Turunçgil sektörü Mersin’de buluştu | Güney Gazetesi Mersin

Turunçgil sektörü Mersin’de buluştu

Mersin’de gerçekleştirilen 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi başladı. Dünyada 1968’den bu yana 4 yılda bir düzenlenen, bilim insanları, sektör temsilcileri, üretici, ithalatçı ve ihracatçıların buluştuğu ’Uluslararası Turunçgil Kongresi’nin 14.’sü bu yıl Mersin yapılıyor.

Turunçgil sektörü Mersin’de buluştu


HASAN KÜÇÜK

 

2020 yılında yapılması gerekirken pandemi nedeniyle 2 yıl sonra Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Uluslararası Turunçgil Kongresinin açılış törenine Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Maliye ve Hazine eski Bakanı Lütfi Elvan, AKP Mersin Milletvekilleri Ali Cumhur Taşkın, Hacı Özkan, Zeynep Gül Yılmaz, MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, Uluslararası Turunçgil Konseyi Genel Sekreteri Mikeal Roose, Turunçgil Konseyi Genel Koordinatörü Prof. Dr. Okan Özkaya, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel ve bilim insanları katıldı. Kongreye Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile CHP Mersin Milletvekillerinin katılmaması dikkat çekti.

 

KAÇMAZ: MERSİN TURUNÇGİL ÜRETİMİNİN MERKEZİ

 

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, açılışta yaptığı konuşmada Türkiye’de Çukurova bölgesi başta olmak üzere Akdeniz’den Ege bölgesine kadar uzanan kıyı şeridinde 5-6 milyon ton arasında yıllık turunçgil üretimi yapıldığını söyledi.

Mersin’in Türkiye’de turunçgil üretim ve ihracatının merkezi konumunda olduğunu ifade eden Kaçmaz, “Alata Araştırma Enstitüsü, Agro Park Ar-Ge merkezi, Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu ve Ulusal Turunçgil Konseyi faaliyetlerini Mersin’de yürütmektedir” şeklinde konuştu.

 

“DÜNYANIN DÖRTBİR TARAFINDAN GELEN BİLİM İNSANLARI SUNUM YAPACAK”

 

Brezilya’daki 13. kongrede, 14.kongrenin Türkiye’de yapılmasının kesinleşmesi ile birlikte öncelikle Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi koordinasyonunda bilim kurulunu oluşturduklarını anlatan Kaçmaz şöyle devam etti: “Son iki yılda tüm dünyada yaşanan Covid-19 sürecinde tarımın önemi bir kez daha anlaşılmış ve stratejik sektör olduğu kabul edilmiştir.    Turunçgil sektörünün geleceği, üretimin, tüketimin artması ve buna bağlı olarak uluslararası düzeyde multidisipliner çabaların yoğunlaşması ar-ge ve inovatif çalışmaların hızlandırılması gerekmektedir. Açılış programından sonra 5 gün kongre sürecinde dünyanın dört bir tarafından gelen bilim insanları sunumlarını gerçekleştirecek, posterlerini sergileyecekler ve teknik konularda bilgi paylaşımında bulunacaklardır. 9 Kasım’da Adana ve Mersin’de bahçe ve paketleme evlerinde teknik turlar düzenlenecek ayrıca aynı gün Mersin’in tarihi ve turistik yerlerine ziyaret programlanmıştır. 11 Kasım’da Turunçgil Gastro Show ile kongre sona erecektir.”

 

 

“KONGRENİN MERSİN’DE YAPILMASI ÖNEMLİ”

 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise çok uzun bir hazırlık çalışmalarının ardından 14. sü Türkiye’de yapılan kongreye Mersin’in ev sahipliği yapmasının kendilerini memnun ettiğini söyledi.

Tarım sektörünün dünyanın en stratejik ürünü olduğunu ifade eden Vali Pehlivan, dünyadaki nüfus artışı sosyal siyasi ekonomik gelişmeler, çatışmalar, iklim değişikliği ve kuraklık gibi etkinlerlesin tarım sektörünü her geçen gün daha fazla ön plana çıkardığını kaydetti. Dünya üzerinde 140’ın üzerindeki ülkede turunçgil üretiminin yapıldığını anlatan Vali Pehlivan,  “Ülkemizin turunçgil üretimi ile Avrupa’da 2., dünyada da 8. sırada. Ülkemiz içindeki üretimde Mersin’in önemli bir yeri var. Limon, greyfurt, portakal, mandalina gibi ürünlerde ön planda. Özellikle limonda Türkiye genelinde 1 buçuk milyon ton üretimin yüzde 55’i , 850 bin ton civarında limon üretimi ilimizde gerçekleştiriliyor. Greyfurtta ikinci, mandalinada ve portakalda Mersin Türkiye 3. sü. Bu kongrenin ilimizde yapılması önemli. Gelen misafirlerin turunçgil sektörünün daha ileri taşınması için sunumlarını gerçekleştirecekler. Bilimsel yaklaşımlar ortaya koyacaklar. Bunun yanında bölgenin tarihi güzellikleri yakından görme fırsatı olacak. Burada Mersin’e özgü lezzetlerin yanında Türkiye mutfağını tanıma fırsatı bulacaklar” ifadelerini kullandı.

 

 

"GIDA BİZİM MİLLİ GÜVENLİK MESELEMİZDİR”

 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ise Türkiye olarak Ulusal Turunçgil Kongresine ilk kez ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Kongrenin turunçgil sektörüne büyük katkı sağlayacağını ifade eden Kirişçi, Turunçgil yetişen bölgenin merkezinde yer alan Mersin'in, Türkiye’nin en üretken şehirlerinden biri olduğunu söyledi.

"Mersin’in kadim tarihi, coğrafi-ekonomik avantajları ve gelenekleriyle öne çıkan şehirlerden biri olduğunu anlatan Kirişçi, “Dağı, taşı, toprağı ve denizi ile ülkemizin sadece kalkınmasına değil, kültürel zenginliğine de özgün, kıymetli katkılar vermektedir. Mersin’in aynı zamanda limanı ve serbest bölgesi, ülkemizin ve Akdeniz’in en önemli ticaret merkezlerinden biri" dedi.

 

 

“YAŞ SEBZE MEYVE İHRACATININ YÜZDE 50’Sİ TURUNÇGİL”

 

 

Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatının yüzde 50’ye varan bölümünün turunçgil ihracatı olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Bakan Kirişçi şöyle devam etti: "Bu durum turunçgil sektörünün bizim tarımsal üretimimizde ve ticaretimizde bir alt grup olmaktan öte, başlı başına bir ana sektör olduğunun göstergesidir. Ülkemiz, 2021 yılında sağladığı 44,7 milyar dolarlık tarımsal hasıla ile Avrupa’da birinci sıradadır. 84 milyonu aşan ülke nüfusunun yanında, gerçekleştirdiği tarımsal ihracatla dünya ülkelerinin gıda ihtiyacını karşılayan önemli bir ülkedir. Türkiye, coğrafi konumu ve uygun iklim yapısı ile sahip olduğu 3 bin 649’u endemik olmak üzere, 12 binden fazla bitki türünü barındıran nadir ülkelerden biridir. Son 20 yılda ülkemiz bitkisel üretim miktarı yüzde 20 artmıştır. 2002 yılında 98 milyon tondan 2021 yılında 117,8 milyon tona ulaşmıştır. Bitkisel üretimimizin bu yıl geçen seneye göre yüzde 8 artarak 127 milyon tonu aşmasını beklemekteyiz.”

Türkiye'nin her alanda büyüyüp geliştiğini ve güçlendiğini anlatan Bakan Kirişçi, "29 Ekim 1923’te ilan edilen cumhuriyetimiz, gelecek yıl bir asrı geride bırakarak ikinci yüzyılına girecek. Cumhurbaşkanımız önderliğinde biz bu dönemi, 'Türkiye Yüzyılı' olarak adlandırdık ve hedeflerimizi kamuoyuyla paylaştık. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bu vizyon çerçevesinde politikalarımızı ortaya koyduk. Tarımı, stratejik bir sektör olarak görüyoruz. Gıda meselesi bizim için bir milli güvenlik meselesidir” dedi.

 

 

"1,9 MİLYON TON TURUNÇGİL İHRACATIYLA DÜNYADA 4. SIRADAYIZ"

 

 

Türkiye'nin, coğrafi konumunun sağladığı iklim şartlarının uygunluğu ile turunçgil üretiminde önemli potansiyele sahip olduğunu belirten Bakan Kirişçi şunları söyledi. "Türkiye 2021 yılında gerçekleştirdiği 1,9 milyon ton turunçgil ihracatıyla dünyada yüzde 10’luk pay ile 4’üncü sırada yer almaktadır. Üretim, pazarlama, nakliye, depolama, ambalajlama gibi konularda yürütülen Ar-Ge çalışmaları yanında sağlanan teşviklerle bu potansiyel daha da geliştirilmektedir. Bakanlığımızın çalışmalarıyla sektörün tüm paydaşlarını temsil eden Ulusal Turunçgil Konseyi, 2007 yılında kuruluşundan bu yana sektöre hizmet etmektedir. Konseyin çalışmalarıyla turunçgil sektörümüzün daha gelişeceğine inanıyorum."

Konuşmaların ardından katılımcılara teşekkür plaketi veren Bakan Kirişçi, Vali Ali Hamza Pehlivan ve yabancı konuklarla birlikte kongre çerçevesinde açılan stantları ziyaret etti.

 

 

Koltuklar dolmadı, vatandaş Fransız kaldı

 

Dünya’da 4 yılda bir düzenlenen ve 14. sü 2020 yılında Mersin’de düzenlenecekken pandemi nedeniyle ertelenerek bu yıl gerçekleştirilebilen Turunçgil Kongresinin açılış töreninde salondaki boş koltuklar dikkat çekti. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ninde katıldığı açılışa vatandaşlar ilgi göstermedi ve 1500 kişilik salonun yarısından fazlası boş kaldı. Açılış konuşmalarının İngilizce yapılacağından haberi olmayan vatandaşlar çeviri cihazı almayınca

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, Ulusal Turunçgil Konseyi Genel Sekreteri Mikael Roose, Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, Ulusal Turunçgil Konseyi Genel Koordinatörü Okan Özkaya ve Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tunçel’in İngilizce olarak yaptığı konuşmalarını anlayamadı.