MEÜ’de Cumhuriyet ve Aydınlanma konferansı | Güney Gazetesi Mersin

MEÜ’de Cumhuriyet ve Aydınlanma konferansı

Mersin Üniversitesi’nde Cumhuriyetin kuruluşunun 99. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından “Cumhuriyet ve Aydınlanma” konulu konferans düzenlendi.

MEÜ’de Cumhuriyet ve Aydınlanma konferansı


MEÜ Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, dekanlar, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı’nın açılış konuşmasının ardından Ü İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Asker tarafından “Cumhuriyet ve Aydınlanma” konulu konferansa geçildi.

Kutlamaların ancak aydınlanmanın bir ürünü olan Cumhuriyetin felsefesinin anlaşılmasıyla birlikte anlam kazanacağını ifade eden Doç. Dr. Ahmet Asker, “Saltanat ve halifeliğin kaldırılması, TBMM’nin açılması, medrese eğitimi yerine bilimsel ve laik eğitim sistemine geçilmesi, Medeni Yasa ile kadınların boşanma ve miras konularında erkeklerle eşit haklara kavuşarak seçme ve seçilme hakkını kazanması, laiklik ilkesinin anayasa maddesi haline gelmesi, üniversite reformu ile pozitivist yüksek öğretimin geliştirilmesi ve toprak reformu Cumhuriyet devrimlerinin kazanımları arasında sayılabilir.” dedi.

 

“ATATÜRK, ÇOK İLERİYİ GÖREN BİR LİDERDİ”

 

Sunumuna Cumhuriyetin kuruluş sürecine kadarki olan aşamaları anlatarak devam eden Doç. Dr. Ahmet Asker, Atatürk’ün insan hak ve hürriyetini kanun önünde eşit sayan evrensel ilkeleri benimsediğini ve bu ilkeleri kendi milletine de hakim kılabilmek için kendine özgü bir aydınlanma yolu seçtiğini söyledi.

Doç. Dr. Ahmet Asker, “Atatürk, çok ileriyi gören devrimci bir liderdi. O, kendi çağdaşlarından çok daha ilerisini gören bir bakış açısına sahip olarak Cumhuriyeti kendi yakın arkadaşlarına veya başka bir otoriteye değil, yarının gençlerine, Türk gençlerine ve bizlere emanet etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak hepimizin, her birimizin Cumhuriyetimize sahip çıkmak gibi bir sorumluluğumuz bulunmaktadır. Bu sorumluluk bilinciyle Cumhuriyetimizin 100. yılını çok daha büyük bir coşku ile kutlayacağımızdan da hiçbir şüphem bulunmamaktadır” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)