civarında. Özel sektöre ait mezbahalarda da kesim sayısı çok yüksek değil. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Bizim mezbahadaki kesim sayısıyla özel mezbahalardaki kesim sayısına bakın, Mersin’de tüketilen et miktarına bakın her şey ortada zaten” diyerek durumu özetledi. Seçer, kaçak et kesiminin önlenmesi için Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını işaret etti.

Bu hesaba göre kaçak et yiyoruz!


ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi kasım ayı toplantısında, meclis üyesi Mehmet Topkara, Mersin’deki mezbaha sorununu gündeme getirdi. Topkara, belediyenin mezbahaları özel sektöre kiralama ihalesinden vazgeçmesi çağrısında bulundu.

Topkara’nın açıklamaları üzerine Başkan Vahap Seçer, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Serdar Gökçek’ten konuyla ilgili bilgi vermesini istedi.

Gökçek de “7 mezbahamızda ekim ayı ortalamamız 133 küçükbaş, 30 büyükbaş kesimi. Normalde her bir mezbahada günlük 100 adet ortalama ile çalışmak gerekir.  Birçok kasap esnafının dükkanının altında ve yan tarafında kesimhaneler var. Bunların kapatılması için ilçe belediyelerine ve ilgili müdürlüklere yazı yazdık. Beraber denetim yapalım diyoruz. MBB olarak denetim yaptığımızda 277 lira para cezası var bu da insanları caydırmıyor. Ama İl Tarım Müdürlüğü yaparsa büyük cezalar var” dedi.

 

“BAKANLIK BEN DEĞİLİM Kİ…”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de  “Her kurum görevini yaparsa, özel mezbahaneler mevzuata uygun davranırsa bu tür sıkıntılar olmaz. Belediyenin kaynaklarından pay ayırıyorum mezbahalar çalışsın diye. Parayı verelim ama yeterli sayıda hayvan kesilsin, şehre hijyenik şartlarda et verelim diyoruz ama amaç hasıl olmuyor. Bizim mezbahadaki kesim sayısıyla özel mezbahalardaki kesim sayısına bakın, Mersin’de tüketilen et miktarına bakın her şey ortada zaten. Ama bakanlık ben değilim ki. Bu kurumların bağlı olduğu amir ben değilim. Diğer taraftan siyasi partilerden telefon geliyor bu işin üzerine gitmeyin diye. Nihayetinde sonuç kötü. Denetim esas. Ancak bu insanlar da bu işi yapıyor. Alıcısı var, satıcısı var. Bunun işin düzgün bir hayvan pazarı yapılsın. Hazinenin arazileri var, ormanın arazileri var. Oralarda uygun yerler oluşturulsun vatandaş da ceza ödemek zorunda kalmasın” dedi.

 

“ÜÇÜNCÜ DÜNYA ÜLKESİ MANZARASI GİBİ”

 

Vahap Seçer, Akdeniz ilçesi sınırları içindeki gayri resmi hayvan pazarlarının kaldırılması, hem alıcıların hem satıcıların rahat edeceği bir hayvan pazarı kurulması gerektiğini de vurguladı ve “Otobandan aşağıya bakın, Üçüncü Dünya ülkesi manzarası gibi” dedi.

 

“YER GÖSTERDİK, VATANDAŞ GİTMİYOR”

 

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak da “Seçildiğimizde Tırmıltepe etrafındaki kötü görüntüyü biliyorsunuz. Biz gelene kadar yıllarca orası öyle kaldı. Pislik içindeydi. Hepsini dağıttık. Yakaköy’de 9 dönüm yerimiz var. Vatandaşları ve kasapları topladık. Biz oraya gitmeyiz dediler. Yerleri de hazır. Siz gitmezseniz biz de ceza keseriz dedik. Otobanın altındaki herkese ceza kestik. Bu konuda görevimizi yapıyoruz. Devamlı kaçak et yakalıyor zabıtamız, ceza kesiyoruz. Biz de bundan hoşnut değiliz. Yer var vatandaş gitmiyor, biz de ceza kesmek zorunda kalıyoruz.”