Narenciyede rekolte endişesi | Güney Gazetesi Mersin

Narenciyede rekolte endişesi

Mersin’de üretici narenciye ürünlerinde hasada hazırlanırken Mart ayında yaşanan zirai don nedeniyle rekoltede yaşanacak yüzde 30-40 düşüş nedeniyle endişe yaşıyor.

Narenciyede rekolte endişesi


 

 

HASAN KÜÇÜK

Narenciye üretiminde önemli bir yere sahip olan Mersin’de üretici ürünlerini hasata hazırlanıyor. Erdemli’de haşatına başlanan Mayer cinsi limon tarlada 8 liraya alıcı bulurken Mersin’in diğer bölgelerinde ise narenciye ürünlerinin haşatının önümüzdeki günlerde başlaması bekleniyor. Mart ayında yaşanan zirai don nedeniyle bu yıl narenciye üretiminde yüzde 40’a yakın rekolte kaybı olacağı ifade ediliyor. Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, kışın yaşanan don olayı nedeniyle bölge bölge ürün alınamayan meyvelerin olduğunu hatırlattı. Mart ayında meydana gelen zirai donun çiçek döneminde olan narenciye bahçelerine büyük zarar verdiğini anlatan Yılmaz, “Bu nedenle hasat döneminde narenciye ürünlerinde en az yüzde 30-40 rekolte düşüşü olur” dedi.

 

“GİRDİ FİYATLARI ALDI BAŞINI GİTTİ”

 

Mayer cinsi limonda hasat başlarken diğer narenciye ürünlerinde hasat döneminin önümüzdeki günlerde başlayacağını anlatan Yılmaz, “Şu anda Mayer cinsi limon tarlara 8 liraya kesiliyor bu fiyat iyi gibi gözüküyor ama girdi fiyatları çok aşırı yükseliyor. Birkaç ay boyunca ürünlerimiz hasat edilecek. 8-10 lira seviyesi iyi gibi ama hemen arkasından üretim maliyetleri hızla artıyor. 2023’e girerken bu üretim maliyetleri önceki yıla göre 2-3 kat artıyor. Gübre, ilaç, mazot, elekrik, sulama ve işçi fiyatları aldı başını gitti” şeklinde konuştu.

 

“KIRSALDA SU KAYNAKLARI BİTME NOKTASINA GELDİ”

 

Üreticinin kuraklık nedeniyle de sıkıntı yaşadığını anlatan Yılmaz, “6-7 aydır yağmur yağmıyor. Kuraklık böyle devam ederse yer altı kaynaklarımız yeteri kadar beslenemez. Su kaynaklarımız azalır. Şu anda hasat yok meyve yok ve sahil bandındaki narenciye bahçelerimiz sulanıyor ama kırsaldaki su kaynakları iyice azalarak bitme noktasına geldi. Doluluk oranları yüzde 50’den daha fazla azalan göl ve göletler var. Bu durumda 600-700 metre yükseklikteki tarım arazileri sıkıntı yaşar. Geçenlerde biraz yağmur yağdı onda da afet oldu” ifadelerini kullandı.