Kıran kırana seçim | Güney Gazetesi Mersin

Kıran kırana seçim

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) meslek komitesi ve meclis üyeliği seçimi kıran kırana yarışa sahne oldu. Seçim sonucunun açıklanması ile kazananlar omuzlara alınıp taşınırken kaybedenler büyük üzüntü yaşadı. Başkan adaylarının 2’sinin listesi komitelerinden seçilemediği için başkanlık yarışına girme şansını kaybetti. Meclis üyeleri büyük oranda değişti.

Kıran kırana seçim


HASAN KÜÇÜK

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odasının (MTSO) Yenişehir Fuar alanında gerçekleştiren meslek komitesi ve meclis üyeliği seçimine iş adamları yoğun ilgi gösterdi. Seçim nedeniyle fuar alanı önünde ve içinde yoğun kalabalık oluşurken, üyeler geniş güvenlik önlemleri altında fuar alanının içine alındı.

 

Fuar alanı çevresinde oluşan yoğunluk nedeniyle Gazi Mustafa Kemal Bulvarı ve 34. Cadde’de zaman zaman trafik durma noktasına geldi. 

 

ZAMAN ZAMAN ARBEDE YAŞANDI

 

 

15 binden fazla MTSO üyesi 41 meslek komitesinin üyelerini ve 115 meclis üyesini seçmek için oy kullandı. Fuar alanında gerçekleştirilen seçim sırasında zaman zaman arbede yaşandı. Geniş güvenlik önlemi alan polisler taşkınlık yapanlara müdahale ederek olayların büyümesine engel oldu.   

 

Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen oy kullanma işlemleri sonrası saat 17.00’yi göstermesinin ardından sona erdi ve sayım işlemine geçildi.  Sonuçların açıklanması ile kazanan meslek komitesi ve meclis üyeleri büyük sevinç yaşadı. Kazanan üyeler omuzlara alınarak davul zurna eşliğinde zafer turu attı. Kaybedenler ise büyük üzüntü yaşadı.

 

 

2 başkan adayı gruplarından çıkamadı

 

 

MTSO seçimleri öncesi mevcut Başkan Ayhan Kızıltan, MTSO Yönetim Kurulu Üyesi İsa Çani, MTSO Meclis Üyeleri Ufuk Maya ve Hakan Kayacı başkan adayı olduklarını açıklamıştı. 

 

Ancak aday olabilmek için meslek komitesi seçimlerindeki gruplardan çıkılması gerekiyordu. Başkan adaylarından İsa Çani ve Ufuk Maya gruplarından çıkamadı. Böylece Çani ve Maya aday olma şansını kaybetti.

 

Mevcut başkan Ayhan Kızıltan 2 gruptan meclise girmek için aday olmuştu. Metal sanayi grubundan seçilemeyen Ayhan Kızıltan inşaat sektöründen MTSO meclisine girmeye hak kazandı.

 

Diğer aday Hakan Kayacı da grubundan çıkarak aday olmayı garantiledi. Seçilen meclis üyeleri 11 Kasım'da MTSO yönetim kurulu ve başkanını, meclis başkanını ve divan üyelerini seçecek.

 

 

“DESTEKLEMEYENİN CANI SAĞOLSUN”

 

Gruplarından çıkamayarak başkan adayı olamayan adaylar büyük şaşkınlık yaşadı. Grubundan çıkamayan başkan adaylarından İsa Çani sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “MTSO başkanlık seçiminde bana destek veren tüm grupların kazandığı ve çok rahat kazanacağımız MTSO Başkanlık seçiminde kendi sektörümden destek çıkmadı. Ekibime destek veren tüm meslektaşlarıma teşekkür ederim. Desteklemeyenin canı sağ olsun?” dedi.

Ufuk Maya ise “Bayrağı çok yukarıda bıraktık, bundan sonra hizmet bekleyen tarafta olacağım. Kazanan takımı da kutluyorum” şeklinde konuştu.

 

 

 

KIZILTAN: “İYİ BİR TABLO OLUŞTU”

 

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan gazetemize yaptığı açıklamada, güzel düzenlenmiş mükemmel bir ortamda seçim gerçekleştirildiğini söyledi.

Üyelerinin demokrasinin gereği olarak rahat bir şekilde özgürce oylarını kullandığını anlatan Kızıltan, “Henüz tam olarak resmi bir sonuç ortaya çıkmadı. Çarşamba gününe kadar netleşecektir. Seçilen arkadaşlarımız gayet liyakatlı kendi işlerinde başarılı, çevrelerinde sevilen arkadaşlarımızdır. Umuyorum iyi bir meclis oluşacak” şeklinde konuştu.  

Kızıltan 2 adayın komitelerinden çıkamaması ile ilgili olarak şunları söyledi: “Adaylardan iki tanesi gruplarından seçilemedi. Arkadaşlarımız çok ses getirerek adaylıklarını açıkladılar. Önce komitelerinden seçildikten sonra adaylık açıklanır. Bu arkadaşlarımız yanlış bir yöntem izlediler. Bu yöntemden dolayı dezavantajlı duruma düşüp seçilemediler”.

 

 

“BÜTÜN MERSİNLİLERDEN ÖZÜR DİLİYORUM”

 

 

Kızıltan seçim alanında yaşanan gerginlikle ilgili ise, “Olmaması gerekirken bir gerginlik oldu. MTSO üyelerini yakışmayacak bir olaydı. Üzgünüm. Mersin kamuoyuna MTSO seçimlerinde böyle bir olayın olması ve böyle bir olayın yansımasından dolayı üzgünüm. Bütün Mersinlilerden özür diliyorum. Böyle bir olay çıkmasın diye güzel bir seçim merkezi hazırladık. Ne yazık ki bu yaşandı. Seçimlerden önce çok tahrikler oldu. İnsanlar birbirlerini çok tenkit etti. Çok hakaretler oluştu. Bu da onların bir yansıması” ifadelerini kullandı.

 

 

“SURİYELİLERİN BİR TARAFA YÖNLENDİRİLDİĞİ İDDİALARI VAR”

 

 

MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, seçimde Suriyelilerin oy kullanması ile ilgili soruya şöyle cevap verdi: “Şirket yetkilisi olan Suriyeliler oy kullanabiliyorlar. Doğrudan bilemiyorum ama söylentilere göre, bir taraftan organize edilmiş bir güç olarak geldiğini birçok komitede seçimlere giren arkadaşlarımız söyledi. Bir elden örgütlenerek getirildiğini hatta bir tarafa oy kullanmaları yönünde telkinler yapılmış. Böyle iddialar var. Ben doğrulayamıyorum kesin midir değil midir bilemiyorum. Onlar da elbette oylarını kullanabilecekler ama gönül isterdi ki hiçbir baskı altında kalmadan özgürce oy kullanabilsinler. Biz oradan herkesin özgürce oy kullanabilmesi için ortam hazırladık.”