Avrupa’nın atığı Mersin’i zehirliyor! | Güney Gazetesi Mersin

Avrupa’nın atığı Mersin’i zehirliyor!

Mersin Çevre Platformu Başkanı Sabahat Aslan, Avrupa’dan para karşılığında satın alınan çöplerin geri dönüşümünün Mersin’de Yalınayak mahallesinde gerçekleştiğini belirterek, “Hepimiz para karşılığında zehirleniyoruz” dedi.

Avrupa’nın atığı Mersin’i zehirliyor!


MAYSA DERYAYEVA

 

Geri dönüştürülemeyen zehirli plastik atıkları Avrupa Birliği para karşılığında bazı ülkelere satıyor. Bu ülkelerin arasında olan Türkiye adeta Avrupa’nın çöplüğü haline dönüştü.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mersin Çevre Platformu Başkanı Sabahat Aslan, Yalınayak mahallesinde zehirli atıkların yakıldığına dikkat çekerek, Tarsus’ta birçok mahallede ve Demirtaş mahallesinde de geri dönüşüm tesisi yapıldığını belirtti.

 

“TÜRKİYE AVRUPA’NIN ÇÖPLÜĞÜ HALİNE DÖNÜŞTÜ”

 

Para karşılığında insanların zehirlendiğini vurgulayan Aslan, “Türkiye Avrupa Birliğinin sanayi ve atık çöplüğü haline dönüştü. Son zamanlarda mahallelerimizde Avrupa’dan gelen atık plastiklerin yakım tesisleri kurulmaya başlandı. Yaşam alanlarımıza yani mahallelerimizde bu plastik atıklar çok rahat bir şekilde yakılıyor ve hepimizi zehirliyor. Bizim teknolojimiz Avrupa’nın teknolojisinden çok ileri değil. Avrupa bu atıkları çok zehirli olduğu için imha edemiyor ve geri dönüştüremiyor. Dolaysıyla bize parayla satıp, kendileri zehirlenmekten kurtuluyor. Bu çok acı bir şey ve sonuçta para karşılığında hepimiz zehirleniyoruz” diye konuştu.

Yaşam hakkının koruması amacıyla ortak mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen Aslan, “Sadece Yalınayakta değil, Tarsus’ta birçok mahallede, Demirtaş mahallesinde geri dönüşüm tesisleri kurulmaya başlanmış. Hep birlikte mücadele edeceğiz. Hepimizin yaşamı tehlikede ve dolaysıyla yaşam alanlarımız, yaşam hakkımızı korumak için hep birlikte mücadele edeceğiz” dedi.

 

“BÖLGEDE PİS KOKUNDAN DURULMUYOR”

 

İnsan Hakları Derneği Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir ise Yalınayak meselesini Türkiye gündemi haline getirilmesi gerektiğini belirtti.

Yalınayak mahallesinde yaşayan insanların mahalleye bırakılan çöplerin kokusundan rahatsız olduğunu söyleyen Demir, kokudan dolayı bölgenin yaşanmaz hale geldiğini ifade etti.

Demir, “İnsan hakları olarak çevre haklarına sahip çıkıyoruz. Yalınayakta çöpleri yakma olayı var. Orada biriken çöplerin yaydığı koku mahallelilerin orada yaşamasını adeta imkansız hale getirmektedir. Yalınayak meselesini Türkiye gündemine taşımamız gerekiyor çünkü Avrupa’nın çöpleri Adana’da, Mersin’de yakılıyor.  Bu çöpleri yakan insanlar bu işi ekonomik buluyorlar bunun nedeni ton başına bir ücret alıyorlar. Kendi ülkelerine zarar verdiklerini kendi ülkelerine ihanet ettiklerini belki biliyorlar belki bilmiyorlar. Biz çevre konusunda duyarlı insanlar olarak bütün Türkiye’nin dikkatini çekmek zorundayız. Türkiye’nin Avrupa’nın çöplüğü olma durumunu ortadan kaldırmak zorundayız” şeklinde konuştu.