“Milli güvenlik sorunu yaratır” | Güney Gazetesi Mersin

“Milli güvenlik sorunu yaratır”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Akkuyu Nükleer A.Ş’nin santral bölgesinde kurmak istediği radar sisteminin Türkiye için bir milli güvenlik sorunu olacağını söyledi. Başarır, ciddi endişelere rağmen, AKP ve MHP’nin meclis gruplarının konuyla ilgili araştırma önergesini reddetmesini de eleştirdi.

“Milli güvenlik sorunu yaratır”


MAYSA DERYAYEVA

 

Akkuyu Nükleer Santrali bölgesine, Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi tarafından kurulacak radar sitemi ile ilgili meclis araştırma önergesi, AKP ve MHP tarafından reddedildi.

Önerge üzerine TBMM Genel Kurulunda söz alan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Akkuyu Nükleer Santrali'nin şirket yönetim kurulunda 7 yönetim kurulu üyesi var, 6'sı Rus, 1'i Türk. O da Cüneyt Zapsu, arkadaşınız, partiyi beraber kurdunuz. Ne acı, değil mi? Kendi topraklarımızda yapılan bir tesisle ilgili, bir enerji tesisiyle ilgili yönetim kurulunun 6 üyesi Rus. Cüneyt Zapsu bir yönetim kurulu toplantısında bir muhalefet şerhi veriyor. Orada şu cümleler geçiyor ve bu noterde tasdik ediliyor. Diyor ki 'Radar mevzusunun Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenlik politikalarıyla uyumlu olmayabileceği kanaatindeyim. Büyük sorunlar yaşanabilir, bir milli güvenlik sorunu yaşanabilir.' Bunu kim diyor? Cüneyt Zapsu diyor, sizin arkadaşınız. Onu biz getirmedik, onu kuşlar getirmedi, onu siz getirdiniz. Yedi yıl da MYK üyeliği yaptı. Bu radar mevzusu nedir, bilen var mı içinizde? Neyin radarı arkadaşlar? Neyin sinyali arkadaşlar?” diye konuştu.

 

“BU DURUMDAN UTANMIYOR MUSUNUZ?”

 

Akkuyu Nükleer Santrali yönetim kurulunda üye olan Cüneyd Zapsu’nun konuyla ilgili ihtarname çektiğini söyleyen Başarır, “Bir güvenlik sorunundan bahsediyoruz. Biraz uluslararası mevzuata baksanız mesela üyesi olduğumuz NATO’da güvenlikli ilgili bir karar alınacaksa tek bir ülke muhalefet ettiği, oy vermediği zaman alınamıyor. Mesela, Türkiye Cumhuriyeti NATO’ya karşı güvenliği ile ilgili bir konuda hayır dediği zaman karar alınamıyor ama benim topraklarımda bir enerji Rus şirketi geliyor 10 milyon metrekare araziye bir tesis kuruyor ve kendi radarlarını getireceği konuşuluyor. Bu bir utanç meselesidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin tek bir katkısı var orada inşaat işlerini yapıyoruz, beton işlerini yapıyoruz onu da bizden aldılar ama bu ülkenin koskoca Cumhurbaşkanı gitti “Bari onu almayın” dedi. Onu tekrar Türkiye verdiler. Yani bu topraklar bir nükleer santral yapılacak altı tane Rus yönetim kurul üyesi olacak. Cüneyt Zapsu ihtarname çekecek daha sonra. 'Ben üyeyim, ben bilgi alamıyorum' diyor. İhtarnameyle de olmuyor. Ankara 9'uncu Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/655 esas sayılı dosyasıyla bir dava açıyor. Diyor ki 'Bilgi alma ve inceleme hakkının engellenmesi sebebiyle bu davayı açıyorum.' Ya, bu durumdan utanmıyor musunuz? Utanmıyor musunuz?” şeklinde konuştu.