“Hapishanelerdeki hak ihlallerine son verilmeli” | Güney Gazetesi Mersin

“Hapishanelerdeki hak ihlallerine son verilmeli”

İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi, hapishanelerdeki hasta mahpusların yaşam hakkını güvence altına alınması gerektiğini belirterek, konuyla ilgili basın açıklaması düzenledi. İHD Mersin Şubesi Cezaevi Komisyonu Üyesi Bekir Sıtkı Keçici, “Hapishanedeki hak ihlalleri giderilmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır” dedi.

“Hapishanelerdeki hak ihlallerine son verilmeli”


MAYSA DERYAYEVA

 

İHD Mersin Şubesi Cezaevi Komisyonu Üyesi Bekir Sıtkı Keçici, hapishanelerde devam eden ihlallere son verilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Özellikle hasta mahpusların yaşam hakkının güvenceye alınmasının önemini vurgu yapan Keçici, “Yakın zamanda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından hasta mahpusların durumuna ilişkin yasal düzenlemeler yapılacağı yönündeki açıklamalar sonrasında İnsan Hakları Derneği olarak konuya dair görüş ve önerilerimiz ile değişiklik yapılmasını önerdiğimiz mevzuat hükümlerini hakkında ayrıntılı bir rapor hazırlayarak bu raporu hem siyasi partilere hem de kamuoyuna sunmuştuk. Adalet bakanlığı ve iktidarın hasta mahpuslar hakkında yapılacak yasal değişiklik öncesinde insan hakları kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin, sağlık örgütlerinin ve baroların konu hakkında yapmış oldukları çalışmalarından faydalanarak bu kurumlarla koordineli bir yasa çalışması yapması meselenin kalıcı bir şekilde çözülmesine olanak sağlayacaktır. İnsan Hakları Derneği olarak yapılacak bu yasa değişikliği konusunda elimizde bulunan tüm bilgi, belge ve raporlarla aktif görev alabileceğimizi tekrardan belirtmek isteriz” diye konuştu.

 

Keçici, “Son olarak sıklıkla altını çizerek belirttiğimiz bir hususu tekrardan vurgulamak istiyoruz. Hapishanelerinde tutulan tüm mahpuslar devletin denetimi ve sorumluluğu altındadır. Her bir mahpusun yaşama, işkence görmeme, aile ve özel hayatına saygı gösterilmesi, haberleşme ve insan olmaktan kaynaklı tüm haklarının kullanılması konusunda devletin gerekli tedbirleri alması, bu hakları ihlal edenler hakkında etkili yaptırımlar uygulaması gerekmektedir. Bu nedenle hapishanelerinde yaşanan hak ihlallerin giderilmesi için güvenlikçi politikalardan vazgeçilerek insan haklarını ve evrensel kuralları merkezine alan bir anlayışa geçilmesi gerektiğini belirtmek isteriz” ifadelerini kullandı.